Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Átjáró vakolás

2024. január 28. - Beara

Sanyi úgy döntött, hogy levakolja az átjáró szoba felöli részét. A nagy réseket kifújta purhabbal, az osbre hálót tett, hogy legyen ami megtartja a vakolatot. Ezután következett a vakolás. 

dscn8779.JPG

dscn8782_1.JPG
Én eközben befejeztem az egyik ágyra készített ajtókat. Nem lesz minden nyílásban fiók, mert így szerintem jobban lehet pakolni. Az ajtók egy régi ikeás szekrény ajtóiból készültek. Nem szoktam bútorlapot használni, de ez újrahasznosítás, így megbocsájtottam magamnak. 
dscn8783.JPG
Nem volt 4 egyforma gombom és még mágneses ütközőt is vennem kell, hogy az ajtók pontosan záródjanak. Az ajtók kicsit világosabbak, vagy azért mert bútorlapot és nem fa, mint az ágy többi része vagy azért mert lakkoztam és nem wax-ot kentem rá.

Vasárnap szétvágtam a múlt héten szerzett szekrényt. Kivágtam a középső részt, kipótoltam a hiányosságokat, lecsiszoltam, alapoztam. És még egy-egy lábat is kellett csinálom a 2 külön szkrénynek.

dscn8773.JPG

dscn8774.JPG

dscn8776.JPG
Belül sárgára festettem, kívül pedig kékre. Ez egy újabb kék árnyalat, korábban még nem használtam. A képen sajnos nem úgy néz ki, mint a valóságban.
dscn8778.JPG
Van egy hetük száradni, aztán még le kell lakkoznom. Valami díszítést is ki kéne találni rá, mert így elég egyhangú.

Éjjeli szekrény felújítás

A héten szereztünk pár régi bútort, 2 éjjeli szekrényt és egy másik ismeretlen funkciójút. A szombatot az éjjeli szekrények festésével töltöttem. (Azokról nincs előtte kép, de pont úgy néztek ki, mint ez a másik.)
img_6669.jpg
Pár óra festegetés után, ilyen lett az eredmény.
img_6666.jpg
Vasárnap reggel még lelakkoztam őket és kerestem nekik egy megfelelő fogantyút. A fogantyúkat is kicsit bearanyoztam, aztán össze is lehetett szerelni.
img_6670.jpg
Sajnos a szoba jelenlegi elrendezésében nem férnek el az ágy mellett. Amíg meg nem lesz a helyük, addig a sarokban várakoznak. 
Úgy tervezem, hogy a másik szekrény középső részétől megszabadulok. Így kapunk 2 kisebb szekrényt, amik  pont el fognak férni az ágyak mellett. 

A harmónikaajtó forgástengelyének leragasztása nem vált be. Még rá sem tettük az ajtót, de már feljött. Sanyi végül lefúrta, de előbb tett 2 centis távtartót a rúd alá, hogy a vakolásnál ne kerüljön már arrébb.

img_6663.jpg

img_6664.jpg

img_6665.jpg

A szélső csigák fixálása után a rés is egyenletes lett a 2 ajtó között. Eltűntetni nem lehet teljesen, mert nem lehetne becsukni a szárnyakat. Kell egy kis hely, hogy be tudjanak fordulni a helyükre.
A teljes szélesség viszont tökéletes, mintha ide gyártották volna. Az ajtók széle pont a járólap széléig ér és teljesen kinyitott állapotban a szárnyak a falak takarásában vannak. 

A szoba felől jóval kisebb része látszik.

img_6660.jpg

img_6661.jpg

img_6662.jpg

 

Harmónikaajtó - befejezés

Csak szombaton délelőtt mentünk, mert Beninek programja volt szombaton és ezért otthon maradt a hétvégén. De nem akartuk egyből 2 éjszakára egyedül otthon hagyni, így pénteken még otthon aludtunk. Túlélte az első egyedül töltött éjszakáját ( és mi is)..

Én az egész szombatot festéssel töltöttem. Vagyis először csiszoltam, aztán festettem. A csiszolásba Sanyi is besegített, de a festést nem hagytam neki. 
Az ajtók szoba felöli oldala fehér lesz, míg a folyosó felől ez is lila. 
dscn8751.JPG
A lila oldal egyszerűbb, mert az alapozó után csak 1 réteg színes festék kellett és aztán még 1 réteg lakk. 
dscn8752.JPG
Most nem koptattam, már eleve úgy festettem, hogy ne fedjen egyenletesen. Megspóroltam a csiszolást és a plusz 1 réteg festéket. A fehér oldalt többször kell átfesteni, hogy rendesen fedjen. 1 réteg alapozó után 3 réteg fehéret kentem fel, de még így sem vakító fehér.

