Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Fugázás 2.

2021. augusztus 30. - Beara

Ebéd előtt gyorsan kifugáztuk a 2 legnagyobb falszakaszt. A fuga letakarítása ebéd utánra maradt. Egy idő után végül segítségül hívtam a gyerekeket is, mert különben estig sem végeztünk volna. Teljesen le kellett tisztítani a csempét, mert a tegnap fugázottról ma már egyáltalán nem jött le semmi. Kénytelenek leszünk vegyszerrel letisztítani majd. 
Kicsit féltem, hogy a szürke fuga kiemeli a burkolás hibáit, de szerencsére nem. Szinte nem is látszik, hogy hol van fugázva és hol nincs.

dscn8540.JPG

Mivel a takarítás után már nem maradt annyi idő, hogy a szürke részeket is befejezzük, azért csak a mozaik felületeket fugáztuk ki. Ezekhez epoxys anyagot használtunk. Ez kicsit jobban ment, mint a ragasztás. Kérdéses, hogy a szürke csempéhez ezt vagy a hagyományosat használjuk-e.
dscn8541.JPG

A "zuhanytálca" is kimaradt még. Pár mozaik nem ragadt meg, így előbb azokat kellett visszaragasztani. Sajnos egyébként sem lett tökéletes, mert az egyik oldal kicsit girbe-gurba és a lefolyó sincs elég mélyen, de már így marad. 
dscn8539.JPG
Ha végre készen lesz a burkolás, a következő lépés a plafon helyén tátongó űr eltüntetése.
dscn8543.JPG

Fugázás

Tegnap beszabtuk a hiányzó részeket. Már csak a díszítő sorból kell párat vágni.
dscn8527_2.jpg
Ma leragasztottuk a mozaikot. Epoxy-s ragasztót használtunk, ami nem könnyítette meg a dolgunkat, mivel csak 20 percig lehet felhasználni. Villámgyorsan kellett felkenni, fogazott lappal lehúzni és letenni a "lapokat". Ugyan ezzel fogjuk fugázni is. Majd kisebb adagokat keverünk, hogy ne kelljen kapkodni.

A maradék időben nekiálltunk a padló fugázásnak. Egyszerűnek tűnt és gyorsan is ment. Ez csak addig tartott, míg el nem kezdtük lemosni a felesleget. 
dscn8533.JPG
A maradék anyaggal a csempét is elkezdtük. 
dscn8531.JPG
A padlóról is elég nehéz felszedni a felesleget, előre féltem, mi lesz a csempével. De Sanyi megoldotta. Víz nélkül simán letörölte,
dscn8534.JPG

Aszfaltozás

Hétfőn aszfaltoztak az utcánkban. Végre nem kell kerülgetni a kátyúkat. Nem tudom, mennyire lesz tartós, mert valószínűleg csak húztak egy vékony réteget a meglévőre. 
dscn8504.JPG
Reggel még beugrottunk a hosszlyukfúró állványért Szendehelyre. Igazán szép tőlük, hogy ajándékba ide adták. Még nem szereltük fel a helyére, mert a gép még mindig a nagy szobában van, aminek viszont lassan elkezdjük az aljzat kiegyenlítését, ezért át kell vinni máshova.
dscn8514.JPG
Haladtunk a burkolással ma is. Már tényleg csak kisebb részeken nincs burkolat. Vasárnap muszáj végre fugázni.
dscn8508.JPGdscn8509_2.jpgdscn8510.JPG

 

Járólap

Változatoság kedvéért ma a padlót burkoltuk. Reggel még vennünk kellett fugakeresztet, azért csak 10 körül értünk oda. A délelőtt maradék része elment azzal, hogy kitaláljuk milyen mintába rakjuk és hová milyen lap kerüljön. Aztán jött az ebéd, ami megint elvit egy órát. Kb. 1 óra volt, mire az első lapot letettük. Természetesen nem is végeztünk estig.
dscn8496.JPG
Végül a zuhanyzó mellett indítottuk egész lappal és onnan haladtunk minden irányba. 
dscn8495.JPG

A lapokat keresztbe vágni még egyszerű, viszi a csempevágó. Viszont hosszában már nem fér bele, ezért marad a flex. Szerencsére a vágott részek a falhoz kerülnek, majd eltakarja őket a sziloplaszt.

