Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Elkészült a gipszkartonozás

2021. július 24. - Beara

Végre ez is készen van. A következő lépés a burkolás előkészítése, majd burkolás. Aztán vagy akár előbb, plafon lambériázás. Végül a csempe és a plafon között a fal glettelése és festése. Ezzel megint el leszünk egy darabig. De közben készülni kéne a hőszivattyú telepítésre is. Ki kell alakítani a külső egység helyét, be kell csövezni és a gépészeti helységet is be kéne fejezni. Még ajtaja sincs és csak a szerelőbeton van kész.

Ki gondolta, hogy a mosógép vízelvezetése ilyen bonyolult szerkezetet takar. De még időben kiderült, hogy kell és a héten sikerült is megvenni.dscn8382.JPG

 

A villamos szerelvényeket is sikerült elsőre jól elhelyezni. A fürdőben nem ilyen színűek lesznek a szerelvények, hanem fehérek.dscn8385.JPG

dscn8387.JPG

dscn8391.JPG

Az ajtópánt felszerelésére sajnos már nem volt idő. Végül levágtam egy fél centit az ajtó aljából, hogy kényelmesen elférjen ,ne szoruljon se alul se felül. 

Zöld doboz

Kezd a fürdőszoba úgy kinézni, mint egy nagy zöld doboz.

dscn8377.JPG

dscn8378.JPG
dscn8376_2.jpg

Tegnap és ma megcsináltam a szoba ajtajának keretét is. Már egész jó lett, egyre kisebbek a hézagok.

dscn8372.JPG

dscn8373.JPG

Lenyírtam gyorsan a gazt is, mikor egy kis eső után elmúlt a nagy meleg. Mivel nem akartam csupa fű lenni, gumicsizmában, esőkabátban és arcvédő plexiben voltam. Nem is bírtam túl sokáig, mert az esőkabát egyáltalán nem szellőzik. Kell valami védőöltözet fűnyíráshoz, gondolom a festőoverál erre is jó.
dscn8381.JPG

Gipszkarton bordák

Sanyi befejezte a gipszkarton bordázást. A zuhanyzó polc és a mosdókagyló előtétfal is elvitt egy-egy napot. 
dscn8365.JPG

Holnap most már tényleg a gipszkarton táblák felrakása következik.

Beállítottuk az ajtókeretet is a helyére, mert a földre fektetve nem igazán lehet pontosan megcsinálni a dolgokat. 
dscn8362.JPG
A vasalatot is leoperáltam a régi keretről, megtisztítottam és le is fújtam festékkel.
dscn8359.JPG

Indulás előtt leszakadt az ég. Nem elég, hogy a tetőről az összes víz egyelőre az udvarra folyik, az utcáról is. Meg van süllyedve előttünk a járda, így az a legalacsonyabb pont a környéken. Kisebb tavunk lett az eső végére.
dscn8367.JPG

És az eső után azt is megtudhattuk, hogy ki fúrt lyukat a sóderkupacba. Eddig is láttam a lyukat, de nem gondoltam, hogy egy béka lakik benne.
dscn8370.JPG

Nyaralás

A múlt héten a Balatonnál voltunk, ezért nem nagyon haladtunk a házzal. Kezdem úgy érezni, hogy sose jutunk el oda, hogy végre kész legyen a fürdőszoba és a nagyszoba. 
Nyaralás előtt Sanyi még haladt egy kicsit a gipszkartonozással és ma is azzal foglalkozott. Elkezdte feltenni a bordákat, de végül a mosdó környékére már nem maradt idő.
dscn8231.JPGdscn8358_2.jpg

Én még mindig az ajtókerettel szórakoztatom magam. Fel kéne tenni a pántokat a keretre, de még nem szedtem le a régiről. És ma szerszámot sem vittem hozzá. Kicsit félek, hogy nem is tudom felhasználni, mert eléggé rozsdásnak tűnt. 
dscn8355.JPG

A héten volt egy kis eső, aminek meg is lett az eredménye. Olyan gazos volt a kert, mintha hetek óta nem jártunk volna arra. Nem értem, hogy tud 1 hét alatt fél méteres gaz nőni. Bezzeg a kukorica nem igyekszik ennyire. A nagyobbakat kihúzgáltam, a maradékot majd legközelebb lekaszálom. 

