Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tavasz

2021. április 24. - Beara

Ma végre megint tavasz volt. Kellemesen sütött a nap és hideg sem volt. Remélem, jövő héten nem lesz újra tél. Végre kibújta borsó, kell neki is egy kis jó idő a növekedéshez. Vetettünk még napraforgót, kukoricát és hagymát is.
dscn7918.JPG

Múlt héten megígérte a vízvezetékszerelő, hogy ma megint eljön. Szerencsére nem vártunk rá, mert nem jött. Helyette lebetonoztuk Áron szobáját. Sanyi keverte a beton, én meg simítottam. 

dscn7903.JPGdscn7906.JPG

Vettünk pár tankönyvet a hidegburkolásról, hegesztésről, falazásról, festésről. A neten sok mindent meg lehet találni, de minden infó elég felületes. A hidegburkolás könyvből megtudtuk, hogy eddig rosszul betonoztunk. Először betonozni kell kis sávokat és utána már ahhoz lehet igazítani a szintet. Hát, olyan nagyon sokkal ez a módszer sem egyszerűbb, mint egyik oldalról elindulni és folyamatosan haladni.
dscn7899.JPG
Az ebéd szokás szerint a tűzön készült. Mézes-mustáros szűzérme újkrumplival.
dscn7898.JPG
És végre Betti is kapott saját betonlapot, hogy láblenyomatot adjon.
dscn7916.JPG
Holnap végre lesz gyakorlat. Pár hét és talán végre tudok ablakot készíteni.

 

Vízvezetékszerelő

Szombaton jött a vízvezetékszerelő. Szerencsére nem kell újra kezdeni az egészet. Rároppantotta a csatlakozókat a csövekre, lehetett folytani a szerelést. 
dscn7875.JPG Még hátra van a csövek rögzítése a szerelőbetonhoz. Ha az is kész, végre jöhet a szigetelés lerakása, majd a padlófűtés. De ez még több hétvége lesz, főleg azért, mert közben még betonozunk is.

Előkészítettem Áron szobáját is. Körbezsaluztam és bevasaltam. 
dscn7891.JPG

dscn7892.JPG

Ma grilleztünk. Mivel krumplit is kellett sütni, szükség volt még egy vaslapra. Szerencsére találtunk egy megfelelő darabot az udvaron, így sikerült ropogósra sütni a krumplit is szabadtűzön. (Előző este előfőztem)
dscn7886.JPG
Betti ebédje is az "új" vaslapon készült és türelmesen várta, hogy végre megehesse.

dscn7887.JPG

dscn7888.JPG

És végre megtanulta, hogy ha labdázni szeretne, akkor ki kell engednie a szájából. Most már csak manccsal próbálja megtartani.

dscn7881.JPG

dscn7882.JPG

dscn7883.JPG

Szivárvány

Hazafelé elég változatos volt az időjárás. Bal oldalon borult volt az ég, de jobb oldalon sütött a nap. Mi meg szemerkélő esőben jöttünk. Egy szivárvány pedig felútig elkísért minket.

dscn7866.JPG

Tegnap iskolám volt és Balázs sem ért rá, ezért Sanyi egyedül dolgozott. Haladt kicsit a vízszereléssel, de valahogy sose ér a végére. Már mindenhova elvitte a vezetéket, ahova kell, de a végleges helyük még nincs meg. És még kell egy szerelő is, akinek van csőroppantó eszköze, hogy befejezze a szerelést.
dscn7840.JPG
Ma már nem volt kedve vezetékekkel bajlódni, ezért inkább falazott egy kicsit, aztán pedig betonoztunk. Sanyi kevert én pedig simítottam. 
dscn7845.JPG

Volt egy kis maradék beton, így csináltunk 4 darab járdalapot. Aztán végül inkább csináltunk belőlük kézlenyomatot,
dscn7853.JPGdscn7854.JPG
Már mindenhol vízvezetékek vannak. A folyosón még csigaversenyt is rendeztek. 
dscn7837.JPG

Áron fala

Tegnap semmit sem csináltam. Ebédig csak üldögéltem a napozóágyban, majd megcsináltam az ebédet, ettük és 3-ig újra csak üldögéltem a napozóágyban. Kicsit meg is égett az arcom. Ki kellett használni a napsütést és a meleget, mert ma már jött a lehűlés. 

Sanyi még mindig villanyt szerelt és ma is azt folytatta volna, ha nem találtam volna neki más elfoglaltságot. Lerakattam vele 1 sort Áron szobájának falából, hogy meg tudjam ott is csinálni a betonozás előkészítését. Ezzel el is ment a délutánja, mert onnan indítottunk, hogy el kellett mennie a tüzépre falazóanyagért. Végül 2 sor lett, mert annyira volt elég a ragasztó.
dscn7834.JPG

Én közben előkészítettem Beni szobáját a betonozáshoz. Körberaktam zsaludeszkával gondosan kihagyva mindenhol a 10cm-es rést a faltól. Lefóliáztam, majd méretre vágtam a vasakat. Még örültem is, hogy milyen jó, hogy 2 darab elég lesz. Hát végül nem lett, Túl nagyon voltak a darabok és nem fértek be az ajtón. Felezhettem meg őket és mivel ahhoz kicsik lettek így, hogy fedésben is legyenek, plusz darabokat is kellett vágni. 
dscn7831.JPG

Húsvét

Nem vagyunk nagy hagyomány őrzők és nem igazán szoktunk azzal foglalkozni, hogy mit kell enni egy adott ünnepen. Idén viszont kivételt tettünk. Ma bárány volt az ebéd, tegnap pedig sonkatál a vacsora. Ezen felül pedig vannak nagyon finom kalácsaink. (sajnos nem gluténmentesek)

dscn7815.JPG

dscn7825.JPG

Nem én készítettem ezeket az ételeket. Az egyik szomszédunk szakács és az ő cégétől lehetett rendelni. És így még a házhozszállításért sem kellett fizetni. ( http://www.gasztroamazonok.hu/ )

Tegnap és ma nem sokat haladtunk. Sanyi tegnap megpróbált áttörni a falon, hogy a víz eljusson a ház végéből az elejébe és fűtés is legyen ott. Azt mondta jó betont sikerült keverniük, mert nagyon meg kellett vele küzdeni. 

dscn7821.JPG

dscn7822.JPG

A mai napot szinte teljes egészében elvitte a WC költöztetés. Mivel a fürdőben is meg kell csinálni a vízszerelést és a padlófűtést, a WC folyamatosan útban lett volna. A szennyvízcsőnek van a ház mellet is egy nyílása, így kitaláltuk, hogy oda költöztetjük a WC-t. Viszont valami fal is kell köré és az ytong tűnt a legegyszerűbbnek. Össze nem ragasztottuk a "téglákat", de talán tornádóra nem kell számítanunk az elkövetkező pár hétben.
dscn7818.JPGAjtóval sem akartunk szenvedni, ezért egy "walk-in" fülkénk lett. A tető nem a legszebb, de nem várható mostanában nagy esőzés sem.

Áronnal ma végre kertészkedtünk is egy kicsit. Szeretett volna kukoricát vetni. Tökéletes hely még nincs a veteményesnek, ezért a kerítések mellett szórtunk el pár magot. 
dscn7823.JPGKörbekerítettem utólag, hogy 2 hét múlva is tudjuk, hol kell locsolni. Tavaly úgy jártam a paradicsommal, hogy elfelejtettem hova vetettem és ezért öntözni sem tudtam. A vízhiány miatt későn hajtott ki és nem érett meg, mielőtt beköszöntött az ősz. Itt van 2 sor kukoricánk és egy sor borsó. Egy másik helyen van másik 2 sor kukorica.

Én mostanában Áron szobájának rácsával foglalkoztam, nehogy elfelejtsem, hogyan kell festéket kapargatni és festeni. Messziről szép, de közelről sajnos nem egyenletes a felület. Ez már a 4. rács, amit lefestettem, de még nem jöttem rá, hogyan kéne jól csinálni. Túl kicsik a felületek, nem lehet bőven kenni rá festéket.
dscn7816.JPG

Villanyszerelés, szerelőbeton

Szerda óta szabadságon vagyunk, egészen keddig. Már akkor beterveztük, mikor a tanítás még az iskolában zajlott. Reméljük, hogy ennyi idő alatt sikerül valami értékelhető állapotig eljutunk. De lehet, hogy nem fog menni, mert állítólag megint jön a tél. 

