Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Sziklák

2020. augusztus 23. - Beara

A hátsó szoba földjének kitermelésekor jó pár elrejtett sziklát találtunk. Nem tudom miért ásták el őket a padló alá, de most nem könnyítette meg a munkát.
dscn7078.JPGAzt hiszem, ebből fogjuk építeni a támfalat a szomszéd felé. Nem lesz magas, de mivel Marika néni telkének a talajszintje magasabban van, mint a miénk, muszáj valamit kezdenünk a különbséggel.

Jövő héten sajnos még nem tudjuk kezdeni a betonozást. Még rengeteg apró előkészítő munka van és a jövő héten csak 1 napos a hétvége. De azért már egész jól állunk:

dscn7072.JPG

dscn7082.JPG

Mikor nem lapátoltam éppen földet valahol, fémekkel foglalkoztam. Kiderült, hogy az ablakok fogantyúi rézből vannak. Azokat alaposan megtisztítom és nem is fogom újra lefesteni. Viszont a pántokat le kell, mert rozsdásodnak. 

dscn7046.JPG

dscn7048.JPG

Ezek pedig az ajtóhoz tartoznak:
dscn7065.JPG

Az ajtó kisablakaihoz is megrendeltem már az üveget.
dscn7044.jpg

Tegnap a vizes oda ért a megígért időben. Megcsinálta a vízóra csatlakozást és csinált új kerti csapot. Sanyinak tartott egy gyorstalpalót is, legközelebb már egyedül is boldogulunk.
dscn7059.JPG

Föld, föld, föld

20cm földet kell eltávolítani, hogy ki lehessen alakítani bent az aljzatot. A fürdőben Sanyi megcsinálta, a szobában én próbálkoztam vele. Még a felével sem végeztem. 
dscn7033.JPGSanyi újra megcsinálta a szennyvízcső szintezését. Holnap be is kéne fejezni és betemetni, mert vasárnap újra esni fog és nem lenne jó, ha elmozdulnának.
dscn7036.JPG
Az padló alatt találtunk a homokban egy apró követ is. Meg sem próbáltuk ketten kivinni. Vagy Sanyi kiviszi Balázzsal vasárnap vagy elássuk kicsit mélyebbre.
dscn7039.JPG

Vízvezetékszerelő még nem talált oda. Állítólag holnap 9-re jön. Lassan 1 hete még kerti csapunk sincs.

Paradicsom

Még tavasszal pár helyen kiszórtam paradicsom magokat, de nem nőttek ki. Legalábbis azt hittük. De ma találtunk egyet a kerítésnél. Kíváncsi vagyok, hogy teremni is fog-e.

dscn7030.jpg

Már bent van a vízvezeték a házban. Először elmegy a gépészeti helyiségig és aztán onnan megy a szükséges helyekre majd. 
dscn7017.JPG
Én haladtam az ablakokkal. Jó sok időt elvett körberagasztgatni az üveget, hogy ne legyen csupa festék. Nem is végeztem minddel. (A délelőttöt elvitte az ajtó csiszolása és újrafestése. Most már mindkét oldala matt fehér.)
dscn7015.jpg

Özönvíz


Tegnap és ma szabadságon voltunk, hogy haladni tudjunk kicsit. Az eső közbeszólt. Mire odaértünk, már állt a víz az udvaron. Kicsit később már az utcán is hömpölygött. És az összes kiásott árok is megtelt vízzel.

dscn6999.JPG

dscn7001.JPG

dscn7002.JPG

Sanyi nem nagyon tudott dolgozni. A víz a beállított szennyvízvezetéket is megemelte, így ha kiszáradt újból be kell állítani a lejtést. A tartályba is rengeteg víz került a még szabadon lévő szennyvízvezetéken át.

Én ablakoztam és ajtóztam. Kipróbáltam egy másik festéket. Vízbázisú matt. Nem fed túl jól, viszont hihetetlenül gyorsan szárad. Mire körbeértem az ajtón, az eleje már meg is száradt. Egyből lefestettem 3x. A felülete olyan lett, mintha krétaporos lenne. Ha oda jutok, akkor lecsiszolom az ajtó másik oldalát, amit selyemfényűvel festettem és átfestem ezzel. Meg van az az előnye a vékony fedésnek, hogy a kényes helyeken nem kell sokszor átfesteni, ahol meg látszik, bármennyi réteget felkenhetek rövid idő alatt. Az ablakok legnagyobb problémája most, hogy a sok festékréteg miatt nem lehet becsukni őket. Ezzel a festékkel ilyen gond nem lesz. 
dscn7010.JPG
Az biztos, hogy ezentúl csak víz bázisú festéket veszek. Gyorsan szárad és könnyű utána takarítani. Igaz, hogy nem fed olyan jól, de ezzel együtt tudok élni. És mint kiderült, oldószeres festéket nem lehet oldószeres festékkel átfesteni, mert ledobja az új réteget.

Az ablakokba is betettük az üveget. Mivel nem tudok üveg mellett szegelni, szorítólécet akartam használni. De az nem nagyon kapható és valószínűleg túl nagy is lenne. Végül hibrid megoldást találtam a problémámra. Nem túl professzionális, de működik. Vettem vékony lécet (5mm-es) és háromszög formára csiszoltam. Azt már tudtam tűzőgéppel rögzíteni és a gitt is befedi.

dscn6997.JPG

dscn7009.JPG

dscn7011.JPG

Ha megszáradt, jöhet a festés. 

Betti egyik nap sem jött velünk. Kicsit elege van már a folytonos kintlétből. Többször előfordult, hogy könyörögni kellett neki, hogy jöjjön már, mikor indultunk. Most sem kelt fel a párnájáról, mikor látta, hogy készülődünk. Egyszerűen kifárasztja az egész napi házőrzés. Kivételesen itthon maradhatott az eső miatt. A gyerekeknek nem volt ilyen szerencséje. 

süti beállítások módosítása