Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Külcsín

2020. február 12. - Beara

Határozott elképzelésünk volt arról, hogy kéne kinéznie a végeredménynek kivülről. Szürke, előkorcolt lemeztetőt és fehér, vakolt falakat szerettünk volna. Az előkorcolt lemeztetőről már többször lemondtunk, a helyi építési szabályzat miatt. Aztán kiderült, hogy talán mégsem eszik olyan forrón a kását és nem átkoznak ki minket a faluból, ha nem vörös, hódfarkú cseréppel fedjük a tetőt. 

Így néz ki az előkorcolt lemeztető:

elokorcolt.JPG

 

Hétfőn, mikor eljött a házhoz a kivitelező, akitől  kőművest fogjuk kölcsönkapni, alaposan átbeszéltük az összes tervet. Mindenre rákérdezett és általában leokézta a terveinket. A külső fal szigetelése és burkolása témánál álltunk meg egy kicsit. Azt eddig is tudtuk, hogy lélegző vakolat kell, így szigetelésnek a közetgyapoton kívül nem is jött számításba más. Ez eddig ok. (Bár az sem egyértelmű, hogy tényleg kell valamit raknunk a 70cm vastag falainkra) Viszont a vakolat helyett azt ajánlotta, hogy a kőzetgyapotra fa léc borítást tegyünk. Így biztosan lélegezni fog a fal. 

Hát, elsőre nem voltam elragadtatva az ötlettől, de eddig minden tanácson elgondolkodtam. Megnéztem jó pár képet és vannak egész pofásak is. (Forrás: Case Ornsby Design)

fa_es_korcolt.JPG

Sajnos a képzeletem nem olyan jó, hogy lássam, hogyan nézne ki a mi házunk ilyen külsővel. A szürke tető és fehér fal még ment, de ez már nem. Végül kénytelen voltam megrajzolni, hogy lássam. Ennyire sikerült:teto_homolkzat_jpg.pngA lemezek szélessége sajnos nem arányos. 30cm széles egy csík, így nekünk 100db kell erre az oldalra. Ez kb. 30db a képen. ( Létezik 50cm széles lemez is, ami jóval olcsóbb is (30%-kal), de félünk, hogy abba jobban belekapna a szél a kevesebb rögzítés miatt.)

Szerintem olyan lett, mint egy pajta. Sanyi szerint nem. Még barátkozom vele. De az is lehet, hogy majd kipróbáljuk egy szakaszon, aztán ha nem tetszik, változtatunk. Lehet, hogy világosabb fával jobban mutat, de azt már nem rajzolom meg újra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8015471162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása