Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Még mindig födém

2020. december 12. - Beara

Facebook csoportban kértem tanácsot a födém megtisztítására. Egyből ajánlották a homokfúvást és rám is írt egy ilyennel foglakozó cég. A fényképek elég meggyőzőek és rengeteg munkát megspórolnék vele, de mégis csak én szeretném csinálni. Azért kértem egy kb. árat arra az estre, ha nagyon elegem lenne a festékkapargatásból. 
240eFt/nap. És talán végeznének 1 nap alatt a 30 négyzetméterrel, de a takarítás már nem férne bele. Hát, megköszöntem az ajánlatát és megírtam, hogy ennyiért inkább elkapargatom én a festéket. 240e forint 1 napi munkáért. Van akinek ez a havi fizetése. Értem én, hogy meg kell térülnie a gép árának, de azért nem 2 hét alatt. 

Kaptam azért használható tippeket is. Egyik sem mentesít a fáradságos munkától, de legalább szebb lehet az eredmény. Az egyik javaslat a műanyag drótkorong volt (https://perfor.hu/drotkorong-fahoz-kek-muanyagszalas-t2043?keyword=m%C5%B1anyag%20). Rendeltem is 3 félét. Arra jók, hogy a nem egyenletes felületen leszedi a festéket. 

A másik tipp a lakkmaró gép. Nem olcsó, de később is jól jöhet. Még nem vettünk, átgondoljuk. 

A múlt héten megtisztított részt lekentem lenolajjal. Kezd alakulni. Szerintem még 1x átcsiszolom majd, és aztán jöhet a lazúr.
dscn7439.JPG(Vennem kellett egy vezetékes excentercsiszolót is az aksis mellé, mert nem bírtam emelgetni. A vezetékes kevesebb, mint fele tömegű. Ez is nehéz pár perc után, de mégis sokat számít.)


Nekiálltam Áron szobájának is. 
dscn7435.JPG
Így néz ki kaparás után, csiszolás előtt:
dscn7443.JPG
Az első gerendán van egy nagy repedés. Az elődök úgy orvosolták az esztétikai problémát, hogy kitöltötték habarccsal. Elég sok időt elvitt, mire kitisztítottam.

A fiúk ma is a padláson dolgoztak. Megint megtöltöttek egy konténert és még mindig nem értek a végére. De már nincs sok hátra, látszik a vége. Viszont a befejezés jövő hétre marad, mert Balázs holnap nem tud jönni és a konténer is tele van. 
dscn7431.JPG

Már látszanak a gerendák. Az első részen nem olyan a födém, mint a középsőn. (Elvileg csapos gerendafödém)
dscn7450.JPG

 

Elől csapos gerendafödém, középen pórfödém, hátul meg téglaboltív volt. A járófelület mindenhol tégla. Reméljük vannak olyan állapotban, hogy meg lehessen tartani mindenhol.

fodemek.JPG

 

süti beállítások módosítása