Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Dimenziókapu

2020. február 27. - Beara

Ma randim volt az ablakos emberrel a háznál. Mivel tegnap az egyik kedves ügyfél, akinek éppen dolgozok kiborított, így nem is volt baj, hogy kedvenc témámmal, az ablakkal foglalkozhatok ma. 

9-re volt megbeszélve. Nagymarosnál voltam, mikor hívott, hogy késni fog, nagy baj-e. Nem volt, úgyis legalább délig akartam maradni. Amíg vártam rá végig a tűzgyújtással küzdöttem. Nem is olyan egyszerű, mint azt az ember gondolná. Kint már jó idő volt, de a házban még elég hideg és egyébként is szeretjük ha ég a tűz.

Kb. meg is érkezett az új megbeszélt időpontban. Kis nézelődés után jött a hümmögés, hogy nem lesz jó. "Mi nem lesz jó?" Nem lehet a külső ablakot megcsinálni hőszigeteltre. "De hát a főnöke azt mondta, mindent lehet." A főnök biztos azt hitte, hogy geréb tokos és nem palló tokos. "Kizárt, mert küldtem neki képeket."

Szóval ez van. Egy darabig próbáltam megérteni, hogy miért nem lehet. Valami olyasmi az oka, hogy mivel bentről kéne becsukni, így húzni kellene és a gumi tömítés miatt nem tudjuk elég erősen behúzni. A másik oka pedig, hogy nem lehetne rá normális zárat tenni. Vagyis elméletben meg lehet csinálni, de ha nem akarom, hogy 1 év múlva már problémák legyenek vele, inkább ne akarjam. 

Maradt a belső ablak cseréje. Javasolta is, hogy milyen szuper lenne (most csináltak ilyet valahol) egy belső ablak és kívül egy spaletta fából. Ok, és az kb. mennyi? Hát, 330e/ablak. Ja, szuper, 13 ablakunk van. Egy biztos, annyi pénzünk nincs és majd ha lesz, akkor sem akarjuk erre költeni, hogy mind a 13 helyen a külső és a belső is cserélve legyen. Az egyik úgyis csak a látvány miatt kell. 

Abban maradtunk, hogy akkor csak a belső teljes cseréje lesz és a külsőt megoldjuk mi. Így csak 180e/ablak. Első körben csak a hátsó helyiségen cseréljük az ablakokat, ki tudja a ház többi részével mikor jutunk el oda, hogy ablak kell. És még egy parasztházas jellegű bejárati ajtót is választottam. 2 ablakocska és 1 ajtócska ki is jön 800e forintból. Mégis csak dolgoznom kellett volna ma.

Bánatomban, hogy feleslegesen dolgoztam eddig az ablakokkal, neki álltam egy újabb szárnynak. De mivel megint csak a szerszámok fele volt nálam, a munkának is csak a fele van meg. Majd vasárnap befejezem. 

Azért megnéztem, hogy milyen lenne a megtisztított ablak a helyén. Visszatettem a 2 elkészült belsőt. Sajnos tökéletes. Simán becsukódik, nem szorul sehol, pedig a keretet még meg sem tisztítottam. Végül arra jutottam, hogy a belső ablakokat kéne áttenni kintre keretestül. A mostani külső keret rossz állapotban van és nem is pontosan ott vannak a pántok, mint a belsőn. Ezért nem elég csak az ablak szárnyakat átteni. 

dscn5971_2.jpg

dscn5973.JPG

Más. Elkészült az átjáró. 2 házrészből egy lett. Féreglyukat nyitottunk. (Betti úgy döntött, hogy ma az összes képen rajta akar lenni.)
dscn5963_2.jpgOtt szemben még lesz egy ajtónyílás és akkor végig lehet majd látni az egész házon. 


dscn5970_2.jpg

 

süti beállítások módosítása