Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Új fejezet

2020. július 19. - Beara

Most, hogy a cserepezés végére értünk, el kell készítenünk a következő hónapokra szóló ütemtervet. Figyelembe kell vennünk, a rendelkezésre álló időt, pénzt és azt, hogy mivel kell haladnunk, hogy a hátsó rész lakható legyen. 

Ezért először is szerdán kivettünk egy szabadnapot. Nem dolgoztunk, elmentünk biciklizni. Semmilyen munkát nem végeztünk a háznál, csak bázisnak használtuk. Mikor odaértünk kitettük a kemping zuhanyt a napra, hogy melegedjen a víz. Kicsit borús volt az idő és olyan nagyon meleg sem volt, így nem volt biztos, hogy tudunk majd zuhanyozni. 

A biciklizéshez a kevésbé forgalmasnak tűnő, de annál szintesebb útvonalat választottuk. 8 hónapja nem bicikliztünk, így nem terveztünk túl hosszút. Az emelkedőnek köszönhetően a combjaim már 3 kilométer után kikészültek. Végül összesen 35km-t tekertünk. A vizünk közben kellemes hőmérsékletű lett, így tudtunk zuhanyozni is.

Szombaton nem voltunk a háznál. Akartunk menni, de sok minden közbejött. Áronnak előjöttek az allergiás tünetei. Már egy ideje köhécsel, de most már éjjel is. Hajnali 3 körül inhalált is, mert nem tudott aludni a köhögésétől. Ennek köszönhetően csak 8 körül keltünk és mivel sok esőt is mondtak, végül otthon maradtunk.

Ma is volt éjszakai kelés, köhögés és inhalálás, de időben felkeltünk és el is mentünk a házhoz. Várt ránk egy üres konténer. Mielőtt nekilátunk a következő nagyobb feladatnak, kicsit rendezzük sorainkat és a ház környékét is. Volt egy csomó cserépmaradék és még az alapból kitermelt föld. Útban lettek volna a következő folyamatoknál. Sanyi egész nap a konténert töltötte. Sajnos nem fért bele minden.

dscn6861.JPG

Én az ajtó tisztogatást folytattam. A 2 oldalról is leszedtem a festéket. Az alját kicsit megviselte a víz, de még nem döntöttem el, hogy így marad-e vagy levágok-e belőle egy darabot és egy másikkal pótolom. A régi zár helyét már így is ki kellett vágni, oda már biztosan másik darabot kell ragasztani. Vettem hozzá egy amerikai zárat. Az a fajta, aminek nincs kilincse, hanem egy nagy gömb van, amit el kell fordítani. Úgyis belső ajtó lesz, csak annyi a dolga, hogy csukva maradjon. És ezen a ponton el kellett dönteném, hogy réz vagy króm színűek lesznek-e a kilincsek a házban. Annyira nem rajongok a réz színért, de mivel abból nagyobb a választék, azt választottam. Aztán ha nem tetszik még mindig áttérhetünk a krómra és csak 1 zár árát bukjuk. 

A munkálatokat a csatorna- és vízhálózat kialakításával folytatjuk. (Legalábbis a hátsó részen) Eddig a felső harmaddal foglalkoztunk, most áttérünk az alsó harmadra. Szóval jön egy csomó ásás, egy kis cső fektetés, betonozás. És a legjobban a szennyvíz kivezetéstől tartok. Láttuk milyen alap van, hatalmas, nehéz kövek 70-80 cm mélységig 70cm szélességben. Hogy fogjuk ezen átvezetni a csövet? 

Ezzel együtt vagy részben együtt jöhet a dréncsövezés körben a ház körül. Mivel nagy eső után befolyik a víz a ház alá, és az szépen feljön a falakon, el kell vezetnünk a vizet a külső falaktól. Körbe kell ásni az egész házat és dréncsövet lerakni, majd kaviccsal befedni. Ezzel sem leszünk meg egy hétvége alatt.

Szerdán végre megnéztük az Ipolyt is. A szomszéd utca végében folyik. Elég sekély a szélén, így a gyerekek és a kutya is tudnak benne fürdeni. Ránézésre szép tiszta a vize. És neten is azt találtam, hogy fürdésre alkalmas, tiszta vize van. Most már csak a jó időre kell várnunk, hogy alkalmunk is legyen kipróbálni.
img_4106.jpg

 

 

süti beállítások módosítása