Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Fürdőajtó

2021. június 13. - Beara

Ma végre eljöttek a vizesek. Ketten is. Sőt, még ők vártak ránk. Nyomás alá helyezték a rendszert, aztán elmentek. Ma este még ránéznek, mi meg majd szombaton. Egyelőre minden rendben, reméljük így is marad, mert nem szeretnénk azt nyomozgatni, hol szökik a víz. 
dscn8097.JPG
Sanyi lebetonozta a zuhanytálca helyét. Végül a szifon környékét kihagyta. Csinálhattuk volna egyből így, és akkor nyerünk egy hétvégét. Majd a második fürdőszobánál már ezt is tudni fogjuk.

dscn8106.JPG

Kivágtunk egy hungarocellből egy zuhanytálca méretű négyzetet sablonnak. Végül be akartuk süllyeszteni teljesen, de nem sikerült. A miérteket nem tudom, mert mással foglalkoztam. De részben sikerült, így a végleges magasság mégsem éri majd el a 2 cm-t. (Sanyi kicsit lesúlyozta a hungarocell formát)

dscn8118.JPG

Én közben találtam egy pont akkor ajtót, ami a jó a nyílásba. Csak fel kell újítani. 
dscn8107_2.jpg

Nem tökéletes, de legalább készen van.  Jöhetnek a szokásos műveletek, festék leszedés, csiszolás, hibák javítása, alapozás, festés.

dscn8109.JPG

dscn8111.JPG

dscn8112.JPG

 Sajnos a kilincs környékén kicsit megették a bogarak. De talán menthető, nem porlik szét, még kemény a fa.
dscn8113.JPG
Ráadásul réz kilincs volt rajta, teljesen jó állapotban.dscn8110.JPG
A borsó is termőre fordult már. Jövő héten valószínűleg meg is lehet kóstolni.
dscn8099.JPG
Ma végre Marika nénit is láttuk. Már hónapok óta nem volt kint. Kertészkedett egész délelőtt, virágokat ültetett a háza mellé a mi oldalunkra. Már tavaly kérdezgette, hogy mit ültessen oda. Nekem teljesen mindegy, de neki fontos volt. 

 

 

 

Zuhanytálca

A héten megpróbáltunk megrendelni minden hiányzó anyagot, ami a folytatáshoz kellhet. Rendeltünk laminált padlót, alátétet padlófűtéshez, csemperagasztót, feszültség mentesítő alátétet, kenhető vízszigetelést, hajlaterősítő szalagot ,aljzatkiegyenlítőt, villamos szerelvényeket, kőfurnért a kályha mögé és alá. 

Majdnem a hőszivattyút is megrendeltük, de még megy az egyezkedés, hogy mekkora teljesítményű is legyen. Milliókról van szó, szóval nem kapkodjuk el. Lehet, hogy ideiglenesen beszerzünk egy bojlert is.

Ma meg akartuk csinálni a zuhanytálca helyét. Állt benne a víz, először is ki kellett szárítani. 
dscn8089.JPG

Végül nem tudtuk lebetonozni, mert nem volt 90 fokos könyök. Hazafelé még be kellett ugranunk érte a bauhausba. 
A zuhanytálcát süllyesztve, félig süllyesztve és padló szintre is be lehet építeni. Süllyesztve akartuk, de végül félig süllyesztett lesz. Így egyszerűbb belőni a szifon magasságát. Kb. 2cm-t fog kiállni a padló síkjából. (Az egész 3 cm magas) 
A vízvezetékszerelő volt a héten és feltette a nyomáspróbához szükséges cuccokat. Holnap jön és meg is csinálja a próbát, legalábbis elkezdi. Nem tudom, mennyit ideig figyeljük, hogy van-e nyomásesés.

Múlt vasárnap megint gyakorlatom volt. Végre használtuk a gépeket. Délutánra a reggeli több méteres szélezetlen deszkából lett egy csomó székláb. Először láncfűrésszel vágtunk fél méteres darabokat. Majd szalagfűrésszel levágtuk a széleket, aztán 5 cm-es darabokra vágtuk. Azután jött a gyalulás, először egyengető gyalu, aztán vastagoló. Körfűrésszel levágtuk a végleges hosszt és azán mintát martunk bele. 
dscn8094.JPG
Az oktatótól azt is megtudtam, hogy legjobb ha az ablakgyártáshoz is szélezetlen deszkát veszek. Vörös fenyőt ajánlott. A héten meg is próbáltam beszerezni. Több helyről kértem ajánlatot. Szobi fatelep szinte azonnal válaszolt, hogy nincs. A többi hely egyszerűen válaszra sem méltatott. Nem lesz egyszerű menet, mivel a szállítás is szervezést igényel, nem ugorhatunk el csak úgy egy fatelepre, hátha van nekik. Hiány van fából és még jól meg is drágult. Örülünk, hogy legalább a tetőt nem most csináltatjuk. 

Egész jó lett a betonozás. Ha lenne fürdőszoba, már ott is aludhatnánk. 

dscn8085.JPG

dscn8092.JPG

süti beállítások módosítása