Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Műhely borítás

2024. február 25. - Beara

Szombaton megint szülinapoztunk, ezért csak vasárnap dolgoztunk. Sanyi befejezte a műhely lemez borítását. Megint sokat kellett ásni és szabni. Már csak a naplementében sikerült lefényképeznem.
dscn8823.JPG
A kiásott föld már nem kerül vissza, mert a telek előrefele lejt. Kell egy kis teraszt kialakítanunk hátuk, hogy ne a garázsra follyon az összes víz. 
A műhely hátsó falát valószínűleg már vakolni fogjuk. Oda is megvettük a lemezt, de mivel nagyon göröngyös és beton alap sincs, nehéz lenne megépíteni a vázat. Már úgyis nézegettük a hőszigetelő vakolatokat, ezen a kis szakaszon ki tudjuk próbálni. 

A fiók sínek még mindig nem érkeztek meg (magyar webshop, kínából már ide ért volna), ezért az ágyakat még mindig nem tudtam befejezni. A fiókok azóta is a folyosón állnak és kerülgetjük őket.

Beninek még tartozom egy íróasztallal. Úgy döntöttem, hogy a 2 nagyobb éjjeli szekrényt fogom felhasználni hozzá. Kell 2 plusz láb és 2 rövidebb tartó, ami az éjjeli szekrényen állva tartja meg az asztallapot. Megint lusta voltam gyalulni (igazából ez előkészület sok idő), ezért kerestem valami kész megoldást. Használhattam volna ajtófrízt és már majdnem méretre is vágtam, mikor megtaláltam a kertben kivágott bokor törzsét. Eltettük, mert jól nézett ki és most meg is lett a helye. Sajnos nincs belőle 2, így az egyik láb sima oszlop lesz.

dscn8826.JPG

dscn8825.JPG

Nem egyszerű egy ilyen szabálytalan oszlop 2 végét párhuzamosa vágni. A gépi megmunkálás külön trükköket igényel, mert folyton elmozdul és sehol sem illeszkedi a munkadarab. 

Garázs szigetelés


Egy hirtelen ötlettől vezérelve szombaton befejeztem az átjáróban lévő falburkolatot. Tettünk fel szegélyt körben, majd folyékony fával javítottam a réseket, végül 4 rétegben festettem.
dscn8814.JPG
Ha valakit nem hagyna nyugodni, hogy le lehet az a kék tekerentyű, azoknak elárulom, hogy a kályha levegő bevezető csövének elzáró szelepe. Talán majd lefújom feketére és akkor nem lesz ennyire feltűnő.

Sanyi haladt a garázs szigeteléssel. Szombaton befejezte a favázat és beszabta a lábazat szigetelést. Vasárnap pedig az üveggyapotot tette a helyére.
dscn8816.JPG
Én vasárnap nem álltam neki semmi újnak. Sok időmet elvitte az ebéd, mert kivételesen nem 30 perc alatt elkészíthető részekből állt csak. Már nagyon ettem volna túrógombócot, ezért csináltam magamnak és persze a többieknek. 
Délután segítettem Sanyinak feltenni a lemez burkolatot a garázsra. Természetesen ez sem ment egyszerűen, mert a talajszint kicsit magasabban van, mint a garázs alapja, így csak egy kis ásás után van elég hely helyükre tenni a lapokat.
dscn8821.JPG
Nem fejeztük be, mert ránk sötétedett és én már nagyon fáztam is. Majd a jövő héten.

Műhely

Valahogy mindig kevés a hely a műhelyben, ezért úgy döntöttem, hogy beszerelék még pár fiókót. Kell a hely a bútor alkatrészeknek és a csavarok sem fértek el egy fiókban már.
dscn8802_1.JPG
dscn8810.JPG
A harmadik fiókba a kézi felsőmaró tartozékait tettem. Még elfér egy 4. fiók is, de megint elfogyott a sín, rendelnem kell. 

A felsőmarót is felturbóztam egy kicsit. Rendeltem hozzá egy fél lapot, amivel asztalba lehet építeni. Vágtam neki egy új lapot, ami a körfűrész helyére illik. Még nem próbáltam ki, mert a maradék időt rendrakással és takarítással töltöttük. Még nem végeztük sajnos, még egy nap rá fog menni. 
dscn8811.JPG

Szombaton Sanyi folytatta a garázs szigetelését. Felállította a vázat a hátsó oldalon, de mivel ma egész nap esett, tovább nem jutott vele.
dscn8800.JPG
Lett egy hegyi kecskénk is. Úgy látszik a kőrakás tetejéről jobban belátni a birtokot.
dscn8806.JPG

Apróságok

Míg tart a tél, nagyobb munkának nem tudunk nekiállni és nem is akarunk, mert teljesen be akarjuk előbb fejezni  a 2 szobát és a hozzájuk tartozó folyosószakaszt. 
A sok hátra lévő apróságból Sanyi a hétvégén megcsinálta az átjáró másik oldalának vakolást is. Először hálót tett fel. (Alig látszik, de ott van a kék háló, amit még azért vettünk, hogy kint tartsuk vele a macskákat és a madarakat. Persze még nem hálóztuk körbe a tetőt, így szabadon bejárkálnak, a hálót meg elhasználtuk minden másra.)
dscn8785.JPG
Délutánra a vakolás is elkészült.
dscn8787.JPG
A villanykapcsolóka is bekötötte, így már nem a bejárati ajtónál kell lefekvéshez készülődve lekapcsolni a villanyt és aztán sötétben elbotorkálni a folyosóig. 
dscn8789.JPG
Szereltünk fogantyút az harmónikajtóra. Az egyik oldalon a becsukáshoz a másik oldalon a kinyitáshoz volt rá szükség. De nem lehetett akármit feltenni, mert nyitott állapotban a foganytyúnak el kell férnie a 2 ajtólap közötti kb. 1cm-es résben.
dscn8790_1.JPG

kepernyokep_2024-02-04_202229.jpg
Én befejeztem a 2 kis szekrény festését és lakkozását. Egyelőre nem díszítettem semmivel. 
dscn8794.JPG
Még szombaton elkezdtem a készíteni az ágy aljába a fiókokat. Mivel elég nagy fiókoról van szó (90x80), 3cmx4cm-es lécekből csináltam egy keretet és erre tettem az oldallapokat. Ezek már csak 1,5cm-es bútorlapok, amiket ott kaptunk, ahol a kis szekrényeket vettük.. Volt ott 2 kidobásra szánt ruhásszekrény, abból hoztuk el a polcokat. 
dscn8792.JPG
Idő hiány miatt még nem szereltük be őket. És lehet, hogy fióksint is kellene előbb vennem, mert csak 50cm-esek vannak, ehhez pedig nagyobb kellene. 

süti beállítások módosítása