Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tetődobozolás

2020. október 11. - Beara

Mivel 2 hete megjött a rendelt faanyag, tudtunk haladni a tető dobozolással. A lazúrozással kezdtünk. Nem volt valami szapora munka, mert mindkét felét 2x kell festeni. A legnehezebb a nútok festése, mivel csak 14mm vastag a lambéria és ebbe van belemarva a nút. Kis ecsettel sem volt egyszerű. Ezért megpróbáltuk tömösíteni a feladatot. Összefoguk jó pár darabot és egyszerre festettük.

dscn7211.JPGEz sem tökéletes megoldás, mert lefolyik a festék az odalakra, ahol sokkal sötétebb lesz a fa. Felrakva nem feltűnő, de a következő adagon megpróbálom mégis egyenként festeni. 

Szombaton elkészült annyi szál, amennyi elég a ház elejére. A lazúrfesték is elfogyott, így vasárnap a Praktikerben kellett kezdenünk. Sajnos a barkács áruház is ráérősen nyit vasárnap, ezért 9-ig várnunk kellett. Otthon kinéztem, hogy a Bécsi útiban van 6 doboz dió színű. A helyszínen csak 2-t találtunk. Az eladó hosszas keresgélés után még talált 2-t. Be kellett érnünk 4 dobozzal. Ez csak azért baj, mert most akciós volt, az egyéként nem túl olcsó szer. 2,5 liter akciósan 8500Ft, és ez kb. 11 szál lefestésére volt elég. Számításaink szerint összes majdnem 25liter kell. Majdnem többe kerül, mint a faanyag. Persze van olcsóbb festék is, de ebben már a faanyag védőszer és az alapozó is benne van, így összességében mégis olcsóbb és kevesebbszer kell festeni.

Hébe-hóba a gyerekek is segítettek. (Tegnap még a földön festettünk, de a végére már nagyon fájt mindenem a hajolgatástól és guggolástól.)
dscn7215.JPG

A felrakás sem haladt gyorsan. Először lemodelleztük a földön, hogyan fognak találkozni a szálak a sarkokon. Aztán ki kellet találni, hogy  hol mennyit kell kivágni, hogy jól illeszkedjenek. De a végeredmény egész jó lett. A ház oldala sokkal gyorsabb lesz, mert ott csak fel kell dobálni egy csomó egész szálat. Nincs méricskélés, darabolás és kivagdosás sem.

dscn7223.JPG

dscn7217.JPG

Az udvar felől nem tudjuk folytani, mert még várunk a villanyszerelőre. Majd valamikor jön és kiépíti a hálózatot az első-, a hátsó- és a gépészeti részhez. Mindez csekély 400e forintba fog kerülni. És ez csak a lakáselosztóig tartalmazza a kiépítést. Lakáson belül már Sanyi fogja csinálni. Aztán lesz még 1 kör, amikor az elmű végre reagál a bővítési kérelmünkre. 3 fázist és plusz 64 ampert kértünk. Az elműnek ezért fizetnünk kell 300e forintot és majd a szerelőnek is a mérőhely kialakításért. És a villanypóznát is meg kell emelni, mert jelenleg hozzáér a lengőkábel a tetőhöz.

A napot egy kis rendrakással zártuk. Fűnyírás, sepregetés. ( A tetőről Sanyi már tegnap letakarította a tűleveleket.)
dscn7226.JPG

süti beállítások módosítása