Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Az első konnektor

2021. szeptember 27. - Beara

Tegnap asztalos gyakorlatom volt, ezért a fiúk nélkülem mentek és vitték magukkal Kálmánt is. Kálmán Sanyinak az a kollégája, aki a tetőfedéshez ért egy kicsit. Vettünk 2 fénycsatornát a szobába is, azokat kellett a tetőn beépíteni. dscn8611.JPG

dscn8612.JPG

Ma szabin voltunk és a gyerekek nélkül mentünk. Már egyedül járnak haza az iskolából, így nem volt gond, hogy nem vagyok otthon. 
Délelőtt felkentünk még egy réteget a fürdőben, aztán nekiálltunk a szobában a födémnek. Feltettük a fóliát és elkezdtük a lécezést. A lambériázás érdekes lesz, mivel a fal elég hullámos minden irányba.dscn8617.JPG

dscn8621.JPG

A fürdőben a festés véglegesnek nyilvánítottuk. Lehet, hogy még 1-2 helyen kell javítgatni, de az egészet biztos nem kell újra lefesteni. A nap végén leszedtem a maszkoló szalagot és Sanyi felszerelt egy konnektort. Vettünk grafitszürke és fehér verziót is, egyelőre a szürkét tettük fel. 
dscn8625.JPG
Napközben megérkezett a hőszivattyú első részlete is. 3 csomagban hozta a posta. Kaptunk egy raklap cuccot és a hőcserélő tartályt. A tartályt sajnos nem tudtuk bevinni, az udvaron várja, hogy Balázs újra arra járjon.dscn8615.JPG

dscn8616.JPG

Fürdő festés

A fürdő egy rétegben kifestve. Sokat kellett előtte csiszolni és itt-ott még javítani a glettelést. Elsőre a festés sem ment. Túl sűrű volt a festék és talán az sem volt hasznos, hogy kicsit poros volt a fal(hiába sepertem le), ezért a felkent festék egyből bebőrösödött. Nem lehetett elkenni, mert egyből le is szedte magát. Végül hígítottunk a festéken, lemostam a falakat nedves szivaccsal és így már nem volt gond. 
dscn8598.JPG

A tetőt tartó egyik gerenda el volt korhadva. Már a tetőcsere közben kiderült. Vissza kellett volna rángatni az ácsot, hogy cserélje ki, hiszen 2 feladat volt összesen, előkészteni a tetőszerkezet új helyét és felállítani a legyártott elemeket. Hát, egyikben sem jeleskedet, ezért nem szerettük volna még 1x a tető közelében látni. Egy hozzáértétől azt a tanácsot kaptunk, hogy a korhadt rész helyén falazzunk fel. Tegnap Sanyi meg is csinálta. 
dscn8594.JPG
Tegnap Sanyi szabin volt, mert úgy volt, hogy érkezik a hőszivattyú első darabja. Hát, nem jött. Elfelejtették feladni, így csak hétfőn érkezik. De míg tegnap vitt magával Sanyi segítséget, hogy be tudják vinni a több száz kilós tartályt, hétfőn nem lesz ott senki velünk. A tartály valószínűleg ott marad, ahova az autóról lepakolják.

Készülünk a nagy szoba aljzatkiegyenlítésére is. Kipakoltunk, ismét. Ez már a sokadik alkalom. Egy pillanat alatt vissza tudunk hordani mindent.
dscn8601.JPG

Tegnap Balázzsal a gyalugépet is be tudták vinni a szobába. Persze, ha Sanyi korábban is kért volna kölcsön egy békát, akkor már mi is át tudtuk volna helyezni.
dscn8600.JPG

Végül egy kép a fürdőről a padlástérből fényképezve:
dscn8596.JPG

 

Glettelés

Alaposan lecsiszoltam a múlt heti glettelést. Még nem elég a rétegvastagság, mert helyenként előtűnt a vakolat. Aztán felkentem a 2. réteget. Úgy döntöttem, hogy ez lesz egyben az utolsó is. Nem fogok heteket azzal tölteni, hogy tökéletesen sima legyen a fal. 

