Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tető 12. ,13. nap

2020. május 30. - Beara

Tegnap is többször esett. Biztos a kéményesek miatt. Miután megérkeznek, mindig el kezd esni. Ma nem jöttek és nem is esett. 

A  cserepezés még nincs teljesen kész és nem is lesz egy darabig. Nem lesz elég a cserép. Az első részen még befejezzük holnap és a gerincnél is, de a hátsó kontyra már nem marad. 

dscn6638.JPG

dscn6640.JPG

dscn6635.JPG

Tető 10. ,11. nap

Esik, aztán megint esik. Az utóbbi 2 napban vagy 10x esett. Ma már kisebb tavak alakultak ki az udvaron. Természetesen, akkor már a fólia sem volt fent a tetőn, mikor a felhőszakadás jött.
dscn6626.JPG

Ma az ereszcsatorna is elkészült. Jól néz ki, ezzel nincs gond. Viszont a kivitelező erősíti azt a képet, hogy nem szabad elhinni azt sem, ha kérdeznek. Direkt leírattam vele, hogy mennyibe kerül. Adott egy folyó méter árat a normál ereszre és a függőleges levezetésre. Direkt többször visszakérdeztem, hogy ebben minden benne van-e, az anyag is és a munka is. Igen. Nem volt olcsó, de elfogadtuk. Reggel jöttek, egész nap dolgoztak. Mikor a fizetésre került a sor, elővett egy papírt és minden féle tételeket kezdett felírni a megbeszélt 2 féle áron kívül. Gyakorlatilag minden egyes elemnek külön felírta az árát. Még a csatornatartó vasnak is. Aztán mikor visszakérdeztem, hogy mégis hogy tenné fel tartó vas nélkül az ereszt, ha az nincs benne az árban, akkor nagy kegyesen lehúzta. De a vége így is jóval több volt, mint az eredetileg megbeszélt lett volna. Hosszú vita után, végül azt mondtam, hogy fizessünk és húzzanak el onnan. 
A történethez hozzá tartozik, hogy egy cigány banda volt. Bár furcsa volt a makkos cipő a munkásruhához, de mindenki abban dolgozik, amiben akar. Szorgalmasan dolgoztak is egész nap. De ez az átverés nem segít legyőzni az előítéleteket.
dscn6627.JPGItt már látszik az eresz és a kémény is.

A kéményesek szorgalmasan dolgoznak 3 napja. Egy idősebb férfi és a fia. Velük szerencsére semmi gond nincs. Össze is söpörnek maguk után, még akkor is, ha a helyiségnek teteje sincs. 
Az első kéménybe 3 helyiségből is bevezették a füstöt. Ennek most vége, a béleléssel a hatalmas üreg helyett egy cső marad. Így nézett ki a kémény belüről, felfelé fotózva. 
dscn6621.JPG

Tető 8., 9. nap

Haladunk a cserepezéssel. Tegnap én kezeltem a liftet és tettem a cserepet a helyére. Sanyi elkezdte beszabni a gerincre a hiányzó darabokat. Elég sziszifuszi munka, ezért alig volt látható eredménye. Ma inkább a mennyiségre mentünk, majd a végén bajlódunk a részletekkel.

Ma Sanyi kezelte a liftet és hordta nekem a cserepeket.

Ehhez a lyukhoz érkezik a lifttel a cserép.
dscn6596.JPG

Erről kell lepakolni. Én egyszerre 1-1 darabot tudok levenni a 2 kezemmel, Sanyi az egybe kötött 8-as csomagot.
dscn6599.JPG
Ma kilyukadt a 3. kesztyű is. Kénytelen leszek átállni a dög meleg műszálasra, mert nem vehetek naponta új kesztyűt.
dscn6611.JPG

Végül ma idáig jutottunk:dscn6608.JPG

dscn6609.JPG

dscn6615.JPG

Holnap problémás részhez érünk, a födém nélküli szobához. Rendeltünk OSB lapokat, holnap szállítják. Azzal fogjuk lefedni a tátongó űrt. Majd kiderül, hogy rá merek-e menni.

A kéményes is elkezdte a munkát.
dscn6607.jpg

Mikor indultunk haza, jött egy nagy zuhé. Persze egy csomó részen nincs fólia, reméljük, hogy nem ázott szét minden.

süti beállítások módosítása