Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Faltető

2020. augusztus 30. - Beara

A héten kőművesek dolgoztak a házon. Az új tetőszerkezet magasabban van, mint a régi és a bontáskor még helyenként le is potyogtak téglák, azért falazni kellett. Sanyi is meg tudta volna csinálni, de nagyon sok időt elvitt volna, mert pepecselős munka. A kőműveseknek is több napig tartott. Most már lehet deszkázni.

dscn7086.JPG

dscn7088.JPG

Sanyi az aljzat előkészítést folytatta. Nagyjából szintbe hozta, a jövő héten lehet betonozni.

dscn7100.JPG

dscn7105.JPG

A narancssárga cső a 2 méteres ágyat szimbolizálja. Marad bőven hely másnak is.

Hogy biztosan ne legyen gond a falak vizesedése, ha mégsem oldaná meg a dréncső, trükközni fogunk az aljzattal. Vályog házaknál szokták azt csinálni, hogy az aljzatbeton és a fal között hagynak egy sávot, amin keresztül tud szellőzni a fal. Nálunk ugyan nem tenne kárt a víz a falban és omlana össze egy kritikus pont után, de nem szeretnék vizes falakat. Így úgy döntöttünk, hogy mi sem betonozunk a falig. A jelenlegi előszobán és szomszédos helyiségen pontosan látható, mit okoz az, ha fal nem tud kiszellőzni. Mivel az előszoba le van burkolva, így a talajból jövő pára nem tud a padlón keresztül elpárologni. Ezért megy tovább a fal felé és a túloldalon párolog el. Esős idő után a fal túloldalának a töve nedves szokott lenni vagy ha letetszünk valamit a padlóra az előszobában az alatt is nedves folt marad. Valószínűleg a dréncső megoldaná ezt a gondot (a szomszéd felé teljes az eresz és nem a ház tövébe folyik a víz és az az oldal teljesen száraz), de mivel nem biztos, így inkább van tartalék terv. 

A héten beszereztem üvegezés kellékeket. Egy kalapácsot és kis fém háromszögeket, amivel az üveget szokták rögzíteni. Nem nagyon hittem benne, hogy ezzel jobban fog menni, de mégis. Szintet léptem az üvegezésben.

dscn7090.JPG

dscn7094.JPG

dscn7091.JPG

 Már azt is kitaláltuk, hogy milyen fát ültetünk majd a kertbe. Mivel az esővizet nem lehet az utcai csatornába vezetni, a telken belül kell elszikkasztani. Szomorúfűzt fogunk ültetni az nagyon szereti a sok vizet. Sajnos a melléképület útban lesz, így le kell bontanunk.
dscn7084.JPG

A paradicsomunk is termőre fordult. Van rajta pár szem paradicsom kezdemény. Remélem még lesz idejük beérni.
dscn7099.JPG
 

süti beállítások módosítása