Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tavaszi szünet

2024. március 31. - Beara

A pénteki munkaszüneti napnak köszönhetően, már csütörtök este el tudtunk jönni. Az autó teljesen tele volt pakolva, mert Sanyi szerzett a munkahelyén egy kis perlitet. Annyira kicsit, hogy 2 zsákot ki kellett tenni otthon, hogy beférjenek a cuccaink. 
Már egy ideje nézegettük a hőszigetelő vakolatot, de mivel mind cementes, nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk is jó lenne. Lehet külön kapni is perlitet,( amitől a hőszigetelő vakolat hőszigetelő) de nincs arról infó, hogy mészhabarcsba is alkalmas-e. A nagy dilemma közepén, hogy vegyünk-e vagy se, Sanyi munkahelyén találtak 2 raklappal és ki akarták dobni. 1 raklapot Sanyi elhozott, lehet tesztelgetni, milyen vakolatba használható.

Pénteken felszereltük a függönyöket a szobákban. Beninél tökéletes a méret, mert oda tettük a karnist, ahova a akartuk, de Áronnál vágni kell az aljából. Varrógépem van, mert rendbe tetettük a Singert, de cérnám nincs, ezért egyelőre kis halmot képez a függöny alja a padlón. A sötétítő rolónak és a friss függönynek hála reggel már nem érzékeljük, ha felkel a nap, míg ki nem jövünk a "nappaliba".
dscn8885_1.JPG
Szombaton feldaraboltuk az összes vörösfenyőt, ami még a garázs építésekor vettünk. A szebb részekből ablak  lesz, a többiből valami bútor. 
Első lépés, mindig a szélezés. 
dscn8880.JPG
Ezután lehet a körfűrésszel felszeletelni a pallókat. Amíg nincs egy egyenes széle a pallónak, nem lehet az asztali fűrésszel vágni. 
dscn8882.jpg
Három ablaknak lett elég anyag és még maradt is egy kevés, de egy negyedik már nem jönne ki belőle. És sokkal több lett, a csomós szelet, amiből inkább nem lesz ablak.
dscn8883.jpg
Most pihennek pár napot, hogy ha vetemedni akarnak, akkor szabadon megtehessék. Nem örülnék, ha gyalulás után görbülnének vagy csavarodnának el.

Vasárnap hozzákezdtem a barátnőmnek ígért dolgok gyártásához. Először 2 polcot csináltam neki. Még volt juharom abból, amit a vizsgaremekhez vettünk. Felszeleteltem, meggyalultuk és egy kis tölggyel csíkos polcot ragasztottam belőle.

dscn8892.JPG

dscn8893.JPG

dscn8894.JPG

dscn8895.JPG

dscn8896.JPG

dscn8897.JPG

Ezután már csak a kerti széket kellett újra használható tennem. Ülőfelületet és háttámlát kellett valahogy varázsolnom neki. Az ülőfelület volt az egyszerűbb. Először 6mm-es rétegelt lemez csíkokat akartam használni, de mikor kipróbáltam, elég törékenynek tűnt. Végül vágtam 2 lapot és összeragasztottam őket. Így már elég erős lett. A hátlap nehezebb volt, mert ívelt, ráadásul 2 dimenzióban is. Az egyik ívet elengedtem, mert nincs hajlítható rétegelt lemezem. A függőleges ívhez ívelt alkatrészt kellett gyártanom. Vettem a temuról hajlékony felszegelhető marósablont. Felrajzoltam az ívet és felszegeltem a sablont.
dscn8898_1.JPG
A marófej sajnos nem érte át egy lépésben, de 2-ből meg lehetett oldani. A kivágott darab alapján készítettem egy sablont fából (igen, egyből kezdhettem volna ezzel, de akkor még nem jutott eszembe) és a másik 3 darabot már ezzel martam. Végül 6mm-es rétegelt lemezből csíkokat vágtam és felszegeltem az ívekre.
dscn8900.JPG
Nem lett egy díjnyertes alkotás, de csak annyi volt az igény, hogy megtartsa a párnákat. Holnap még kap egy kis vékonylazúrt és lehet is használni.

süti beállítások módosítása