Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Hullámvasút

2019. december 13. - Beara

Egyszer fent, egyszer lent. 

A 2 befalazott ajtónyilás jó híre után jött a rossz. A harmadik nyíláshoz statikust kell hívni és durva becslései szerint 700e körül lehet a falbontás költsége. Mivel az utolsó helyiségben boltíves mennyezet van, így nagyon nem mindegy, hogy bontjuk el a tartó fal egy részét. Ezért kell a statikus, aki kitalálja, hogyan lehet megvalósítani anélkül, hogy a fejünkre hulljon a mennyezet. 

Másik rossz hír, hogy nem használhatunk előkorcolt lemezt tetőfedésre. A helyi építési szabályzatban nem szerepel erre szabály, a telelpülési arculati kézikönyvben javaslatok vannak. Ezek találhatók meg elérhetően a honlapon. De az építész, aki a felmérési tervet készítette kicsit utánajárt a dogloknak és kapott egy titkos linket, mely egy határozatra mutat, ami tartalmazza, hogy elsősorban cseréppel vagy hozzá színben és mintában hasonló anyaggal kell lefedni. Azért bepróbálkoztunk és írtunk a főépítésznek, aki meglepő módon válszolt és sajnos azt írta, nem lehet előkorcolt lemez. Cserép lehet, esetleg cserepes lemez. Szuper szabályozás. Ha építek 2020-ban egy házat, akkor is úgy kell kinzénie, mintha 1920-ban épült volna. És csodálkoznak, hogy elnéptelenednek a faluk.

Még a bank sem jelentkezett. Igazából nem sürgős, mert nincs aki tetőt cserélne, de azért jó lenne, biztosat tudni.

A cégeket sem értem. Agyon reklámozzák magukat, ígérnek fűt-fát, aztán ha az ember árajánlatot kér, válaszra sem méltatják. Szeglemezes tetős cég azt ígéri a honlapon, hogy 48 órán belül küldik az árajánlatot. Hétfőn kértem és még nem ért ide.

A másik vicc a kandallós cég. Az ember megrendeli a kályhát és hátradől, hogy majd szólnak,ha átveheti. Aztán egy hét múlva telefonál, hogy mégis mi van. A túloldal közli, hogy kicsi az üzlethelyiség, így csak akkor hozzák be a raktárból, ha megmondjuk, hogy mikor megyünk érte pontosan. Így a 2 hete megrendelt kályhánk még nincs meg, mert először nem tudtuk, hogy "be kell jelentkezni" az átvételre, aztán későn szóltunk, tegnap meg elfelejtettünk telefonálni, hogy ma átvennénk. És természetesen a szombati áthelyezett munkanapokon nem dolgoznak. Minek is dolgozna télen, karácsony előtt egy kandallós cég. 

Itt az ideje a jó híreknek.

 

Mi van a vakolat alatt?

Minden helyiségben el kezdtük leverni a vakolatot, hogy kiderüljön, mi van alatta. A legtöbb helyen újabb és újabb réteg. Egyes részeken még cserepeket is találtunk a vakolatban, máshol "csak" vályog rétegeket. 

A meglévő alaprajzon nem sokat akarunk változtatni. 3 helyen kell ajtónyílást csinálni. Jó hír, hogy ebből 2 helyen korábban is volt nyílás, csak valamiért befalazták. 

img_3406.JPEG

img_3420.JPEG

 

süti beállítások módosítása