Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Fecskefarkak

2021. november 28. - Beara

Mivel ma gyakorlatom lett volna és haladnom is kell a szekrénnyel, egész nap azzal foglalkoztam. Kezdtetnek megéleztem a vésőimet, aztán megszerkesztettem a fecskefarkak helyét. Ehhez az anyagvastagsághoz és szélességhez 6 darabnak kell lennie. 
dscn8809.JPG
Már az is egy csomó időbe telt, mire megszerkesztettem és átrajzoltam a másik 3 élre is. És ezt még ki is kellett fűrészelnem és vésnem. Nekiálltam japán fűrésszel, de a juhar sokkal keményebb, mint a fenyő. Nagyon lassan haladt, így a második vágás felénél úgy döntöttem, hogy megpróbálom szalagfűrésszel. Az egyik irányú dőlés nem is volt gond, de a szalagfűrész lapja csak egy irányba dönthető. A másik irányhoz állványt kellett eszkábálnom. De még így is sokkal hamarabb végeztem, mintha kézzel vágtam volna.
dscn8815.JPG
Aztán jöhetett a vésés. Ez is nagyon lassan haladt. Délután 5-re csak 3 éllel végeztem. A maradék élt és másik 2 lap mintáját a következő gyakorlaton fogom megcsinálni. Aztán még kell 3 fiók is, meg 4 láb. És 19-re, a gyakorlati modulzáróra készen kell lennünk 80%-ig. És aztán lesz egy hónapom a maradék 20%-ra. 

Tűz

Van működő kályhánk. Délután befutott a kéményes és bekötötte a kályhát a kéménybe. Jó pénzért kaptunk egy szénmonoxid risztót is. Azonnal ki is próbáltuk.
dscn8803_2.jpg
Sanyi haladt a hőszivattyúval. Megkaptuk a hiányzó darabokat is, így végleges helyére kerülhetett a kültéri egység.
dscn8791.JPG
Én haladtam a vizsgaremekkel. Holnap gyakorlat lesz, de most először kihagyom. Már mindent végig vettünk, most már a vizsgaremekkel foglalkoznánk ott is. Azt meg a saját műhelyemben is tudok. Jövő héten még lesz egy alkalom, akkor majd elmegyek, hogy megcsináljam a hiányzó marásokat, mert valószínűleg nekem nincs akkora fejem, amekkora kellene.
dscn8802.JPG

Kanapé

Közeledik az asztalos OKJ vizsga, ezért sűrűsödnek az események is. Már egy ideje elkezdtem tanulni az írásbelire és a szóbelire, közben pedig nekiálltam a vizsgaremeknek. A tegnapi gyakorlaton a gyakorlati vizsga feladatát beszéltük át. És most, hogy már kicsit lazább a program volt idő a vésőimre is. Majdnem 1 éve megvettem a japán vésőket, de még nem tudtam üzembe helyezni őket. Úgy szállítják, hogy nincsenek befejezve. Le kell szedni a végükről a karikákat, kicsit meg kell kalapálni a véső végét, majd visszatenni a karikát úgy, hogy a nyél vége túllógjon. Aztán újabb kalapálás, hogy a fa vég befedje a karika a peremét.

Nekem már a karika leszedéssel is meggyűlt a bajom, aztán a visszarakással is. Hiába néztem youtube videókat, nem voltak meg azok a célszerszámaim, amiket azokban használtak. De tegnap gyakorlaton végre megcsináltuk. Az oktató hozott eszközt a karika leszedésre, a többire pedig mutatott olyan technikát, amihez csak egy kalapács kellett. És egy pohár víz. A víz a véső nyelének beáztatásához kellett. Áztatás után jöhetett a lapogatás és a karika visszarakása. Egyet ő megcsinált, a többit én.
img_20211121_194213.jpg
Vettünk egy kanapét is Mikolára a héten. Bármikor eljöhet az a hétvége, mikor ott tudunk aludni és nem akarunk felkészületlenek lenni. Ez egy kinyitható kanapé, a gyerekek majd tudnak aludni rajta. Mivel még nincs az a nagy tisztaság, egyelőre fóliában tartjuk.
1637520341775.jpg
A gyerekek kiköltöztek a fürdőszobából végre. Igaz, hogy nincs olyan meleg a szobában, mint a fürdőben volt, de sokkal kényelmesebb mindenkinek. 
Ma az utolsó darab laminált padlót is beszabtam a helyére. Marad majdnem egy egész dobozzal. Még jó, hogy nem vettem még 2 dobozzal, mikor pánikoltam, hogy nem lesz elég. Végül megint a mateknak és nem a szemmértéknek lett igaza.
1637520341763.jpg

1637520341770.jpg

Ezen kívül foglalkoztam a vizsgadarabommal is. Sanyi szerint vágódeszkát már tudok csinálni. A vágódeszka amit csináltam a szekrényke oldalai és alsó és felső lapjai lesznek. Már a fiók előlapokat is táblásítottam, úgy hagytam ott, hogy szárad a ragasztó. Még kell 3 darab fiókhoz is valami anyagot találnom. Vannak deszkáink, lehet, hogy abból keresek valami szebb darabot. 

Sanyi még mindig a hőközpontot szereli. December 3-án jönnek megnézni, hogy állunk. Reméljük, hogy addigra már úgy állunk, hogy be is tudják üzemelni. Ha nem, akkor csak tanácsokat adnak és időt, hogy befejezzük. 

A kéményest is zaklatnom kellene kicsit, mert a végén még előbb lesz padlófűtés, mint kályha. Pedig a kályha jóval egyszerűbb szerkezet. 

