Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Egy kis betonozás

2023. június 18. - Beara

Az ház középső és első részének padlófűtése saját osztó-gyűjtőről fog menni. Ahhoz, hogy a 2 gyerekszobát le tudjuk betonozni fel kell szerelni az osztó-gyűjtőt, hogy bekössük a csöveket és nyomáspróbázni tudjunk. Ehhez viszont le kellett betonoznunk a folyosó újabb kis szakaszát. Nehéz lenne úgy ásni és betonozni, hogy már ott mennek a csövek.

Először felszedtük a hajópadlót egy szakaszon. A párnafán tejesen el voltak korhadva, de a jó hír, hogy most már nem vizes a talaj azon a részen. 
dscn7940.JPG
Szokás szerint volt egy-két nagyobb szikla is elrejtve a földbe.
dscn7942.JPG

Fóliázás és vasalás után jöhetett a beton.
dscn7943.JPG
dscn7947.JPG
Ruby rendszeresen bejött ellenőrizni, hogy halad a munka.
dscn7946.JPG
Igazából hiányzik neki Áron. Tegnap reggel teljesen meg volt kergülve, 6-tól már nem nagyon aludtunk, mert össze-vissza mászkált és nyávogott. Ma is sírdogált néha, nincs hozzászokva, hogy egyedül kell aludnia napközben. 

Délelőtt haladtunk a szigetelés lerakásával is. Én vállaltam a befejezést, hogy Sanyi tudjon a betonozással foglalkozni. Természetesen nem fejeztem be, egy idő után már nagyon untam a darabolást és a derekam sem volt túl lelkes. A folyosón lévő csigák is akadályozták a munka befejezését. Ki kellene őket teljesen tekerni, de a betonozás miatt ma nem lehetett.
dscn7938_2.jpg

Reggel még elkezdtem lefesteni a vasalatokat az első ablakhoz. Egy higítós lemosás után lefújtam őket rozsdagátlóval. Nem voltunk biztosak benne, hogy milyen legyen a végső színük. Vettem arany, ezüst és fehér sprayt is. Napközben persze úgy gondoltam, hogy inkább feketés vagy antracitot kellett volna venni. De végül ezüsttel fújtam le őket. Nem lesz rossz a zölddel.
dscn7948.JPG

Nyári szabadság

Az elkövetkező 2 hétben szabadságon leszünk. Az első hetet munkával töltjük és reméljük, hogy eljutunk a szobák betonozásáig. A 2 héten tényleg pihenni fogunk a Balatonnál. Áron már most a Balatonnál van, egy ötnapos osztálykirándulás keretében.

A héten megérkezett a szigetelés a Szlovák tűzépre, Sanyi ma el is ment érte. Három másik úttal pedig cementet is beszerzett a betonozáshoz. 
unnamed_5.jpg
Délután Sanyi kitakarította a szobákat és el is kezdte lerakni a szigetelést. Kivételesen a szigetelés alá is teszünk fóliát, mert a szigetelést nem 2 rétegben tesszük le, így az illesztések nem lesznek elfedve a 2 rétegnek köszönhetően. 
dscn7927.JPG
dscn7932_2.jpg
Én még mindig az ablakkal foglalkoztam. Sok-sor vágás után végül sikerült eljutni oda, hogy összeálljon a keret. Nem tudom, hogy következő alkalommal mit csinálnék másként. Nem hiszem, hogy bárhogy meg tudnám úszni a sok vágást. Az idő nagy részét a gépek beállítása visz el. Van, hogy 5-6 kör után lesz jó  és addig megy az állítás/vágás ciklus.
dscn7926.JPG
Ez még a ragasztás előtti állapot. Ragasztás után még kellett mintát is marni rá és kellett még egy kis ragasztás. Késő délutánra le is tudtam alapozni.
dscn7936_1.JPG
Úgy döntöttünk, hogy zöldek lesznek a nyílászárók. Barnát nem akartunk, a fehér meg túl sok lett volna. Jelenleg egy bordó sáv van az ablakok körül, de vakolás után nem szeretnénk ilyet festeni. A fehér fal a fehér ablakkal pedig nagyon egyhangú lenne. Sok parasztház ablaka zöld, nekünk is jó lesz.

A kert kisebb dzsungelnek néz ki. Megnőtt a cukkini, a borsó és a krumpli is. A cukkini már stabilan terem is. És mintha a paradicsom is erőre kapott volna.
dscn7922_1.JPG
Idén sem maradtunk madár és fészek nélkül. Most az első bejárati ajtó felett tanyáznak. Már korábban is láttam, hogy bejárnak a házba, de nem tudtam, hogy fiókák is vannak.
dscn7934_1.JPG

Az ide úton volt egy kisebb zuhé és lett egy(kettő) szép szivárvány is. 
dscn7919_1.JPG

süti beállítások módosítása