Még mindig csempézünk

Még mindig nem végeztünk, talán soha nem is fogunk. Még hátra van a zuhanyzó polc mélyedésének hátfala, a díszítő sor és az alsó sor. Holnap szüneteltetjük és átváltunk a padlóra.
dscn8486.JPG

dscn8488_2.jpg
Egy részen feltettem a díszitő sort, de ez sem egyszer,ű mert nagyon nehéz a sarkoknál szépre vágni. Csempevágóval már jól tudok vágni, de ezt csak felxszel lehet. Az pedig Sanyira vár, mert én csak kicsipkézni tudom vele a csempét.
dscn8484.JPG
A zuhanytálcával is haladtunk tovább. Méretre vágtuk a szifon padlóba épített részét és felkentük a vízszigetelést.dscn8482.JPG

dscn8487.JPG

Az üvegmozaik lerakásához és fugázásához epoxy-s anyagot vettünk, így az egyben vízszigetelés is lesz. Ennyi réteg után, remélem nem lesz sehol szivárgás. A zuhanyzó részen a falat is azzal fogjuk fugázni. Azért nem az egész fürdőt, mert ebből egy vödör 27e forint, a normál fugázó anyagból pedig 3e. 

 

 

Zuhanytálca

Meggondoltuk magunkat ismét. Eredetileg épített zuhanyt akartunk, de mivel nehéznek tűnt a lefolyó tökéletes vízszigetelése és a járólapok mérete sem igazán alkalmas a megfelelő lejtés kialakítására, ezért inkább az előregyártott tálca mellett döntöttünk. Végül a tálcát nem sikerült pont úgy süllyeszteni, hogy egy síkba kerüljön  végleges burkolattal és nem is pont a sarokba került, így jöttek volna a hézagkitöltés és zuhanykabin problémák. Végül ma kivettük a zuhanytálcát és feltöltöttük a helyét és majd ezt is mozaikkal burkoljuk. Ki kellett cserélni a szifont is, mert más fajta kell tálcához és épített zuhanyhoz.
dscn8475.JPG
Kellett egy kis betont vágni, mert az átmérő kicsit nagyobb lett. De szerencsére a mélység elég volt, a fólia és a szigetelés épségben maradt. Vettünk valami csoda cuccot, amivel nem kell 28 napig várni, hogy megszáradjon, hanem 24 óra után burkolható, Nem volt olcsó, 25kg-os zsák 9000Ft, de az idő pénz, így megérte.
dscn8477.JPG
Csempézés kicsit belassult. Még mindig nem vagyunk készen, pedig hétfőn is szabin voltunk. Ma a kisebb felületekkel haladtunk.
dscn8479.JPG

Ilyen mozaikot vettünk, ez kerül a vízszintes felületekre. (Ez az alja, de másik oldalán papír van, hogy egyben maradjon, így az nem túl látványos.)dscn8467.JPG
Ma a zuhanyzó vitt el sok időt, hétfőn pedig az új kombinált gyalugépem. Sok töprengés után arra jutottam, hogy mindenképpen vennem kell egy kombinált gyalut. Kinéztem pár újat, de vagy már nem lehet kapni, vagy nem túl jó a minősége vagy 1millió körül van az ára. Nem nagyon tudtam beletörődni, hogy 1m-t adjak egy gépért, mert annyi minden másra is kell a pénz. Maradt a használt. Szendehelyen párszor átutaztunk, mikor nem lehetett közlekedni Zebegény felé a földcsuszamlás miatt. Szendehelyen van egy használt faipari gép kereskedés. Egyszer sem álltunk meg körülnézni, de a honlapjukon találtam egy gépet, amit még meg is tudtam fizetni és jónak is tűnt. Múlt szerdán megnéztük, és egyből le is foglalóztuk, hétfőn pedig elhoztuk. Volt egy 5 műveletes gépük is, (egyengető gyalu, vastagoló, körfűrész, maró, hosszlyukfúró), de sajnos szétszedve sem fért volna be az ajtón és nem tudtuk volna hová tenni, amíg el készül a műhely. 
Hosszlyukfúró hely ezen is van és rá is kérdeztem, mielőtt megvettük, hogy van-e hozzá, de az volt a válasz, hogy nincs. Aztán mikor mentünk átvenni, mondták, hogy mégis megtalálták és meg is kapom hozzá ajándékba. Még náluk van, mert kicsit rendbe is kell tenni, de szerdán elhozzuk.
dscn8463.JPG
Az eladó targoncával feltette az utánfutóra (megint béreltünk, csak most a praktikernél, mert az útba esik és még olcsóbb is volt) viszont leszedni kettőnknek kellett. 230kg és tilos az asztalnál fogva emelni. Szóval nem elég, hogy dög nehéz még megfogni sem lehet rendesen. És mégis sikerült bevinni a nagy szobába kettőnknek. 
Már csak egy 400V-os dugalj kell és lehet is használni. 

