Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Garázs tetőszerkezet

2022. augusztus 07. - Beara

A hétvégén elkezdtük a garázs tetőszerkezetét megépíteni. Én jobban örültem volna, ha a szerelőbetonnal haladunk, mert jelenleg minden létra és állványáthelyezés egy 10 perces küzdelem. Csupa bucka és gödör a terület, a sík betonon kényelmesebben lehetne dolgozni. De a garázsépítés Sanyi felügyelete alatt áll, így ő dönt.
Szombaton lefektettük a pallókat körbe a koszorún. Egyszerűnek tűnik, de a méretei miatt lassan haladós és még az átlapolásokat is meg kellett csinálni a sarkokon.

dscn9679.JPG

dscn9684.JPG

A délután fennmaradó részében méretre vágtuk a gerendákat. Összesen 9 pár fogja a tetőt tartani. A gérvágót használtuk, az sem érte át teljesen a 7,5x15-ös gerendát. 
dscn9686.JPG

dscn9688.JPG
Szombaton munka után szomszédoltunk. A szembe szomszéd áthívott minket egy gyors pálinkára. A beharangozott 5 perc végül kb. 1,5 óra lett. Körbevezetett minket a házukban (nem számoltam, de legalább 10 helyiség van benne) és közben fejezeteket mesélt a családjuk történetéből. Nehéz volt követni, mert egészen 1848-ig mentünk vissza. (Vagy még tovább)   Azt mondta, a mi házunk is a nagyanyjáé volt. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor épült, de talán a bátyja tudja.

Vasárnap folytattuk az ács munkákat. Én formára vágtam a függőleges tartókat, Sanyi a tetőn rögzítette a gerendákat. A nap végére 5 párral sikerült végeznünk. 

img_5392.jpg

img_5393.jpg

img_5396.jpg

A héten a korcolt lemezt is meg akartuk rendelni a fedéshez. 2 helyről kértem ajánlatot. Az egyikről nem is válaszoltak. A másik helyen csak olvasni nem tudnak. Megírtam, hogy a tetőt és 3 oldalt akarjuk befedni, képet is betettem és a méreteket is megírtam. Erre küldtek ajánlatot annyi lemezre, amennyi az épület alapterülete. De így legalább az árakat megtudtam (mert ugye az véletlenül sem hozzáférhető a weboldalon).

A héten elértük a növénytermesztés csúcsát. Még a cukkini is termett egy óriási "tököt", a kukorica is megérett és a paradicsomon is annyi van, hogy hiába eszünk mindenhez osztogatnunk is kell. 

dscn9689.JPG

dscn9690.JPG

 

süti beállítások módosítása