Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Bontás

2020. április 19. - Beara

Még a rombolás szakaszában vagyunk, de lassan a végére érünk és elkezdhetünk építeni. Mivel tegnap nem lett tele a konténer, a mai cél a megtöltése volt. Úgyis eljött az ideje annak, hogy megnyissuk a tervezett ajtónyílásokat. Én könnyen boldogultam Beni szobájának ajtajával, mert azt csak vályoggal falazták be és csak egy kistégla méretű a falvastagság. A bontásban Áron is segített.

dscn6336.JPG

Sanyinak jutott a fürdőszoba ajtó. Az is egy korábban befalazott nyílás, ezért nem gondoltuk, hogy ilyen nehéz lesz. Végül a 3 fiú felváltva bontotta, de így sem végeztünk vele. (A bontás az egyetlen munka, amit élveznek a gyerekek.)

dscn6337.JPG

dscn6340.JPG

A bontások előtt Sanyi még megcsinálta a tegnap ledöntött falrész helyén is az alapozást. Itt nem ásott olyan mélyre, mert eddig is volt alap szép nagy kövekből. Egy része megmaradt annak és csak a felső 40 cm lett vasbeton.

dscn6328.JPG

Ma rossz időre számítottunk, mert szinte egész napra eső mondtak. Végül nem esett, de a gyerekek mára azért a nagyszobában rendezkedtek be. (A tányérokon látható virsli a nap végére eltűnt. Mivel egyik 2 lábú sem ette meg, így Betti valószínűleg kiszolgálta magát.)
dscn6319.JPG

Elpakoltam a fákat is melléképületbe, jövőre lesz mivel tüzelni. (A padláson volt egy fejfa, amitől mindenki félt. Még a gerendákat elvivő embernek sem kellett. Azt is összedaraboltam.)
dscn6330.jpg

Jövő héten jönnek az ácsok, lefektetik a gerendákat amihez majd a tetőszerkezetet tudják rögzíteni. A tetőszerkezet gyárban készül és részben összeszerelve érkezik majd. (kb. 1 hónap múlva) Pénteken a cserepeket is megrendeltük. Tondach hódfarkú cserép lesz. Kb. 5000darab cserepet kell majd feltennünk. Persze előtte fel kell szögelnünk kb. 900m tetőlécet is.  

1 hónapja rendeltem 2 bejárati ajtót és 2 ablakot is. Április közepén kellett volna beszerelniük, de a vírushelyzet miatt nem építenek most be. Nem tudom mire számítanak, ez a helyzet nem fog 2 hét alatt megoldódni és bevétel nélkül ők sem húzzák túl sokáig. 

Gerendák

Azt hittem, már készen vagyunk a tető bontással. Aztán ma kiderült, hogy nagyon nem. Mivel a tetősök azt mondták,  hogy cserélni kell minden gerendát, így meg kellett szabadulnunk tőlük. Szerencsére jött segíteni a helyi lakos - aki már a múlt héten stipi-stoppolta őket -, mert én nem bírtam volna el ezeket. A délelőtt folyamán teledobálták az udvart.

dscn6264.JPG

dscn6282.JPG

A délután folyamán pedig elvitték a fa nagy részét, estére nagyjából megint rendezett lett az udvar és teljesen csupasz a ház.

dscn6306.JPG

Ezzel párhuzamosan és elpakoltam a ház tövéből a farakásokat, hogy le tudjuk bontani hátul a falat. Vissza akartuk bontani a sarokig, de mivel a megrepedt rész sem akart ledőlni (erős noszogatásra sem), így inkább meghagytuk. 

dscn6297.JPG

dscn6299.JPG

dscn6300.JPG

A sok jövés menés és a tetőről hulló dolgok miatt a kutyát és a gyerekeket néha bebörtönöztük.

