Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Ablakfelújítás

2020. február 09. - Beara

Tegnap nem haladtunk látványos dolgokkal. Sanyi feldarabolta a gerendák egy részét (amíg ki nem fogyott a benzin a láncfűrészből) én pedig elkezdtem az ablakok felújítását. 

A külső ablakok sajnos menthetetlenek és egyébként is hőszigeteltre kell cserélni őket. Viszont a belső ablakok és a rácsok egész jó állapotban vannak. A rácsokról csak le kell szedni a festéket és újrafesteni. Áron már el is kezdte:

dscn5868.JPG

Sajnos a hőlégfúvót itthon hagytuk, így csak az üvegeket tudtam kivenni. A videókon olyan egyszerűnek tűnt a régi gitt eltávolítása, de nekem meg kellett vele küzdenem. Nagyon kemény volt és nem adta könnyen magát.

dscn5851.JPG

dscn5859.JPG

Több óra és egy lemerült aksi után egy ablakkal készültem el. Még szerencse, hogy a hátsó helységen csak 2 ablak van. De mivel kitaláltam hogy az egyik külső ablakból tükröt csinálok (nem magamtól vagyok ilyen kreativ, egy műsorban láttam), így még egy pár ablakszárnyból ki kell szednem az üveget. 

Legközelebb leszedem a festéket a keretekről és kijavítom a hibákat. Aztán jöhet bele az új üveg, amit még meg kell rendelnem valahol. Végül a festés. Nem baj, ha nem lesz tökéletes, csak dekorációs célokat szolgál majd. 

Áron a fa darabolásba is besegített. A láncfűrész közelébe nem hajlandó menni, de a körfűrésszel már nincs problémája.

dscn5871.JPG

 

Tetőbontás

Még mindig a tereprendezéssel töltjük az időnket. Szombati terv az volt, hogy lebontjuk a házon túllógó tetőt, hogy ki lehessen vágni a fákat és el lehessen vinni a sittet. 

A hirtelen jött tavasz miatt a körülmények kellemesek voltak, polóban vagy pulcsiban lehetett dolgozni. Még a gyerekek sem őrizték egész nap a kályhát. Kint melegebb volt, mint a házban. 

Reggel még így nézett ki:

img_3637.jpg

A cserepek leszedés után, le el kellett vágni a gerendákat. Sanyi kért kölcsön egy láncfűrészt, így gyorsan haladtunk.

dscn5762.JPG

dscn5783.JPG

A tető elbontása után jöhetett a fák kivágása. Csak 3 fa volt, de mégis megint tele lett az udvar ágakkal, amit még el is kellett tüntetnük valahogy. Végül kisebb darabokra vágva a tyúkolba halmoztuk.

dscn5820.JPG

dscn5839.JPG

dscn5841.JPG

A munka végeztével így nézett ki a terület:

img_3657.jpg

Ősszel még így nézett ki:

img_2733.jpg

A napsütést a gyerekek és Betti is élvezték.

img_3642.jpg

dscn5718.JPG

dscn5722.JPG

img_3654.jpg

Áprilisban bontjuk a ház tetejét is. Szerencsére lesz segítségünk is, azokat a gerendákat már nem bírnám el. 

süti beállítások módosítása