Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Még mindig födém 3.

2021. január 31. - Beara

Nem tudom, hányszor fogom még ezt a címet adni a bejegyzésnek. Még mindig a födémen dolgozunk. Az én kapirgálós részem szerintem még 2 napot fog igénybe venni. Aztán jön a felületkezelés. Sanyinak is legalább ennyi kell a porszívózáshoz. 

dscn7595.JPG

dscn7602.JPG

Sanyi kölcsönkért a munkahelyén egy ipari porszívót. Úgy nézett ki, mint egy robot a Doktor Who-ból. Porszívózás után a fa hibái is jobban látszanak. 

dscn7606.JPG

Annak ellenére, hogy a házban nincs fűtés és az ablakok nem záródnak és helyenként az üveg is hiányzik 5 foknál hidegebb még nem fogadott minket. Ez azért is jó hír, mert a festékeknek nem tenne jót a fagyás. 
Ez persze nem vonatkozik azokra a részekre, ahol dolgozunk, mert ott a hőmérséklet a kintivel szokott megegyezni. 

Pénteken megnézhettük Áron felvételi feladatlapját. Matek 86%, magyar 74%. A jegyeiért a 30-ból 26 pontja van. Szóbeli idén elmarad, helyette az írásbeli bizonyos részeit számolják súlyozottan. A kiválasztott iskolába még csak ezután kell jelentkezni. És még azután is várhatunk áprilisig, hogy megtudjuk, felvették-e. 

Ez történt a héten...

Múlt vasárnap nem voltunk a háznál, mert az asztalos tanfolyam 2. alkalma volt. Kicsit lassan indult be, de most már rendszeresek lesznek az órák. Ha minden jól megy és tartjuk a menetrendet, akkor jövő karácsonyra már papírom lesz róla, hogy asztalos vagyok. Az első gyakorlati nap február 6-án lesz. 

A múlt hét végén szóltak a kandalló kereskedésből, hogy megérkezett a kályhánk. Az árát elutaltuk, de azt kértük, hogy őrizgesség még egy kis ideig, mert szabadásgot kell intézni a kiszállítás napjára. Én hiába mennék oda, a 120 kilós kandallóval nem sok mindent tudnák kezdeni. Ezért Sanyinak kell szabit kivennie. Képeket azért kaptunk róla.
kalyha_1.jpg

Tegnap Áron felvételit írt. Elég sokat gyakoroltunk rá. Igazából a tudásával nincs gond, de nem figyel oda. Pénteken kiderül, mennyire sikerült koncentrálnia.

Sanyi ma végre befejezte Balázzsal a padlást. Lehordták az összes földet. Már csak porszívózni kell és jöhet az impregnálás. 
dscn7587.JPG

Kicsit csalódnunk kellett, mert kiderült, hogy a gerendák nem egy, hanem 2 darabból vannak. Azt hittük, simán ki tudjuk bontani az ajtónyílást, hogy egy normális folyosót kapjunk, de mégsem. Vagyis még mindig ki lehet bontani, csak valamivel meg kell tartani a gerendákat.
dscn7579.JPG

Én is egész jól haladok. Már kész a szoba fele. Ez nem lesz majd olajozás után olyan sötét, mint a másik, mert a legalsó réteg világos volt. 
dscn7588.JPG

Tél

Itt a tél, ma nem volt túl meleg. Egész héten aggódtam a vízóra miatt. Elég hideget mondtak és hiába van vízmentesítve a rendszer, valamennyi még maradt az órában. Szerencsére -10 azért nem volt. Kicsit betakargattuk az órát és az aknát is, reméljük nem lesz baja. 

Pesttel ellentétben a háznál megmaradt a hó. Betti lehetett az első, aki összelépkedi. Rohangált is lelkesen előre-hátra.

dscn7542.JPG

dscn7547.JPG

Sanyi kicsit szüneteltette a padlás takarítást, ezért mással kellett megtölteni a konténert. Elkezdtük leverni a vakolatot Beni szobájában. És végre sikerült kiüríteni is ma. A plafonnal nem sokat haladtam, mert itt még nehezebb a mész eltávolítás, amint a másik 2 helyiségben. A kamrában csak fehérrel volt meszelve, Áron szobájában, valami sötét alapon fehér. Itt viszont van valami halvány rózsaszín, majd fekete, majd megint a "rózsaszín" és végül fehér. Szinte minden réteget külön kell levakarni és mivel több is marad fent belőlük, mint a másik szobákban, így a csiszoló papírból is sokkal több fogy. Rendelnem is kell a héten, mert a maradék már 1 napra sem elég.

dscn7549.JPG

dscn7556.JPG

dscn7551.JPG

Jól be kell öltözni a hideg és a por miatt is. -3 fok kint és így bent is. Egy hosszú ujjú aláöltöző, 1 póló, egy pulcsi, 1 mellény, 1 festő overál. 2 zokni is volt rajtam és egy hótaposó, de még így is kellett decathlonos lábmelegítő. Csak 10 percre 20 fokra kell tenni és 5 órán át meleget ad. Kézmelegítőt nem vettünk, így végül a kesztyűmbe is cipőbe valót tettem, hogy ne fagyjanak le az ujjaim. De így is volt, hogy be kellett mennem a gyerekekhez megmelegíteni a kezemet. Ők legalább nem fáztak.
A festőoverál a portól sajnos nem véd meg. Annyi haszna van, hogy legalább törmelékkel nincs tele minden ruhám. Az arcvédő pajzs is hasznos a potyogó mész miatt, de sajnos fél perc után csupa por lesz és alig látok valamit benne. A porszűrő 3M maszkban pedig egy idő után csöpög a víz, de legalább nem fulladok bele a porba.

 Holnap nem megyünk, mert tanfolyam lesz. Egyelőre még online, elmélet. Február 6-án lesz az első gyakorlat, de az már a helyszínen.

Érdekességek a múltból

Sanyi padlástakarítás közben talált régi újságokat, 1960 környékéről. És egy összeírási jegyzéket. Valaki nagyon szépen írt régen. Sajnos évszám nincs rajta, így nem tudjuk, pontosan mikor készült. 

dscn7538_2.jpg

dscn7541.JPG

Azt sem tudjuk a ház mikor épülhetett. Az biztos, hogy 1965-ben már állt, rajta van egy képen.
19650503_haz.JPGOtt középen, az a mi házunk a szép nagy telken. Akkor még nem volt megosztva a telek és Marika néni háza sem állt. Azt csak 1988-ban építették. Ha nyerünk a lottón, akkor megvesszük Marika néni házát és visszaállítjuk az eredeti állapotot.

Egy 1869-es felméréskor az utca már létezett és épület is állt ott. Azt nem tudni, hogy ez az épület vagy egy másik.
1869_haz.JPG

És a neten találtam olyan képet a házról, ahol még nincs javítva a vakolat az utcafronton és a kerítés egy része szinte új. 
1432910681_77.jpg

 

Dolgoztunk is ma. Leolajoztam Áron szobájában a deszkákat és gerendákat.dscn7523.JPG

dscn7527.JPG

És átpakoltam félig a másik szobából, Sanyi pedig el kezdte leszedni az OSB-t.
dscn7534.JPG

Sanyi is haladt a padláson. Sajnos vannak korhadt gerendák. Már a koszorú készítésekor láttuk, hogy pár gerenda vége elég hiányos, de nem tudtuk milyen mértékben. Most, hogy nem takarja semmi, látszik, hogy kb a feléig. De mivel terhelés nem lesz már rajta, valószínűleg nem kell cserélni őket.
dscn7513.JPG

Egy helyen valószínűleg beázik a tető. Eső után rendszeresen van egy vízfolt egy helyen. Azt nem találtuk meg, hogy vajon hol jön be a víz, így feltételezzük, hogy a cserepek között visszafújja a szél. Sanyi kinyomta szilóval. Szóval most várunk a következő esőig.

1. szoba kész

Végeztem Áron szobájával. Nagyjából. Még egyszer körbe kell mennem, mert mikor az első felét csináltam még nem volt meg minden szerszámom. A sarkokhoz és élekhez kell a deltacsiszoló. 
dscn7501.JPGA sittet is kihordtam, végre itt is rend van. Persze csak a jövő hétig, mert a szomszéd szobát ki kell üríteni. 

Újabb konténert megtöltöttünk, de a padláson még mindig van föld. És már megint hónapok óta üldözzük kedvenc helyi vállalkozónkat, hogy fizethessünk. 

süti beállítások módosítása