Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Szennyvíztartály

2020. január 30. - Beara

Végre túl vagyunk a szennyvíztartály telepítésen. Az árajánlat kéréstől a telepítésig másfél hónap telt el. 

Reggel 8-ra mentem a házhoz, mert a tartályosok előtt még egy helyi vállalkozás elszállította a maradék zöldhulladékot. Sokkal korrektebbek voltak, mint a múltkori pesti cég. Mire oda értem, már egy adagot felpakoltak és további 3 fordulóval eltűntettek mindent. Természetesen olcsóbb is volt, mint múltkor. Végül kicsit elrendezték a földkupacokat, hogy a tartályosok jobban elférjenek.

A tartályosok 9-re jöttek. Mire odaértek még ott voltak a zöldhulladékososok. Nem háborogtak, hogy nem tudnak kezdeni, türelmesen vártak, míg elmegy az elöző csapat. 

Kb. 2 és fél óra alatt kiásták a tartálynak szükséges gödröt. Ásás közben megtalálták az elöző szennyvízgödröt, amiről Marika néni állította hogy létezik, de nem tudta megmondani, hogy hol van. Használni semmiképpen sem tudtuk volna, mert téglából volt kirakva és az nem szabályos. Így viszont útban volt, így kicsit odébb kellett folytatni az ásást. 

dscn5641.JPG

dscn5647.JPG

Dél körül a tartály is megérkezett. 

dscn5646.JPG

dscn5667.JPG

A fedés előtt félig meg kellett tölteni a tartályt. Mivel a saját kerti csapunkból nem folyt a víz, így megint Marika nénihez fordultunk segítségért. Mivel elég lassan folyt a víz és 6m3-t kellett beletölteni, így kb. du. 4-re végeztünk. 

dscn5678.JPG

dscn5706.JPG

Most már csak a fedő és a szint jelző látszik ki a földből. Kis tereprendezés után lehet füvesíteni.

A munkások egy rossz szót sem szóltak egész nap, pedig hideg volt, esett az eső, nem volt WC, lassan töltődött a tartály és még ásás közben a régi gödörbe is belefutottak. Azért lehet normális cégeket találni manapság is. Nekünk tegnapra 2 is jutott. 

A régi gödröt pedig be kéne temetnünk, nehogy egyszer csak beszakadjon. 

Épülhet a fürdőszoba. (Persze előbb ki kell deríteni, miért nem volt víz a csapban. Remélem, csak befagyott.)

 

Tyúkól

Túl vagyunk az első tetőfedő munkánkon. A kertben álló kis épület teteje már igen csak viharvert volt. A legtöbb léc el volt törve és a cserepek egy része is hiányzott. 

ol.JPG

Leszedtük a cserepeket és a léceket. Tettünk fel új léceket és vissza raktuk a cserepeket. Sajnos 2 féle cseréppel kellett dolgoznunk, mert nem volt elég az eredetiből. Sok el volt törve vagy lyukas volt. Szerencsére a ház hátsó részéről lejött múltkor egy csomó cserép, amit most fel tudtunk használni.

Első munkának nem is rossz:

img_3613.JPG

Ez persze nem a végleges, mert ha a házat újrafedjük, akkor ugyan azzal az anyaggal a melléképületet is megcsináljuk. De az még több hónap. 

Megismerkedtünk a helyi tüzéppel is. Sanyi ott rendelte meg a léceket és szombaton délelőtt át is tudta venni őket. És ami nem elhanyagolható szempont, hogy jóval olcsóbb volt, mintha a praktikerben vettük volna.

Szerdán jönnek a szennyvíztartály telepíteni. Legalább valamin túl leszünk végre. Annyi minden van és olyan kevés a szabadidőnk. Május végére időzítettük a tetőszerkezet cserét. De előtte 2 héttel le kell bontani a leglévőt. De az előtt még el kéne bontani az utolsó helyiség födémjét és fel kéne húzni a hátsó részre a leendő fürdőszoba és gépészeti helyiség falait. Túl kevés szombat van egy hónapban....

 

 

 

süti beállítások módosítása