Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Pihi

2020. május 16. - Beara

Ma úgy mentünk a házhoz, nem nagyon akarunk semmit sem csinálni és korán haza is jövünk. Én végül nem is csináltam sok mindent, csak lefestettem egy rácsot (amíg tartott a festék). Aztán kitakarítottam a fiúkkal az autót. 3 körül el is kezdtünk pakolni, hogy indulunk haza. Akkor persze Sanyinak eszébe jutott, hogy meg kéne tölteni a konténert, hogy ne az üresért fizessünk. Én addig kifeküdtem a napra pihenni. Végül 5 után indultunk haza.
dscn6522.JPG

Sanyi kizsaluzta a koszorút. Féltem, hogy a nagy meleg miatt baja lesz, de szerencsére nem repedt meg. Úgy látszik tényleg elég neki a fóliázás és nem kell locsolgatni. Ma azért meglocsolta. 
Még nem kellett volna kizsaluzni, de hétfőn jönnek az ácsok és a tető, így muszáj volt. Egyelőre nem kap majd nagy terhelést, lesz még ideje kötni.

Tegnap megérkezett a toi-toi a munkásoknak. Nem akartuk, hogy egy hétig 3-4 férfi pisilje körbe a kertet. Ezért most lesz 1 hónapig egy szép kék-szürke dobozunk. 
dscn6523.JPG
Hétfőn beindulnak a dolgok. Érkezik a tető és az ácsok. A tetőhöz darut is kellett szereznünk. Végül elég messziről jön, de ez legalább nem kért el kilométerenként 1000 forintot + 110e napidíjat. Hétfőn a bádogos is kiviszi az ereszcsatornához az anyagot.

Az ereszt is magunk akartuk feltenni, de nem lesz mindenre időnk. Próba szerencse alapon a héten megpróbáltam bádogost keríteni a munkára. Úgy döntöttem, ha 500e-ből kijön az egész, akkor csinálják ők. Bádogos lett, többen is tudtak volna egyből jönni. Az ár határeset. 500e alatt van, de nettó. És pár nap után derült ki, hogy a cseppentő lemez még plusz pénz, így azt most lehet, hogy inkább kihagyjuk. Vagy ha Sanyinak sikerül kicsit alkudnia hétfőn, akkor mégis kérjük. (A cseppentő lemez azért kell, hogy a szél ne fújja az esőt a dobozolásra.)

Kedden érkezik a cserép és a léc. Remélhetőleg az ácsok is befejezik a tetőt. A bádogos szerdán jön feltenni a tartóvasakat, másnap pedig az ereszt. 2 embernek 2 napnyi munka elvileg. Nekünk akkor ez is eltartott volna 1 hétig. Szerdán Sanyi és egy kollégája elkezdi a lécezést. Sanyi már hétfőtől szabin lesz, én csak csütörtöktől. Sok munkám van mostanában és fizetést is csak akkor kapok, ha dolgozok, így azért nem veszek ki szabit, hogy az ácsokat nézegessem. 

A hét második felére már magunk maradunk. Lécezés és cserepezés egészen a hónap végéig. Aztán ha nem végzünk hétvégente folytatjuk, amíg el nem készülünk. 

A nagyiék úgy érezték, hogy segítségre van szükségünk. Papa el akart jönni segíteni. Ebből mi arra következtettünk, nem félnek, hogy megfertőzzük őket, ezért inkább azt kértük, hogy a gyerekekre vigyázzanak 2 hétig. Már szoktattuk őket a gondolathoz, hogy 1 hétig az udvaron sütkérezve fognak "iskolába járni", de akkor mégsem. És 3 napig végre megint úgy dolgozhatok, hogy nem kell 10 percenként az "Anyaaa…" kezdetű mondatokat hallgatnom. Szóval holnap mennek a nagyikéhoz. 

Ma megint megerősítést kaptunk, hogy jó helyen vettünk házat. Rengeteg biciklissel találkoztunk az úton. (Nem kirándulók, hanem országúti biciklisek) Ha egyszer készen leszünk, majd mi is tekerhetünk. Mire készen leszünk, a gyerekek sem igényelnek már állandó felügyeletet. 

Koszorú 2. rész

Elkészült. 

Ismét hívtunk segítséget, mert nem tudtam volna feladogatni a betont a fal tetejére. És jól tettük, mert így is este 7-re végeztünk, pedig egész nap meg sem álltunk.

Nagyon sok időt a fém rudak állítgatása vitt el. Ezekhez fogják rögíteni a gerendákat. Nem egyszerű egy friss betonban függőlegesen megállítani egy L alakú nehéz fém rudat. Volt, hogy hosszú percekig küzdöttem eggyel és végül téglával kellett kitámasztanom, mert sehogy sem akart úgy maradni. 

dscn6501.JPG

dscn6511.JPG

Jövő héten jönnek a tetőt állítani és elvileg a cserép is akkor érkezik. Kb. 21-én el tudjuk kezdeni a lécezést és aztán jöhet a cserepezés. Egyelőre csak 21-től 29-ig leszek szabadságon, de valószínűleg nem fogunk végezni annyi idő alatt. Majd 1km lécet kell felszögelnünk és 5000db cserepet feltennünk.

Hazafelé is volt egy kis kalandunk. Már úgy indultunk el reggel, hogy tudtuk, fogytán van a benzin. Reggel nem tankoltunk, úgy terveztük, hogy majd hazafelé. Mikor haza indultunk kb. 90kmre elegendő benzinünk volt. A faluban akartunk tankolni, de este 8-kor már zárva volt. Nem gond, Szobon is van benzinkút, az biztos nyitva van. Hát nem volt. Következő lehetőség Nagymaros, ahol MOL kút van, az biztosan 0-24-es. Nem az. Gondoltuk lesz, ami lesz megyünk tovább. 2 lehetőségünk volt, vagy bemegyünk Vácra, hátha ott nyitva van egy benzinkút vagy az M2-esen próbálunk szerencsét. Nagyon reméltük, hogy egy ilyen forgalmas út mellett nyitva van a benzinkút. Még több, mint 20km-re voltunk a kúttól, mikor az autó már becsünli sem próbálta, hogy még mennyi ideig elég a benzin. Néztük, ahogy fogynak a kilométerek és reménykedtünk, hogy nem áll meg az autó. Végül oda értünk és nyitva volt. Sanyi tele tankolt, így tudjuk, hogy kb 2-3 liter maradt benne. 

 

süti beállítások módosítása