 

 

Csempézés 3.

Lassan, de biztosan haladunk. Nagyjából körbe értünk. Holnap még befejezzük a mosógép mögött, a zuhanyzónál és a mosdó előtét falat. Megérkezett a mozaik csempe is, már csak fugázó anyagot kell venni hozzá. 

dscn8452.JPG

dscn8453.JPG

Amíg mi csempéztünk, Balázs a tűző napon lapátolt. Nem tudom, hogy bírja. Kiásta a garázs helyét, ami végül műhely lesz.
dscn8459.JPG

Csempézés 2.

Ma egész nap falburkolás volt a program. Nem akartunk a kis darabokkal bajlódni, de végül kénytelenek voltunk, hogy mindenhol jó legyen az illeszkedés. A megkezdett sarok felől kell most haladnunk mindkét irányba. Szerencsére az ajtónál van egy kis szünet a csempében, így nem kell a 2 végének összetalálkoznia.
dscn8425.JPGA kisebb felületekre rendeltem mozaik csempét. Kicsit későn szántam rá magam, így csak a jövő héten fog megérkezni. Addig haladunk a nagyobb felületekkel és ha majd megérkezik, megnézzük hogy mutat és mit érdemes azzal fedni. 
dscn8435.JPGSokáig nem tudtam, miért nem a legalsó sorral kezdik a fal burkolását. Aztán megvettük a hidegburkolás tankönyvet és bele is olvasgattunk. Megtudtam, hogy azért nem az alsó sorral kezdik, mert az aljzat általában nem tökéletesen vízszintes. Ha elkezdenék lerakni az alsó sort és a padlószint arrébb kicsit alacsonyabban lenne, akkor nagyon pici darabokat kellene vágni. Ezért lehetőleg úgy kell feltenni a 2. sort, hogy sehol ne kelljen majd vékony csíkot rakni. Ezt figyelembe véve próbáltuk belőni a 2. sor helyzetét. 

A zuhanyzót nem számítva, sehol sem lesz ennél magasabban csempézve. Még nem tudtuk eldönteni, hogy hogyan zárjuk le a tetejét. Vettem záróelemeket, de még tudjuk, hogy fel tegyük-e és ha igen, akkor hogyan. A következő lehetőségek vannak:

Simán a zárósordscn8436.JPG

Záró elem helyett egy sor vízszintes csempe
dscn8438.JPG
Vagy záróelem, majd egy sor vízszintes csempe. (És a záróelemet 2 módon is fel lehet tenni)dscn8439.JPG

dscn8440.JPG

Szerencsére a csempék kiváló minőségűek, így a fel egyenetlenségek mellett legalább ezzel nem kell foglalkoznunk. Minden darab tökéletesen egyforma és meggörbülve sincsenek. A ragasztó is simán lejön róla és még szép is. Szerencsénk volt, mert kb. 10 percet töltöttem a csempe kiválasztással és meg sem néztem élőben.