Tegnap volt gyakorlatom. Sámlit csináltunk. Még csak szerkezetkész állapoting jutottunk, a befejezés a következő alkalomra maradt. Boltban még nem lehetne eladni, de már nem is vállalhatatlanul ronda. 

dscn8352.JPG

dscn8353.JPG

Amíg én a 30 fokos műhelyben fűrészeltem és véstem, addig a fiúk elmentek a nagyiékhoz. A papának volt egy egyengető gyaluja, amit nekünk adott. Valószínűleg még meg kell élezni és beállítani, mert most még inkább darabol, mint gyalul. Kicsit félelmetes darab, mivel nincsenek rajta védőburkolatok. Majd valami teszünk rá, mert eddig csak a körfűrésztől féltem, de most már a gyalutól is. A gyakorlaton is gondoskodnak róla, hogy tartsunk a gépektől, most is elmesélték a legutolsó üzemi balesetüket, ami pont egy egyengető gyaluval esett meg. 
dscn8354.JPG

 

 

Utánfutó

Tegnap béreltünk egy utánfutót, hogy ne kelljen házhozszállítatni a fát 55e forintért. Az utánfutó csak 4500/nap. Kicsit macerás volt, mert a város túlsó felére kellett érte menni és ugyan oda kellett visszavinni 18:00-ig. Vihettük volna reggel is, de nem tudtuk volna az éjjel hova tenni.
Végül fa nem volt a fatelepen, ahol a múlt héten csütörtökre ígérték. Megérkezett, de még nem vételezték be, így eladni sem tudják. Viszont volt egy csomó más cucc is, amit el kellett szállítani. Hűtő, forgácselszívó, mosdókagyló, Wc stb. 
dscn8204.JPGHa már volt hova pakolni, megálltunk Szobon a fatelepen, hogy lambériát vegyünk. Egészben az sem fért be, de a fürdőbe pont elég félbe vágva is. Vettünk rétegelt lemezt is. És míg darabolták nekünk a lambériát nézelődtem a telepen és láttam szép pallókat. Megkérdeztem milyen fa, sajnos luc fenyő volt. Aztán rákérdeztem nincs-e véletlen 5 centis borovi és meglepetésemre "De" volt a válasz. Múlt héten kérdeztem és akkor nem volt és előtte emailben is leráztak. És nem a héten kapták, állítólag valahol porosodott az egyik csarnok mélyén. El is hoztunk belőle 6 darabot.
dscn8207.JPG

Így a nyár közepére végre szereztünk hűtőt. A hátsó részre szánjuk, de már nagyon kellett, mert a maradékot mindig a kutyának kellett adnunk és a boltban is csak olyan dolgot tudtunk venni, ami nem igényel hűtést. Most már betárazhatunk jégkrémből is.
dscn8208_2.jpg

Megérkeztek a villamos szerelvények is. A szobában grafitszürke, a fürdőben fehér kapcsolók és konnektorok  lesznek.
dscn8212.JPG
Ma Sanyi megcsinálta az aljzatkiegyenlítést a fürdőben. Szép sima lett a felület. Holnap lehet folytatni a gipszkartonozással.
dscn8218.JPG

dscn8221.JPG
Én be akartam fejezni az ajtókeretet. Hát, kicsit elrontottam. A felsőmaró néha életre kelt. Kicsit billegett és időnként valahogy a beállított magasság is elállítódott. Csúnya keretet nem szeretnék a fürdőbe, de kidobni sem akartam az anyagot. Újratervezés után arra jutottam, hogy "kifordítom" az egészet, így mart felület kívülre kerül, ahol viszont úgyis el lesz takarva körben, így nem fog látszani. A marást egyelőre hagyom, míg nem csináltam neki egy asztalt, ahova fixen befogható a maró. Rendes marógép beszerzést nem tervezzük, mert az újabb sok százezer forint lenne és olyan sokat nem használnánk. Maradnak a youtube videók, ahol megnézhetjük, hogyan lehet a kézi felsőmaróból asztalit csinálni.
A fürdőszoba ajtó kerete, pedig ugyan olyan lesz, mint a rég keret, ahol nem bemarva van az ajtó helye, hanem plusz léccel van kialakítva.

És hogy valami hasznosat is csináljak, lefestettem a lambériát.(Az egyik oldalukat)
dscn8223.JPG

 Amíg száradt a festés Sanyi gyorsan vakolt is egy kicsit. A nagy szobában a felső részt, hogy ott is fel lehessen rakni a lambériát minél hamarabb. Abban maradtunk, hogy nem vakolunk annyit, hogy egyenes falakat kapjunk. Annyit vakolunk, hogy legyen valami a falon és az sem baj ha göröngyös. Így legalább a régi boltív körvonala is megmarad. Ha ne porolna ennyire a fal, mint most, minket az sem zavarna, ha csupaszak maradnának.
dscn8220.JPG

süti beállítások módosítása