Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Egy rövid nap

2023. június 23. - Beara

Ma rövid napot tartottunk, mert időben vissza kellett indulni. Én a rövidke időben a diópántokat próbáltam az ablakokba építeni. Nem egyszerű feladat, de nem teljesen reménytelen.
dscn8018_2.jpg
Már csak a kereten kell jó helyre felszerelni a párjaikat,
dscn8019.JPG

Kaptunk egy tippet a rozsdásodó vasalataink megóvására. A galvanizálással megelőzhetnénk a rozsdásodást, amire a festés csak részben képes. Még töprengünk, hogy mi legyen. Annyira még nem néztem körül, de amit találtam, ott min. 10kg-t kifizettetnek akármennyit is visz az ember. Tehát a legköltséghatékonyabb az lenne, ha előre kiszerelném az összes régi ablakból a pántokat. Egyrészt ez marha sok munka lenne, másrész nem lennének ablakaink egy darabig. Vagy maradhatunk a kisebb adagoknál és nem foglalkozunk a költségekkel. (Nem beszélünk azért olyan hatalmas összegekről.) Egy biztos, amit már lefestettem, az úgy marad. A többiről majd döntünk a nyaralás alatt.

Sanyi behordta a "kisebb" mérető rönköket. A nagyok maradnak az utcán, mert egyben meg sem tudjuk mozdítani őket.

Egy hosszú nap

Kedden tartottunk egy nap szünetet a munkában, hogy elmenjünk Áronért és Benit visszavigyük kontrollra. Pár hete kificamította a bokáját és azóta bokarögzítőt hord. Még a héten hordja, aztán részben elhagyhatja és jöhet a gyógytorna. 
Áron is túlélte az osztálykirándulást és még jól is érezte magát. Ráadásul még az étel is ízlett neki. Ez elég hihetetlen, mert általában szerinte minden sz*r. 

Mi kihasználtuk a ritka alkalmat, hogy hétköznap munkaidőben megyünk Mikoláról Pestre és összeszedtük az összes hungarocell hulladékot, hogy leadjuk a hulladékudvarban. Az egész csomagtartó tele lett és a leadható mennyiséget is háromszorosan túlléptük. De szerencsére azért ott hagyhattuk. Legközelebb nem gyűjtögetjük évekig.

Szerdán végre megkaptuk a tűzifát. Ritka szerencsénk volt, hogy pont tudták azon a héten szállítani, mikor itt vagyunk majdnem végig. Behordani ugyan nem tudjuk, mert 4 méteres rönköket kaptunk.
dscn7966.JPG
Szerdán haladtunk a padlófűtés csövezésével is, csak előtte Sanyi gyorsan befejezte a zsalu megemelést. A három helyiségben ez összesen 1 napot vett igénybe. Minden más fázis sokkal rövidebb ideig tartott. 
dscn7984.JPG
Ma betonozás előtt még rá kellett kötni a csöveket az osztó-gyűjtőre és fel is kellett tölteni vízzel.
dscn8004.JPG
A betonozás meglepően gyorsan haladt. Sanyi keverte a betont én pedig simítottam. Megpróbáltuk Benit is bevonni, de nem haladtunk tőle jobban, azért inkább elengedtem. A gyors haladás főleg a pontosan szintbe állított zsaludeszkáknak volt köszönhető.
3 óra alatt végeztünk Áron szobájával.
dscn8010.JPG
A sikeren felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a folyosónak is nekiállunk. Este 8-ra be is fejeztük a folyosót. De holnap nem állunk neki Beni szobájának, mert az számításaink szerint kb. 8 óra lenne. Viszont 4-kor legkésőbb el kell indulnunk haza, hogy még kenyeret tudjunk venni Sanyinak a nyaralásra. De legalább lesz idő holnap az ablakokkal foglalkozni. 
dscn8013.JPG
Eléggé elfáradtunk. Persze a nagy melegnek is pont ma kellett tetőznie.

Ruby most is ellenőrizte néha, hogy haladunk a munkával. Szerencsére a beton minőségét csak 1x próbálta meg tesztelni, de csak 1 lábbal lépett rá, mielőtt elkaptam.
dscn7972.JPG

 

Fóliázás és vasalás

Hétfő délelőtt befejeztük a szigetelőlapok lerakását. Egyedül nem is tudtam volna megcsinálni, mert a vízcsövek elég makacsak és nehéz kezelni őket. Sanyi letekerte őket a frissen betonozott átjáróig.
dscn7949_1.JPG
A következő réteg a hőtükör fólia, amit délután 2-re sikerült is lefektetni. 
dscn7958.JPG
Sanyi közben elkezdte megemelni a zsaludeszkákat. Nem volt egyszerű, mivel be kellett őket szintezni, hogy a szélük a leendő betonréteg tetejéig érjen. Nem is végzett vele 8-ra sem. Én közben méretre vágtam a betonvasat és újabb réteg fóliát fektettem le, ahol Sanyi már végzett. 
dscn7965.JPG
Ma pihenőnapot tartunk. El kell mennünk Áronért és van egy szép hosszú listánk is az elintézendőkről. Holnap sajnos még nem tudunk betonozni, mert be kell fejezni a zsaludeszkák megemelést, a vasalást és még a fűtéscsöveket is le kell rakni. 

süti beállítások módosítása