Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Vakolás és glettelés

2022. november 06. - Beara

Amíg szárad a beton gyorsan megcsináljuk a belső munkálatokat, hogy 4 hét múlva lehessen költöztetni a gépeket. Szombaton levakoltuk 1 rétegben a hátsó falat. 
dscn9915.JPG
Vakolás előtt még levertük a laza részeket, alaposan legdörzsöltük kefével, majd portalanítottuk a lombfúvóval. Vizezni nem nagyon kellett, mert sok helyen vizes volt. Máshol viszont hiába vizeztem be, a kő egy pillanat alatt felszívta mindet. Az első réteg vakolat sima felületnek nevezhető. Talán kerül rá még egy réteg és egy kis glett.
dscn9916.JPG

Ezután következett a többi részen a glettelés. Vakolni nem kell, az ytong félékre egyből mehet a glett. 
dscn9918.JPG

Az első adag elég sűrű lett, pedig több vizet adtunk hozzá, mint az előírás. Amint felkentem a falra, szinte azonnal megkötött. Lehet, hogy mélyalapozó kellett volna felkennünk előtte. 
A teljes száradás viszont egyáltalán nem volt gyors. Ez első falszakasz szombat délután gletteltük és vasárnap délelőtt még mindig nedves volt. De mire körbeértünk, már lehetett csiszolni és még egy réteget felvinni.

dscn9925.JPG

dscn9926.JPG

Azt még nem találtuk ki, hogy mi legyen a koszorú szigetelésével a belső oldalon. Valószínűleg le lehetne vakolni, de nem hiszem, hogy időt áldoznánk erre. A ház oldali falon, valószínűleg egyszerűen leszedjük. A másik három oldalon (külső falak) én szeretném lefedni osb-vel, csak még nem találtuk ki, hogyan rögzítsük. 

Maradt egy kis vakolatlan és gletteletlen rész is. Nekem tetszenek a tégla falak, amiket Sanyi épít, ezért a sarokban fedetlenül hagytuk az oszlopot.dscn9927.jpg

Párhuzamos projekt és betonozás

Hétfőn nagy nehezen nekiálltunk a galéria átalakításának. Vagyis főleg Sanyi, mert én csak asszisztáltam. Hegeszteni nem tudok és a flex sem a kedvenc szerszámom. Felszedte a laminált padlót, levágta a korlát felesleges részeit.
dscn9906.JPG
Kellett egy új függőleges elem és a létra is helyére került.
dscn9908_2.jpg
Sanyi és Bazsi ma lebetonozták a műhelyt. Most már csak ki kell várni, hogy megkössön és kiszáradjon. Ez kb. 1 hónap. Aztán jöhet az aljzatkiegyenlítés és talán egy kis betonfesték. Karácsonyra el is készülhet a berendezett műhely.
img_5695.jpg

süti beállítások módosítása