Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Harmónikaajtó

2024. január 07. - Beara

A hétvégét a harmónikaajtó tábláinak elkészítésével töltöttük. Vettem hozzá csomómentes gyalult léceket. (Igazából Sanyi vette, mert ő volt a fatelepen,, én csak leadtam a rendelést ) A deszkák 2 cm vastagok, de kiderült, hogy a vasalatok 3,5cm szélesek. Új anyagot nem akartunk venni, ezért abból dolgoztunk, amink volt. Kettesével összeragasztottam a deszkákat, aztán félbevágtam őket. Így a 2cm vastag 10 cm széles deszkák helyett lettek 4cm vastag 5 cm széles stafnik. 
unnamed_2_2.jpg
Ezután más csak méretre kellett vágni, majd kimarni a betét és a dominók helyét. Összeállítás után pedig az élekbe martunk mintát.
image3.jpeg
image6.jpeg
Az összeragasztásnál most már rutinosabbak voltunk, nem kellett annyit küzdenünk, mint legutóbb. 
image8.jpeg
image1.jpeg
image2.jpeg
Jövő héten jöhet a festés, és a beszerelés.

Sanyi befejezte az átjáró borítását is. A vakolással várunk tavaszig, de az ajtót így is be tudjuk tenni a helyre.
image0.jpeg

2024

Áron ajtaját még az év vége előtt be akartuk fejezni és sikerült is 31-én a helyére tenni. Most már ki lehet zárni Rubyt a szobákból. Nem lenne erre szükség, ha nem csak akkor lenne szobatiszta, ha kedve tartja. De sajnos rendszeresen eljátsza azt, hogy bejön az udvarról és elvonul valamelyik szobába pisilni. 
dscn8736.JPG
Erre az ajtóra már új kilincs került, mert kifogytunk a használható régiből. Szerencsére gyártják még ezt a típust, így ránézésre nem látszik a különbség. Egyetlen különbség van, az újnak nincs a kulcslyukon kis takaró lemeze. Először fel sem tűnt, csak az volt furcsa, hogy belátok a kulcslyukon, aztán leesett, hogy miért.

Belülről ugyan olyan festéket kapott, mint a szekrény. A folyosó felöli oldalon pedig lila, mint Benié. A lila festék krétafesték, azért arra kellett egy réteg lakk is. Lakkozás után kicsit sötétebb lett és a felületen is látszottak az ecsetnyomok. 2 hete vettem egy szuper matt lakkot, és Áron ajtajánál már azt használtam. Valóban jobban hasonlít a felület a lakkozás előtti állapothoz.
dscn8737_2.jpg

Az év első napján majdnem pihentünk, de én végül nekiláttam felmérni, hogy mennyi osb kell a nagyszoba és a folyosó közötti kis szakasz borításhoz. Végül Sanyi is beszállt, mikor Ruby szabotálta a pihenését.
A borítás egy részével el is készültünk. A rétegelt lemez festve lesz, az osb pedig vakolva.
dscn8742_2.jpg
dscn8743_2.jpg
És úgy döntöttünk, hogy ide nem egy normál ajtó kerül, hanem egy toló-harmónika ajtó. Ilyesmi:

2-2_harmon.jpg

h72705e142c7d4e63befa6af9794b8747t.pngA vasalatot már beszereztük, már csak az ajtó lapokat kell elkészítenem.

süti beállítások módosítása