Szerdán Sanyi a villanyszerelést kezdte el a hátsó szobában. ( Kéne már valami nevet adni neki, mint ahogy a szállodákban szoktak a lakosztályoknak. Egyszerűbb lenne, mint folyton körülírni. ) Még sokat töprengtünk azon, hogy milyen is legyen a világítás végül. Én leszavaztam a ledszalagot, mert külön tápegység kell neki. Itthon is van egy a fürdőben és pár hete cserélni kellett, mert el kezdett villogni. Végül arra jutottunk, hogy sima foglalatokat süllyesztünk a gerendába és abba már olyan dizájnos izzót teszünk, amilyet csak akarunk. 

dscn7787.JPG

dscn7788.JPG

Szerdán gyönyörű idő volt, ezért megpróbáltunk kint tartani a gyerekeket. Kisebb-nagyobb sikerrel. Így a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt. (Csak Áron ment be, mert éppen megint nagyon utálta a bátyját.)
dscn7783.JPG
Már nem is nagyon kell említenem, hogy én megint festettem. Most Áron szobáját. Színtelen lazúrral ezerszer könnyebb dolgozni, mert bármilyen vastagon keni az ember, nem fog meglátszani. A színezettel az a gond, hogy ahol egy kicsit vastagabb a réteg, ott a szín sötétebb lesz. Képet nem csináltam róla, de pont úgy néz ki, mint festés előtt. 

Csütörtökön kénytelenek voltunk a felújításnál is szabadnapot kivenni, mert el kellett intézni pár fontos dolgot. Pl. gluténmentes kenyeret kellett venni a hosszú hétvégére és a bolt csak 10 és 18 között van nyitva. Így meg már nem lett volna értelme elmenni a házhoz. Gyorsan elintéztük az egyéb bevásárlásokat is. Pár ecset, néhány méter kábel, egy szalagfűrész. Jó pár szerszámra szükség lesz, ha ablakot és ajtót akarok gyártani, ezért jobb minél hamarabb beszerezni őket. Kép erről sincs, mert még dobozban van. A méreteiről annyi, hogy a boltban a srác erősen lihegett, miután előre hozta(tolta) nekünk a dobozt és a kocsiban elfoglalta a fél csomagtartót. Még kell majd egy kombinált gyalu is, meg egy porelszívó. És még kisebb szerszámok, de azoknak már nem 6 szemjegyű az ára. 
makita.JPG

Ma a gyereket lepasszoltunk Andrásnak és inkább Balázst vittük magunkkal. Betonozásnál jól jön a segítsége, mert nekem nem ez a kedvenc tevékenységem. És ha ő nem lenne, akkor Sanyinak kéne etetnie a betonkeverőt, nekem pedig kilapátolni a betont és elegyengetni. 
A zsaluzást már szerdán előkészítettem, a fóliát és a vasat is méretre vágtam. 
dscn7795.JPG
A fiúk még menet közben gyorsan kiásták a leendő válaszfal és az ajtóbefalazások alapjának a helyét. Ahol lehetett, ott felhasználtuk az eredeti kő alapot. Ahol nem volt, ott fél méteres árkot ástak.dscn7809.JPG

dscn7810.JPG

dscn7800.JPG

A héten megrendeltem a csempét a fürdőszobába és a zuhanytálcát is. Már most ki kell találnunk, hogy hová kell pontosan a lefolyó a zuhanyzónál és olyan messzire vezetett a probléma, hogy megrendeltem a csempét. A lefolyó helye a zuhanytálcától függ. Eredetileg épített zuhanyt akartunk, de aztán eljönnek olyan kérdések, mint megfelelő lejtés, és a lefolyó körüli vízszigetelés és ezért inkább veszünk egy öntött márvány padlóba süllyeszthető zuhanytálcát. És mivel pontosan kell majd belőni a magasságát, tudnunk kell, hogy milyen vastag a járólap. De jó is hogy megrendeltem, mert semmi sincs készleten és minimum 3 hét mire megérkezik. 
Ilyen lesz a zuhanytálca: (csak négyzet alapú)
zuhanytalca.jpgÉs ilyen járólapot és csempét választottunk:
3209033_big.jpg

2741056_big.jpg

3110449_big.jpgA zuhanyzónál lesz kék, a többi helyen 1,2m-ig fehér.

Azt hiszem ideje kiválasztanom a villanykapcsolókat is, mert ki tudja, az mennyi idő alatt érkezik meg.

süti beállítások módosítása