A fehér és a szürke is matt és fózolt. Már csak fugát kéne választanunk hozzá. Valószínűleg grafitszürke lesz. (Sanyi nem engedte a pirosat)
dscn8442_2.jpg
Áron ma kipróbálta a medencéjét is. Jó, hogy ilyen magas, különben a kutya hamarabb fürdött volna, mint Áron. Azt mondta kicsit hideg még a víz.
dscn8429.JPG
Tegnap megint találkoztunk a hátsó szomszéddal. Meg akarja csináltatni a kerítést, mert neki is vannak kutyái és nem szeretné, ha megszöknének. Már múltkor is mondtuk neki, hogy beszállunk a költségekbe, mert mi is örülnénk, ha normális kerítés lenne. A mostani már benőtték a bokrok, szerintem csak azok tartják. Végül kaptunk egy kis barackot is.

Tegnap azt is felfedeztem, hogy végre eljutott oda a világ, hogy olyan ragtapaszt gyártsanak, ami tényleg vízálló és nem jön le azonnal. Állandóan vannak kisebb baleseteim és a ragtapaszok kb. 2 percig maradnak fent. Viszont a pár hete vettem az aldiban vagy lidlben gyerek ragtapaszt, aminek olyan vékony a ragadós része, hogy teljesen rásimul az ember bőrére és még kézmosásnál sem jön le. 

 

 

Csempézés

Végre eljutottunk a csempézésig. Reggel gyorsan felkentem még egy réteg vízszigetelést, hogy száradás után lehessen burkolni. 
Az burkolás megkezdése előtt találtam egy képet a csempebolt oldalán, ahol nem vízszintesen, hanem érdekes mintában volt feltéve a csempe. Ha már lúd, legyen kövér, első burkolásnak bevállaltuk a halszálka mintát. Előtte kipróbáltam a földön, hogy menni fog-e, majd felrajzoltam a falra a kezdővonalat és a szöget. Persze a ragasztó felkenése után minden segédvonal eltűnt, így más módszert kellett találni. Végül a csempére rajzolatam fel a vízszintest.

dscn8418.JPG

A burkolás nehezét Sanyi csinálta én csak segédkeztem. Egész jó lett az eredmény. Vannak kisebb síkba illeszkedési problémák, mert sürgettük a dolgokat és nem csináltuk simára a falat. Azt hittük, majd a sok ragasztó elfedi a kisebb egyenetlenségeket. Hát tévedtünk. Mivel a csempe elég vékony, így ragasztó se megy alá túl sok. Majd legközelebb már ezt is tudjuk. dscn8420.JPG

A vágással ma még nem bajlódtunk, mert elég későn jutottunk el a burkolásig. Sanyi délelőtt a hőszivattyú helyének előkészítésével volt elfoglalva. Elhívtuk Balázst is segíteni. Kellett 2 nagyobb gödröt ásni és aztán betonozni. Ásás közben megint mindent is találtak a földben. A gödör végül valami régebbi betonozás szélénél kezdődik.

dscn8410.JPG

dscn8412.JPG

dscn8423.JPG

Áron ma kapott egy "medencét". Ma még melegedett benne a víz, de holnap már fürdeni is tud.
dscn8414.JPG
Betti állandó helyet talált magának. Már pár hete csinált magának egy gödröt a homokkupacba és onnan személi a világot.
dscn8419.JPG

Vízszigetelés

Csempézés előtt még fel kellett kennünk a folyékony fóliát. A hajlatokba pedig hajlaterősítő szalagot kellett tenni, ami szintén vízzáró is. Az első réteggel elkészültünk, a második már gyorsabb lesz, mert a szalag vitt el sok időt.

A padlóra feszültségmentesítő lemez került, mert 120cm hosszú lapokat vettünk és nem szeretnénk ha eltörnének. A lemez egyben vízszigetelés is. dscn8396.JPG

Aztán jött a hajlaterősító szalag az illesztésekre és az élekhez.dscn8401.JPG

Végül a zuhanyzó, a mosdó és a WC környékére a kenhető szigetelés.
dscn8406.JPG

 

süti beállítások módosítása