Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Fénycsatorna

2022. március 20. - Beara

Mostanában semmi konkrét tervünk nincs az elvégzendő munkákkal kapcsolatban, így azt csinálhatjuk, ami épp eszünkbe jut. Szombaton úgy döntöttünk ideje végre befejezni a fénycsatornákat. A tetőnyílások már rég készen vannak, de a cső és a benti nyílás még nem. Fel kellett szedni a szigetelést, kivágni a párazáró hőtükrös fóliát és aztán nyílást vágni a lambériára.
dscn9075.JPGdscn9077.JPG
Aztán már "csak" be kellett illeszteni a benti elemet és meg kellett építeni a csövet. Végül még egy csomó időt elvitt a párazárás és a szigetelés helyreállítása.
dscn9082.JPGVan egy fénycsatorna a konyha részen és egy a bejáratnál. Már csak a sötétítést kell megoldanunk, mert reggel a nappal ébredünk.

A mai napot a kertre szántuk. Vettünk egy rotakapát. Sanyi a kert egy részét fel is "ásta" vele. Nem ment gyorsan, mert rengeteg szemét van a földben. Építési törmeléket eddig is találtunk, de most téglánál nagyobb dolgok is előkerültek. Pl: 1 cm vastag fémlemez és valami hatalmas kerék.
dscn9094.JPG
Nem tudjuk, mire használhatták, de nagyon menő ezért megtartjuk. Majd csinálunk belőle aszalt vagy valamit ilyesmit. 
Vetés közben is folyamatosan találtunk még kisebb üveg- és műanagy darabokat és persze rengeteg követ.
dscn9108.JPG
Vetettünk krumplit, répát, petrezselymet és paradicsomot. Vagy kikelnek és megmaradnak vagy nem. Még venni kéne borsót, hagymát és uborkát. Kukoricánk van, de azt csak áprilisban kell elvetni. 
dscn9105.JPG
Kapott egy kerítést is, hogy Betti ne semmisítse meg 1 nap alatt.
dscn9107.JPG
Mikor éppen nem kertészkedtünk, előkészítettük az ágyneműtartóhoz a faanyagot. Gyalulni kellett és méretre vágni. Még száradnia kell, mert szinte csepeg belőle a víz, olyan nedves. Nem a kedvencünk az útba eső fatelep, mert iszonyatosan drága és gyakran elég silány műnőséget adnak, de nem nagyon van alternatíva. dscn9112.JPG
Ha már minden ablakot és bútort legyártottam (vagy sokkal korábban), akkor új bejárati ajtókat is kell csinálnom. Az ablakgyártó cég 400e forintért csak olyat tudott gyártani, amin átszűrődik a fény.
dscn9088.JPGÉs ez nem az ajtó és a keret találkozása, hanem az egyik osztás betétlapjának széle. 
dscn9092_2.jpg

Kutyaágy

Pénteken megjavították a hőszivattyút. Csupán 2 hónapot és egy hetet kellett várni rá, hogy kicseréljenek egy panelt. Remélem, többet nem lesz dolgunk a szervízzel.

Szombaton befejeztem a konyhai polcot. Egyből sokkal rendezettebbnek néz ki az ablak környéke. 
dscn9054.jpg
Áron rendelt egy ágyat a kutyájának is, így meg lett a helye a maradék juharnak is, Egy kicsit ő is segített, megcsiszolta az ágyrácsként funkcionáló raklapot és belegravírozta a fába Betty nevét.
dscn9060.JPG
dscn9062.JPG
Kicsit rendet raktam a szerszámos "szekrény" környékét is. Szörnyen rendetlenek vagyunk, ezért soha nem találunk semmit. Majd ha végre jó idő lesz, akkor elköltöztetjük az egészet a ház első részébe, de most még folyton kell valami és nem szeretünk kijárkálni a hidegbe.
dscn9069.JPG

Folytattuk a háztartás bővítését is. Most már mosni is tudunk. Már semmi akadálya nem lesz annak, hogy egész nyáron a gyerekekkel a háznál legyünk. 
dscn9065.JPG

süti beállítások módosítása