Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Ajtónyílások

2020. június 07. - Beara

Tegnap sikerült itthon hagynunk a kulcsot. Általában a kocsiban tartjuk, de most fent volt a lakásban. Gondoltuk, nem gond, a villanyszerelő is simán bejutott múltkor. És meg voltunk győződve róla, hogy egy pillanat alatt ki lehet nyitni az ajtónkat. Hát nem. A lakatokat könnyen leszedtük, de a zár azért tartott. Mivel az ajtót meg akarjuk tartani, így nem akartunk nagy roncsolással bemenni. Hossza feszegetés után Sanyi végül elfúrta a zárt. Nem vagyunk valami ügyes betörők. 

Mivel a cserép pótrendelés még nem érkezett meg és még egy ideig nem is fog, az ajtók és ablakok helyét akartuk ellenőrizni. Kedden jönnének beépíteni a 2 bejárati ajtót és a 2 ablakot a hátsó helyiségre. Meg akartuk nézni, hogy kell-e javítani a falat a nyílásoknál. A meglévő keretek lebontásakor viszont nem falat, hanem gerendákat találtunk.
dscn6661.JPGA gerendák sajnos korhadtak és cserélni kell őket. Nem tartunk itthon gerendát, ezért ez csúszást jelent. Holnap gyorsan lemondom az ablakosokat és kérek 2 hét haladékot. Elvileg 1 hét is elég lenne, de tanulva a korábbi falazás és koszorú esetéből, legyen inkább 2.

Tegnap Sanyi mindkét nyílásnál leásott az alapig.
dscn6670.JPGMindent előkészített, hogy ma lehessen betonozni. Időben elindultunk reggel, mert déltől esőt mondtak. És megtörtént, ami eddig soha, a terv szerint befejeztük a munkát. Ebéd előtt kész volt a betonozás. Utána kicsit napozgattunk és 2-kor el is indultunk haza. Szerintem még sose jöttünk el ilyen korán.

dscn6682.JPG

dscn6683.JPG

dscn6684.jpg

dscn6686.jpgHátul csak ajtó alatt betonoztunk, a többit majd az aljzattal együtt megcsináljuk. 

Én tegnap a rácsról szedtem le a festéket, hogy ne akkor kelljen, mikor már bent van az új ablak. A szomszéd felől sajnos nem sikerült, mert a néninek rossz napja volt és órákig üvöltözött valakivel, aki ott sem volt. Így inkább nem mertem bemenni a kertjébe. A telkünk igazából nem ér véget a ház falánál, hanem még kb. 1 m a mienk. Már többször mondtam Sanyinak, hogy a telekhatáron kellene felhúzni a kerítést, hogy körbejárható legyen a ház és ne kelljen folyton bekéretőzni, ha valamit csinálni akarunk.
dscn6671.jpgHa már úgyis fizettünk a cserépgyárnak a raklap használatért, akkor használjuk is őket. (Nem, nem csak betétdíj van, hanem használati díj is. ) Egyébként sem tudjuk, hogy fogunk visszavinni 17db raklapot Üllőre. Lehet, hogy az utánfutó kölcsönzés lesz a megoldás. 

 

Tető 827. nap

Fáj mindenem. Már napok óta nem tudok aludni, mert fájnak az ujjaim és a karom. 5500 darab 3 kilós cserép ment át a kezeim között, a legtöbbje többször is és sokszor 24 kilós adagokban. Már az is nehézséget okoz, hogy termoszból igyak kávét, mert nem tudom benyomni a gombot rajta. 

A cserép elfogyott. A ház elején is hiányos a fedés és a teljes hátsó konty üres. Felmerül a kérdés, hogy hogyan hiányozhat ennyi cserép. Nem mi számoltuk ki, hogy mennyi kell. Gondoltuk, aki minden nap ezzel foglalkozik jobban fogja tudni. Az első probléma (most hogy utána számoltam) az, hogy a tetős 300nm-t mondott 310 helyett. Ha csak ezt nézzük, már ez 200 darab cserép. A második probléma (ennek is most számoltam utána), hogy a cserépkereskedő a minimális mennyiséggel számolt, ami 17,79db/nm. Ideális esetben elég lett volna a cserép. De ilyen eset nincs. A léc távolság úgy jött ki, hogy nekünk kb. 19-20 darab cserép kell egy négyzetméterre. Már ez több száz cserép plusz 310nm-en. Ehhez még hozzájön, hogy a kontyok miatt rengeteget kell majd vágnunk. Az még plusz 300 darab kb. Ezért kell még 2,5 raklap cserepet rendelnünk. 

Elől már csak ennyi hiányzik:dscn6656.JPG

A legtöbb helyen már összeér a 2 oldal:
dscn6645.JPGdscn6649.jpg
Beszereltük a tetőablakot is. Szerintünk ügyesebbek voltunk, mint a kéményes, aki a másikat szerelte.

dscn6651.JPG

dscn6653.JPG

Folyatás szombaton. A cserépre ugyan várnunk kell, de a kúpcserepeket még fel tudjuk tenni és van elég sok hibás/törött darab, amiből elkezdhetjük az élekre beszabni a hiányzó részeket. Remélem, addigra újra tudok fogni is.

süti beállítások módosítása