dscn6265.JPG

Reggelre meglepi is volt. Hátul voltunk a kertben és egy idő után erős zümmögést hallottam. Hamar meg is találtam, hogy honnan jön. Az egyik kerítés oszlopot lepték el a méhek. Tudtuk, hogy van a faluban méhészet. Sanyi fel is hívta őket és 2 perc múlva már ott is volt a méhész, aki 2 házzal arrébb lakik. Szerinte csak átutazóban voltak és nem maradtak volna sokáig, de azért hozott nekik egy kosarat. Egy darabig ott hagyta, hátha maguktól átköltöznek. De mivel a királynő nem ment át, a többiek is maradtak. Ezért megkereste a királynőt és áttette a kosárba. Mutatott fiú méhecskét is, ami nagyobb, mint a normás és nem tud csípni. És azt megnézhettem, hogy vízzel locsolja a méhkast és ahogy a méhek teljesen felbolydulnak és össze-vissza repkednek 2 méteres körzetben. Egy darabig megint vártunk, majd mikor a nagyja már a kosáron volt, akkor összecsomagolta őket és elvitte. Páran maradtak, azokat majd holnap összeszedi, ha nem mennek el maguktól. Ha szerencséje van, be tudja költöztetni őket egy kaptárba és maradnak nála. Végül egy üveg mézet is hozott nekünk ajándékba. Így ismerkedtünk meg egy újabb szomszéddal. 

dscn6270.JPG

 

 

Lefóliázva

Mára előirányzott feladatokat többé-kevésbé sikerült teljesíteni.

Konténert sikerült megtölteni. Ez az 1 dolog teljesül maradéktalanul. 

A kocsit lemostuk, kb. 3x, de valahogy mindig maszatos maradt. A végén már kisebb tó volt körülötte, úgyhogy inkább abbahagytam. Az volt a baj, hogy mire körbe értem a kefés mosással, megszáradt az eleje és foltos lett. Egyszerre kellett volna mosni és öblíteni is. Majd még gyakoroljuk.

dscn6259.JPG

A tetőt sikerült lefóliázni. Én aggódok, hogy mi lesz ha belekap a szél és viszi az egészet. Sanyi lesúlyozta sok helyen, de már a lengedező szellő is felfújta, mikor ott voltunk. (Ez még nem a végleges állapot)

dscn6250.JPG

Én egész nap a vakolatot vertem le a hátsó falnál. Nem mindenhol adta könnyen magát. Az egyik befalazott ajtónyílásnál le sem lehetett verni, mert olyan kemény, mint a beton.

dscn6262.JPG

Kiderült, hogy miért van repedés a fal hátsó részén. Azt hittük, nem jó az alapozása és azért dőlt meg kicsit hátra. Hát nem. Úgy néz ki, hogy megvettük a 9 lyukú hidat, aminek befalazták a lyukait. Nem is tudom ez már hányadik befalazott nyílás. És azért dőlt el kifelé a fal vége, mert a befalazásnál még a vakolatot is fent hagyták, így sehogy sem kapcsolódik a 2 rész. A boltív megrepedt és így már semmi sem tartotta a fal végét. Ráadásul még mellé is építettek még 1 darab falat, ami még falnak sem nevezhető. Vissza fogjuk bontani a repedésig és onnan építjük az újat. Még jobb is lesz így.

dscn6260.JPG

A gyereke ma is pihenéssel töltötték a napot. Áron kivételesen olvasott (elolvasott 1 Pálcika kutya könyvet az elejétől a végéig), Beni inkább csak fetrengett a napon vagy az árnyékban. Hazafele már ő is olvasott, hátha mégis megengedjük, hogy játszanak itthon. (Megengedtük)

dscn6247.JPG

Kivételesen nem melegítendő kaját vittünk, hanem tábortűzhöz valót. Sonka szerű tarját és krumplit egészben. Építettünk egy tűzrakó helyet. A krumplikat megsütöttük a parázsban, a sonkát pedig a tűz felett. A desszert grillezett pillecukor volt.

dscn6253.JPG

dscn6255.JPG

Holnap jönnek a tetősök felmérni. Aztán sos terveznek és gyártanak. Mivel nincs betonkoszorú a házon, ezért kérték, hogy előbb bontsuk le a tetőt, aztán mérnek fel, hogy pontosan lássák, mire készüljenek. Pár gerendát meg akartak tartani, de szerintem nem fognak. Cserére érett mind. Ha minden jól megy, akkor kb. 3 hét és lesz új tetőszerkezet. Végül úgy döntöttünk, hogy mégis cserép lesz. Tégla színű, hódfarkú. Felmérés után, azt is meg kell rendelnünk, mert 2-3 hét a szállítás. A cserepeket már mi fogjuk feltenni a tetőre, mert megfizethetetlen összegeket kérnek a tetőfedők. 

süti beállítások módosítása