Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Veteményes

2023. március 18. - Beara

Pénteken Áronnal kettesben maradtunk, ezért nekiálltam a varrógép állvány kipofozásának. 

Kiszereltem a varrógépet, levettem a hajtó szerkezetet és lábait is. Így jól hozzáfértem minden részéhez. 
dscn7528.JPG
A lábakról és az asztallap aljáról lecsiszoltam a lakkot és barna festékből annyit, amennyit tudtam.
dscn7529.JPG
A fiókokat is megcsiszoltam, annak ellenére, hogy hibátlanok voltak. Nem tetszett a fényes felületük és nem akartam a többi részét is lakkozni, hogy ne üssenek el nagyon.
dscn7533_1.JPG
Az asztal tetejét kénytelen voltam glettelni, mert nagyon sérült volt. Ugyan ezért kellett lefestenem is. A többi részt csak leolajoztam.

dscn7530.JPG

dscn7534_1.JPG

Az olajozástól a csiszolt, matt felületek újra szép fényesek lettek.
dscn7535.JPG
Végül újra összeszereltem az állványt. A gépet még nem tettem vissza, mert előbb el akarom vinni egy szervízbe. A hajtó szerkezetet nem festettem le. Csak megtisztítottam és a rozsdásodó részeket lelakkoztam.
dscn7543.JPG
A következő felújítandó darab egy pad, amit végül mégis sikerült megszerezni. Nincs túl jó állapotban, főleg azért, mert valaki már megpróbálta megjavítani.
dscn7541_1.JPG
Ma végre befejeztük a kert előkészítését. Kapálás előtt még meg kellett küzdeni a régi diófa gyökerével.
dscn7538.JPG
Ezzel elment a fél nap. Ezután síkba kellett hozni a területet, a gödröket feltölteni a dombokkal. Ebben Áron is segített egy kicsit.
dscn7545.JPG

Ezután Sanyi 3x átment a területen a rotakapával. 2 kör között, pedig a maradék követ és szemetet szedegettük a földből. Az utolsó körben 2 zsák marhatrágya is került a földbe. 
dscn7552.JPG

Míg Sanyi elpakolt, én gyorsan elvetettem azokat a magokat, amit a csomagolásuk szerint márciusban kell. Mindenből maradt még 1 körre, ha nem kelnének ki. Retek, hagyma, metélő fokhagyma és répa volt vethető. 

Végül egy nagy doboz fém hulladék és negyed zsák szemét gyűlt össze. (A több talicska sittet nem számolva.)

dscn7546.JPG

dscn7551_1.JPG

A maradék 2 fürdőkád lábat nem találtuk meg. Viszont előkerült egy vasgolyót. Kb. 2,5 cm átmérőjű.
dscn7554.JPG

Tereprendezés

A szép tavaszi időt kihasználva nekiálltunk előkészíteni az udvart a vetésre. Előszöris a kutyát kellett kizárni, hogy ne taposson le mindent. Szerdán megcsináltam hozzá a kerítés elemeket és ma délelőtt a helyükre is tettük. 
dscn7504.JPG
A következő lépés a maradék sitt elhordása volt és aztán jöhetett volna a kert felásása és egy kis trágyázás. Ásás közben persze megint akadt egy kis gond. A szokásos beton tömbök mellet, most rengeteg üveget is találtunk elásva. Sanyi ezt több órai munkával eltakarította.
dscn7513_1.JPG
A szemét eltávolítása után, kicsit arrébb újabb akadály következett. Még egy betontömböt és egy nagyobb betonozott területet is találtunk.
dscn7514.JPG
dscn7521.JPG
Ezeken kívúl még valami vas tartály maradványai is a földben voltak. A legnagyobb részét már megette a rozsda, kisebb darabok és sok vastagabb pánt maradt meg belőle.
A sok szemét mellett valami érdekeset is találtunk. 2 darab fürdőkád lábat. Szerintem valahol ott van a másik kettő is, de azok még nem kerültek elő.
dscn7523_1.JPG
Mivel még nem jutottunk el a felásásig, így holnap még nem tudok veteményezni. Sanyinak el kell mennie napközben, így Áronnal kettecskén maradunk. (Beni táborban van a szomszéd faluban)

Betty is besegített kicsit a kertrendezésbe.
dscn7511.JPG

A faluban van egy ember, aki régi bútorokkal kereskedik. Már többször meg akarta mutatni nekünk a portékáját, annak ellenére, hogy nem szeretnénk régi bútorokkal berendezni a házat. Tegnap eljutottunk odáig, hogy megnézzük a kínálatot. Bútort ugyan nem vettünk, de 2 varrógépet igen. Már régen szerettem volna egy állványos singer varrógépet és volt neki. Egy másikat is vettünk, mert annak szép állványa volt. 

dscn7524.JPG

dscn7525.JPG

2 régi bőröndöt is vettünk, mert megtetszettek. Az egyikben találtunk régi újságokat is 1972-ből. Teljesen jó állapotban vannak, csak a szaguk nem a legjobb.
Egy padot is megvettünk volna, de valamiért nem akarta eladni nekünk. Végül ma felhívott, hogy nem tudja miért nem akarta nekünk adni tegnap, elvihetjük ha kell. Szóval lesz egy padunk is majd valamikor.

süti beállítások módosítása