 

Hőközpont

Újra külső segítséget vettünk igénybe. Sanyi nem nagyon érezte magában ez erőt, hogy nekiálljon a hőközpontnak egyedül. Velem se sokra ment volna és egyébként is haladnom kellene az asztalos dolgokkal. Ezért segítséget kértünk apától. Szombat este érkezett és holnapig marad. Sikerült is haladniuk a szereléssel. 

Én közben kicsit haladtam a padlóval, amit végül a fiúk fejeztek be. Vagyis csak folytatták, mert még egy kis darab maradt holnapra is.
dscn8790.JPG
A nap többi részében szorgalmasan gyalultam. Ez is olyan, mint a rácsfestés. Nem tűnik soknak, de mivel minden darab minden oldalát meg kell gyalulni többször is, rengeteget kellet gyalulni.
dscn8782.JPG

dscn8786.JPG

Végül össze is ragasztottam egy adagot. Többet nem tudtam, mert ennyi nagy szorítóm volt összesen.

Laminált padló és a kályha

Tévedtem. Múlt héten azt írtam, hogy ma tuti, hogy elkészülünk a padlóval. Nem jött össze. Ebéd előtt egyetlen darabot sem raktunk le. Sanyinak a szegőlécek vágása vitte el az idejét, én pedig a kályha helyét készítettem elő. Le kellett vágnom a kiálló műanyag csövet, amin keresztül a levegőt fogja kapni. A kő furnért is méretre kellett vágnom és előkészíteni a leragasztást. És a kályhát is ki kellett szabadítanom, ami nem is volt kis munka.

dscn8759.JPG

Ebéd után pedig beállítottuk a helyére.
dscn8769.JPG
Végül délután hiába haladtunk már jól a lerakással nem lettünk készen 5-ig. Kb. a szoba háromnegyede készült el.
dscn8777.JPG

Még nem derült ki, hogy elég lesz-e a laminált padló, amit vettem. A szoba kb. 25nm és én 30nm-t rendeltem. És egyelőre úgy néz ki, hogy valószínleg nem lesz elég. De nem értem miért. Mert ok, hogy az első sort vágni kellett hosszában, de 5nm azért elég nagy mennyiség. 15 csomag volt és még 4 bontatlan van. 

Vettem díszkavicsot is a várárokba. 3x 25kg-t. Valószínűleg ez sem elég, de ezt egyelőre azért vettem, hogy lássam jó lesz-e. 
dscn8772.JPG
A kályhát sajnos még nem tudjuk használni. Meg kell várnunk a kéményest, hogy bekösse és megszerezze a kéményseprő engedélyt. 
Hétfőn jön a hőszivattyú is. Lehet fogadásokat kötni, hogy melyik fog előbb meleget adni. 

Képek nélkül

Ott maradt a fényképezőgép, így ma nincsenek képek. Pedig szép lett. Elkezdtük a laminált padló lerakását. Kicsit nehezen indult, de aztán el kezdtünk haladni. Mivel a szoba alakja egyáltalán nem szabályos, rögtön egy ferde sor vágásával kellett kezdenünk. Aztán még lassított a dolgon a kályha levegő bevezető nyílása. Végül a szoba 1/3-ad része lett készen. De tuti, hogy legközelebb végzünk vele. 

Műhely villany műhely nélkül

A műhelyem egyelőre csak egy kisebb gödör még, de ma elkészült a villamos elosztó doboza és kapott csinos kis csatlakozókat is.
kep5.jpg
Sanyi közben rendbetette a szobát. Befejezte a kizsaluzást, kitakarította az árkot és feltakarított. Holnap lehet padlót rakni.
kep3.jpg
Én közben megint gyakorlaton voltam. Előkészülünk a vizsgára. Patikaszekrényt csináltunk. Most a korpuszt és vizsgán majd az ajtót.
253507084_596139864866126_3991826050356436485_n.jpg

254350218_4109935092444546_3253806047227868535_n.jpg

Kizsaluzás

A mai napot a lambériázásra szántuk. Mivel elég hullámos a fal, az indító és a záró elemet is formáznunk kellett kicsit. 
dscn8731.JPG
Időnként Beni is besegített, ilyenkor kicsit gyorsabban haladtunk, mert nem kellett folyamatosan le és fel mászkálni az állványról/ra. A fiúk mértek és rögzítettek, én daraboltam. Mivel a lambériák több, mint 5 méteresek, a szoba pedig 484-498 cm széles, így minden csík egész darabból van. Keresztben lehet, hogy gazdaságosabb lett volna, mert így sok a leeső darab, de furán nézett volna ki a leendő gerendával.
dscn8733.JPG
Az utolsó darabot 3x vágtuk, mert valahogy mindig nagy lett. De végül azért elkészültünk. 
dscn8738.JPG
Indulás előtt még ki akartunk takarítani, hogy legközelebb egyből a lamináltpadló lerakással tudjunk foglalkozni. Elkezdtük kizsaluzni a betont, de végül 6 kor már csak eldobtunk mindent és haza indultunk. A fal menti kis árok mindenhol tele volt vakolattal. A kőművesek látszólag kitakarítottak maguk után, de most úgy tűnik, hogy a sitthalom helyett a fal tövében helyezték el a lehulló anyagot. Több vödör mészhabarcsot hordatam ki, de még mindig maradt. 
dscn8748.JPG
Rend helyett jó kis felfordulást hagytunk magunk után.
dscn8746.JPG

 

 

süti beállítások módosítása