Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Ajtó

2023. november 19. - Beara

Az egész hétvégénket elvitte az ajtó készítés. Sanyit is bevontam a feladatba, mert nem nagyon akart kinti munkát végezni. Én mondtam, hogy vakoljon a folyosón, dehát sajnos túl hideg a homok és így nem lehet. 

Sok idő egy ajtó lap elkészítse is. Ráadásul nagyok a darabjai és nehéz velük manőverezni. Tartani se tudom őket, állványt is használnom kell. 1x rá is dőlt a lábamra, de mivel a körmöm már a futástól leesett, most nem szenvedtem maradandó sérüléseket.
Az egyik ajtó alkatrészeivel készültünk el vasárnap délutánra.

Az első a méretre vágás volt, aztán elkészítettem az aljazásokat (a kivágást, ahol az ajtólap és az ajtókeret összetalálkozik, majd elkészítettük a csapfészkeket. A hosszlyukfúró egyből nem birkózott meg a feladattal, ezért Sanyi előfúrta pár helyen.
dscn8610.JPG
Ezután jöhetett a csapok elkészítése. Egész jól illeszkedtek a végén
dscn8611_1.JPG
Ezeken kívűl még rengeteg feladat volt. Be kellett süllyeszteni a zár fogadó részének lemezét, a zár helyét is ki kellett alakítani. A betéteknek is kellett árkot marni és egy kis díszítést körbe, hogy ne tűnjön olyan vastagnak az ajtólap. 
dscn8613.JPG
A csiszolásra és rovarmentesítésre(megelőzésre) már nem maradt idő. Még rétegelt lemezt is vennünk kell, abból lesznek a betétek. Nem lesz túl gazdaságos, mert kb. 120x120-asak a lapok és nekem egy ajtóhoz 2 db 70x70-es és egy kisebb darab kell. 
dscn8614.JPG
Az egyik ajtófríz el van görbülve. Indulás előtt kicsi bevizeztük és összeszorítottuk más darabokkal. Reméljük, ettől kiegyenesedik, különben az ajtónk már az előtt vetemedett lesz, hogy beépítjük.
dscn8615_1.JPG
Leesett az első hó is ma. Nem esett sokáig és nem is nagyon maradt meg.
dscn8609.JPG
Ezt a hideget már a kutyák sem kedvelik. A rövidke kint léteket a benti melegben szokták kipihenni. Betty a babzsákján, Ruby pedig főleg a kanapén.
dscn8617_1.JPGdscn8616_1.JPG

süti beállítások módosítása