dscn8587_2.jpg

Amíg én a glettet csiszolgattam, Sanyi leszabta a hiányzó csempéket, majd fel is ragasztotta. dscn8590_2.jpg

Amíg száradt a csemperagasztó, foglalkoztunk kicsit az ajtóval is. A régi pántokat kellett a keretbe vésni. Nem véstünk, pedig vettem hozzá speciális vésőt, hanem a multifunkciós szerszámmal belevágtuk a helyét. Nagyjából jó lett, igaz, nem elsőre. Mikor felrajzoltuk a helyét, nem vettük figyelembe, hogy a tengelye nem középen, hanem az egyik szélén van. Még pár apróság hiányzik, de nemsokára az ajtó is készen lesz.dscn8582_2.jpg

dscn8583_2.jpg

Sanyi kicsit vakolt is. Már nagyon várjuk, hogy végre megérkezzen a hőszivattyú. Amíg nincs hőszivattyú, nincs melegvíz és fűtés sem. Még megmondani sem tudják, mikor érkezik meg. Így az ősz közepéhez közeledve ez már nem olyan vicces. De addig is igyekszünk mindent előkészíteni, hogy ha véletlenül egyszer csak kiszállítják, akkor egyből be is lehessen üzemelni.
dscn8591_2.jpg
Mivel melegvíz és fűtése sem ártana, életbe lép a B terv. Veszünk egy pici bojlert és valami elektromos fűtőalkalmatosságot. Már szinte mindent lehet wifis változatban is kapni, így távolról is tudnánk fűtést és víz melegítést indítani. Gondolom, mire mindkettőt megvesszük és beüzemeljük pont megérkezik a hőszivattyú is.

 

1,5 év

Másfél éve még így nézett ki a jelenlegi fürdőszoba helye:dscn6110_1.JPG

Ha úgy nézzük, hogy csak szabadiőnkben tudunk folglakozni a felújítással és csak nagy ritkán veszünk igénybe külső segítséget, nem is tartott olyan sokáig eljutni ebbe az állapotba:
dscn8572_1.JPG
Kíáncsi vagyok, meddig jutunk el a következő 1,5 évben. Mindig azt hisszük, hogy majd ha már ott lehet aludni, gyorsabban fognak menni a dolgok. Az valószínű, hogy az eredetileg tervezett 3 évebe nem fogunk beleférni. Viszont az 5 év még esélyes. 

Fürdőszoba mennyezet

Már nem a cserepeket látjuk, ha felnézünk a fürdőben. Feltettük a hőtükör fóliát és a léceket, amikre a lambéria fog kerülni. Szigetelőanyagot még nem vettünk, az majd később kerül a fólia fölé.
dscn8567.JPG
Holnap beüzemeljük a WC-t. Ma még nem volt meg minden alkatrész hozzá.
dscn8570.JPG
Nagyszobát is el kezdtük kipakolni. Aljzatkiegyenlítőzni kéne, de mivel a gyalugép is ott van és ketten nem tudjuk átvinni máshova, még nem tudunk. 

(Majdnem) Elkészült

Készen vagyunk a fugázással. Tegnap még vettünk gyorsan egy árnyalattal sötétebb fugázó anyagot a szürke csempéhez. Eredetileg nem mertünk grafit színt venni, mert túl sötétnek tűnt. Megvehettük volna, nem túl sötét. Így végül csak a szürke csempénél lett az. ( Az epoxy-s elég sötét lett volna, de már nem maradt annyi, hogy elég legyen)

dscn8547.JPG

dscn8548.JPG

dscn8549.JPG

dscn8550.JPG

A fugázás készen van, de a csempézés még nem teljesen. A díszitő sor még nem teljes. De valószínűleg ez most így marad, majd befejezzük télen, mikor nem lesz más dolgunk. Festeni sem most fogunk. Már csak sziló kell a sarkokba, aztán jöhet a berendezés. Vagy előbb a plafon, majd meglátjuk.

Tegnap gyakorlatom volt. Befejeztük a kis sámlit. Már csak díszíteni kellett, ragasztani és csiszolni. Ma pedig itthon lekentem lazúrral.
241405329_1505008279843879_9097166560311474423_n.jpg

süti beállítások módosítása