Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Műhely fűtés

2022. november 20. - Beara

Mivel a padlófűtés csöveket szereléskor vízzel töltöttük fel és közelednek az éjszakai fagyok, ideje volt leengedni a vizet és fagyállóval feltölteni. Sietve rendeltünk a héten fagyállót, szivattyút és szerelési anyagokat. A fagyálló és a szivattyú meg is érkezett, de a szerelésnél trükközni kellett a hiányzó alkatrészek miatt. Végül sikerült rákötni a műhelyt is az osztó-gyűjtőre, feltölteni, légteleníteni és újra elindítani a fűtést. A hőkamerás felvételen jól látszik, hogy az eredeti 3 körben alig hűl a víz, mire megfordul, de a hideg műhelyben teljesen lehűl.
flir_20221119t145159_2.jpg
És amíg a beton sem lett egyenletes hőmérsékletű, addig az is látszott, hol megy a fűtéscső.
flir_20221119t145316.jpg
Ami érdekes, hogy a fal mentén is van egy melegebb sáv. Azt hittük, hogy a fürdőből szivárog a meleg a beton alapon keresztül, mert a helyszínen annál a falnál vettük észre. De a fenti kép az ellentétes sarokban készült, ami mindkét irányból külső fal. Valószínűleg a föld még melegebb, mint a beton és a lukacsos téglasoron át ezt láthatjuk.

Sanyi úgy tervezte, hogy leszigeteli az összes csövet, melyek még csupaszok. Viszont én nekiálltam behordani a maradék tüzifát, amit még tavaly darabolt. Az utolsó gerendák voltak, idénre nem maradt semmi. Aggódtunk is, hogy nem lesz tüzifánk, mert a nyáron nem rendeltünk, most meg már hiába tennénk. Végül elkezdtem az egyik régi ajtókeretből is kimenteni a gerendákat és Sanyi is ott ragadt segíteni nekem. Ennek az lett a vége, hogy egész nap fát aprítottunk és kiderült, hogy rengeteg fa volt a melléképületben. Végül több, mint 2 raklapnyi halmunk lett. Ezen a télen nem kell félnünk, hogy elfogy a fa. És még a melléképület másik felében is van fahulladék és a melléképület mögött is. Azok között már sok a festett, de még biztos van olyan is, ami eltüzelhető.
dscn9947.JPG
Azt hittem, a 2 raklapon majd lesz pár sor fa, de a végén már hatalmas kupacot kellett építeni. És végül egy harmadikra is pakoltunk.
dscn9946.JPG
És a benti fatárólót is teljesen feltöltöttük.
dscn9937_2.jpg
A fatárolóban sajnos nem csak fa volt. Kezdetben ide pakoltuk a talált termésköveket és a téglákat is. De most olyasmit találtam, amit nem mi tettünk oda. A kövek alatt volt egy döglött macska. Valószínűleg beszorult és nem tudott kijönni. Remélem több ilyen meglepi nem lesz. dscn9941.JPG


Sajnos az egerek is visszatértek a hideg beálltával. Ennivalót már nem találnak, de mégis bejárnak. Összemászkálnak mindent és mindenhol otthagyják a névjegyüket. A csapdát gondosan elkerülik és az ultrahangos riasztó sem segített. Végül tettünk ki mérget, ami a hétvégére el is tűnt. De szombat éjjel még így is hallottam az egeret.

A hétvégén a csocsóasztal is beköltözött a nagyszobába. Ilyen hidegben már nem volt kedvünk előre járni, így végül inkább kicsit összehúzzuk magunkat és bepréseltük az asztalt. 

 

süti beállítások módosítása