Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Toklász mentesítés

2023. július 09. - Beara

A hét elejei "baleset" miatt pénteken egyből toklász mentesítéssel kezdtünk. Sanyi lenyírta a gazt, én összegereblyéztem ,majd 4-en átnéztük alaposan az egész udvart és összeszedtük a maradék toklászt is. Eddig nem tudtuk, hogy ez ekkor veszélyt jelent a kutyákra, mert Bettynek soha nem volt problémája vele.
Ez a toklász:
toklasz.jpg

Szombaton Sanyi bevéste még 2 fali lámpa vezetékeit Beni szobájában, majd elkezdte kijavítani a fal tetejét. A legtöbb helyen hatalmas űr tátong a téglafal és a mennyezet deszkái között. Vakolás előtt ezt teljesen rendbe kell tenni.
dscn8270.JPG
Én be akartam fejezni az első ablakot. A héten elhoztam az üveget, így már semmi akadálya nem volt. 
dscn8255.JPG
Nem akartam gittel betenni az üveget, mert nehéz szépen elhúzni és lassan is szárad. Ezért vágtam szegőlécet a keretezéshez.
dscn8257.JPG
Délután meg is próbáltuk betenni az üvegeket. Az első probléma a szilikonnal volt. 1 tubus víztiszta volt csak és az sem volt teljesen új. Volt benne egy besűrűsödött rész, ami miatt alig lehetett kinyomni. A második probléma már nagyobb volt. A szegőléc szegeléskor érintettük az üveget is, ezért el is tört az egyik (rögtön az első). A többit ezért inkább már nem szegeltük. Az üveget rögzítettük üvegező szöggel, ami egy kis lapos fém háromszög, majd simán ráragasztottuk a lécet. 
kepernyokep_2023-07-09_203231.jpg
Szerencsére van hozzá speciális kalapácsom is, és így nem vertük szét az üveget.

Ilyen lett az elkészült ablak. Még úgy sem tudtuk volna beszerelni, mert a régi nincs kibontva. És erre az ablakra még rácsot is kell tenni, mert valamiért az építők innen kihagyták.. A rácsok valójában nem az ablakokon vannak, hanem a külső és a belső ablak között. Ezért először ki kell bontani a meglévő ablakot, majd valami trükkös módon rögzíteni a rácsot. Valószínűleg sok fúrás és hegesztés lesz a módja, mert falat bontani nem fogunk.
dscn8261.JPG
Vasárnap nekiálltam az egyik nagy ablak szárnyainak. A darabok elő voltak készítve, már "csak" méretre kellett vágni és megcsinálni a kötéseket. Most már gyorsabban ment, mint először, mert nem kellet fél órákat töprengenem, hogy vajon mit is vágjak le, hogy jó legyen.
dscn8264.JPG
Indulás előtt az egyiket még össze is tudtuk ragasztani.
dscn8268.JPG
Sanyi nem nagyon haladt a falazással, mert a délelőttje elment a szúnyogháló felszerelésére. A lidlben vettünk rolós hálót, de egy parasztházban azért azt nem olyan egyszerű feltenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5618163614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása