Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Kanapé

2021. november 21. - Beara

Közeledik az asztalos OKJ vizsga, ezért sűrűsödnek az események is. Már egy ideje elkezdtem tanulni az írásbelire és a szóbelire, közben pedig nekiálltam a vizsgaremeknek. A tegnapi gyakorlaton a gyakorlati vizsga feladatát beszéltük át. És most, hogy már kicsit lazább a program volt idő a vésőimre is. Majdnem 1 éve megvettem a japán vésőket, de még nem tudtam üzembe helyezni őket. Úgy szállítják, hogy nincsenek befejezve. Le kell szedni a végükről a karikákat, kicsit meg kell kalapálni a véső végét, majd visszatenni a karikát úgy, hogy a nyél vége túllógjon. Aztán újabb kalapálás, hogy a fa vég befedje a karika a peremét.

Nekem már a karika leszedéssel is meggyűlt a bajom, aztán a visszarakással is. Hiába néztem youtube videókat, nem voltak meg azok a célszerszámaim, amiket azokban használtak. De tegnap gyakorlaton végre megcsináltuk. Az oktató hozott eszközt a karika leszedésre, a többire pedig mutatott olyan technikát, amihez csak egy kalapács kellett. És egy pohár víz. A víz a véső nyelének beáztatásához kellett. Áztatás után jöhetett a lapogatás és a karika visszarakása. Egyet ő megcsinált, a többit én.
img_20211121_194213.jpg
Vettünk egy kanapét is Mikolára a héten. Bármikor eljöhet az a hétvége, mikor ott tudunk aludni és nem akarunk felkészületlenek lenni. Ez egy kinyitható kanapé, a gyerekek majd tudnak aludni rajta. Mivel még nincs az a nagy tisztaság, egyelőre fóliában tartjuk.
1637520341775.jpg
A gyerekek kiköltöztek a fürdőszobából végre. Igaz, hogy nincs olyan meleg a szobában, mint a fürdőben volt, de sokkal kényelmesebb mindenkinek. 
Ma az utolsó darab laminált padlót is beszabtam a helyére. Marad majdnem egy egész dobozzal. Még jó, hogy nem vettem még 2 dobozzal, mikor pánikoltam, hogy nem lesz elég. Végül megint a mateknak és nem a szemmértéknek lett igaza.
1637520341763.jpg

1637520341770.jpg

Ezen kívül foglalkoztam a vizsgadarabommal is. Sanyi szerint vágódeszkát már tudok csinálni. A vágódeszka amit csináltam a szekrényke oldalai és alsó és felső lapjai lesznek. Már a fiók előlapokat is táblásítottam, úgy hagytam ott, hogy szárad a ragasztó. Még kell 3 darab fiókhoz is valami anyagot találnom. Vannak deszkáink, lehet, hogy abból keresek valami szebb darabot. 

Sanyi még mindig a hőközpontot szereli. December 3-án jönnek megnézni, hogy állunk. Reméljük, hogy addigra már úgy állunk, hogy be is tudják üzemelni. Ha nem, akkor csak tanácsokat adnak és időt, hogy befejezzük. 

A kéményest is zaklatnom kellene kicsit, mert a végén még előbb lesz padlófűtés, mint kályha. Pedig a kályha jóval egyszerűbb szerkezet. 

 

süti beállítások módosítása