Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Birtokbaadás

2019. december 02. - Beara

Szombaton megkaptuk a házat, intézhetjük a közműveket és már a házzal is azt teszünk, amit akarunk.

Már biztosítást is kötöttünk rá. 31m-ra biztosították, ennyibe kerülne, ha megsemmisülne és újjá kéne építenünk. 

A hitelt is elkezdtük intézni. Muszáj valamennyit felvenni, hogy lehessen haladni a munkákkal. Elsősorban a tetőre kell mert az tűnik a legnagyobb kiadásnak és a legsűrgősebbnek is. 20-án írtuk alá az igénylést a hitelközvetítőnél. 26-án volt kint az értékbecslő. A lakás lesz a fedezet, mivel a ház jelenlegi állapotában semmire sem lenne elég. Szabad felhasználású jelzálog hitel lesz, mert alacsoy a kamat és nincs megkötve a kezünk, mint egy felújítási hitellel lenne. Szóval most már csak várunk, hogy mehessünk a bankba aláírni a szerződést és aztán utaljanak.

Tetőre még mindig nem érkezett meg az árajánlat. Mondta a tetős, hogy kb. 3 hét. Nem tudom, mi tart ennyi ideig. Arra jutottunk, hogy talán ennyi idő kitalálni, hogy legyen 12m egy 3m-os munka. Mert hasonló nagyságrendet említett a felméréskor. Viszont azóta alaposan körülnéztem és a szerkezet egy drágább megoldással is kijönne 2m-ból, az előkorcolt lemez anyagára szintén megállna 2m alatt, így már csak az ő munkadíja van. A honlap alapján pedig a munkadíja lécezés+fedés 1800Ft/nm. Na innen teljes rejtély, hogy mi alapján mondott 38e/nm-es árat a végére. Ha nem lesz reális áron tetőfedő, akkor megrendeljük a szeglemezes szerkezetet és befedjük mi magunk. Akkor megússzuk 3-4m-ból. Azért nem mindegy, hogy 4 vagy 12. 

 Végeztünk pár feltárást is szombaton. Kérdés volt, hogy van-e alap. A statikus arra tippelt, hogy valaminek lennie kell, hisz ennyi idő alatt nem süllyedt meg és repedések sincsenek. Az első szobában 2 helyen felszedtük a padlót és leástunk 60-80 cm-re. Van alap, nyugodtabban lehet 30cm mélységig leásni az épületen belül. 

img_2846.JPEG

Az "álmennyezetet" is  leszedtük pár helyen, hogy lássuk mi van alatta. A beázásnál és a középső helyiségnél is bonottunk.

img_2850.JPEG

img_2859.JPEG

Elég hideg volt az idő szombaton és a nagy szél miatt tüzet sem lehetett gyújtani. Leteszteltük az egyik kéményt és van huzat rendesen. Így hazaérve rögtön meg is rendeltünk egy kis kályhát. Annyira elég lesz, hogy ne fagyjunk meg, míg ott vagyunk és a gyerekek is kiélhetik piromán hajlamaikat. 

A felújításhoz szerszámok is kellenek. A hétvégén gyorsan be is vársároltunk. Egy jó létra elengedhetetlen, szóval rendeltünk egy 4 tagút. És még pár kézi szerszámot is, mert előbb utóbb úgyis meg kell venni, akkor jobb előbb. Néztük a bérlési lehetőségeket, de nem nagyon éri meg egy olcsóbb eszköznél. Ha több napra kell, akkor már sok a napi 3-4e forint egy 30-40e forintos szerszámnál. 

 

A tető

A legnagyobb probléma a tetővel van. A nagyobb lyukakat már befoltoztuk, de nagyon messze van az idális állapottól. Nem kérdés, hogy cserélni kell.

Sok szempontot figyelembe véve úgy terveztük, hogy a szerkezeten csak a szükséges javításokat végeztetjük el és csak a héjat cseréljük teljesen. Nem volt teljesen reménytelen az elgondolás, egyes gerendák még menthetőnek látszottak. Persze a tetőfedők, akiket kérdeztünk, mind a teljes cserére szavaztak. Mi nem rajongtunk az ötletért, mert az már engedély köteles művelet. Megkerestünk pár építész irodát, hogy vállalnák-e a tervezést/engedélyeztetést, de mindenki halálosan elfoglalt, nem ér rá ilyenekre. Így itt fel is adtuk az új szerkezetet és erőltettük a javítást.

Tegnap végül fordulat állt be az ügyben. Egy közvetítő oldal segítségével sikerült építészt találni, aki elvállata. És azóta újabb fordulat van, lehet, hogy nem  is kell engedély. Olyan sűrűn változtak a szabályok, hogy nem tudtam kideríteni, hogy végül engedélyköteles-e. Több helyen olvastam, hogy ha a tetőszerkezetet lebontjuk, akkor is kell engedély, ha ugyan azt építjük vissza. De előfordulhat, hogy ez már nem így van...

A jelen pillanatban tehát úgy állunk, hogy szabad a vásár. Mehet a teljes tetőcsere. Akkor már csak ehhez kell kivitelezőt találni.

 

 

Az "új" ház

Ma kifizettük az utolsó részletet is, 1 hét múlva birtokba vehetjük a saját romunkat. 

Hosszú lesz az út és sokba is fog kerülni, de felkészültünk rá. Remélem, tudjuk tartani magunkat a lefektetett szabályokhoz:

- nem sürget semmi, úgy haladunk, ahogy tudunk
- a gyerekeknek nem folyton azt mondani, hogy valamit nem lehet, mert kell a pénz a házra
- nem verjük (nagy) adósságba magunkat a felújítás miatt, mindig azzal haladunk, amire pénzünk van
- ha sokkal többe kerül a végén, mint terveztük, akkor sem szomorkodunk
- nem fogunk elválni a projekt végére

 A ház jelenleg így néz ki:

jelenlegi_alap.JPG

És mivel a falak mindenhol 70cm vastagok, így letettünk arról, hogy bármelyiket is áthelyezzük. 1-2 új ajtónyílás és pár befalazás után ilyen lesz:

alaprajz_uj.JPG

 

 

süti beállítások módosítása