Vasárnapra a vasalatok felszerelése és a beépítés maradt. Egészen jól haladtunk vele, azt hittem délután már mással fogok foglalkozni.
dscn8757.JPG
dscn8755.JPG
Ebéd után akartuk a helyére tenni, de 2 problémával is szembe találtuk magunkat. Az ajtó lapok magasak voltak a felszerelt sínhez és a csigák sem fértek el a gerenda alatt. Hagytam magam meggyőzni, hogy a magasság problémára az lapok megkúrtítása a megoldás. Le is vágtunk 8mm-t az aljukból. Ez még mindig kevésnek bizonyult, mert a padló a szélei felé emelkedik és nem fért volna be alá a tengely, amin elforog. A tetejéből már nem voltam hajlandó vágni. Végül maradt a sín áthelyezése (először is ezt kellett volna) pár millivel feljebb és pár centivel arrébb. Azért kellett arrébb rakni, hogy az ajtólapok a nyílás közepén és ne a teljes folyosó közepén találkozzanak. Ehhez vágni is kellett a rúd egyik végéből. De végül csak sikerül jól beállítani az ajtókat.
A gerendából Sanyi levésett egy kicsit, így a csigák is átférnek alatta.

dscn8763.JPG

dscn8764.JPG

dscn8765.JPG

dscn8767.JPG

Még van egy kis rés középen, de bízunk benne, hogy ha széleken helyükre kerülnek a tengelyek, amiken fordulnak a szárnyak és a szélső csigákat fixáljuk, hogy csak forduljanak, de ne csússzanak, akkor egyenesbe jönnek a szárnyak. Ha nem, akkor ezzel kell együtt élnünk ( vagy vágunk az ajtók oldalából).

Indulás előtt még Sanyi leragasztotta a tengelyeket. Fúrni kellene, de mivel még vakolni fogjuk a falat, így lehet, hogy az ajtók pár centivel arrébb kerülnek és akkor a tengelyeket is arrébb kell tenni. Addig marad a ragasztás.
dscn8770.JPG

Harmónikaajtó

A hétvégét a harmónikaajtó tábláinak elkészítésével töltöttük. Vettem hozzá csomómentes gyalult léceket. (Igazából Sanyi vette, mert ő volt a fatelepen,, én csak leadtam a rendelést ) A deszkák 2 cm vastagok, de kiderült, hogy a vasalatok 3,5cm szélesek. Új anyagot nem akartunk venni, ezért abból dolgoztunk, amink volt. Kettesével összeragasztottam a deszkákat, aztán félbevágtam őket. Így a 2cm vastag 10 cm széles deszkák helyett lettek 4cm vastag 5 cm széles stafnik. 
unnamed_2_2.jpg
Ezután más csak méretre kellett vágni, majd kimarni a betét és a dominók helyét. Összeállítás után pedig az élekbe martunk mintát.
image3.jpeg
image6.jpeg
Az összeragasztásnál most már rutinosabbak voltunk, nem kellett annyit küzdenünk, mint legutóbb. 
image8.jpeg
image1.jpeg
image2.jpeg
Jövő héten jöhet a festés, és a beszerelés.

Sanyi befejezte az átjáró borítását is. A vakolással várunk tavaszig, de az ajtót így is be tudjuk tenni a helyre.
image0.jpeg

2024

Áron ajtaját még az év vége előtt be akartuk fejezni és sikerült is 31-én a helyére tenni. Most már ki lehet zárni Rubyt a szobákból. Nem lenne erre szükség, ha nem csak akkor lenne szobatiszta, ha kedve tartja. De sajnos rendszeresen eljátsza azt, hogy bejön az udvarról és elvonul valamelyik szobába pisilni. 
dscn8736.JPG
Erre az ajtóra már új kilincs került, mert kifogytunk a használható régiből. Szerencsére gyártják még ezt a típust, így ránézésre nem látszik a különbség. Egyetlen különbség van, az újnak nincs a kulcslyukon kis takaró lemeze. Először fel sem tűnt, csak az volt furcsa, hogy belátok a kulcslyukon, aztán leesett, hogy miért.

Belülről ugyan olyan festéket kapott, mint a szekrény. A folyosó felöli oldalon pedig lila, mint Benié. A lila festék krétafesték, azért arra kellett egy réteg lakk is. Lakkozás után kicsit sötétebb lett és a felületen is látszottak az ecsetnyomok. 2 hete vettem egy szuper matt lakkot, és Áron ajtajánál már azt használtam. Valóban jobban hasonlít a felület a lakkozás előtti állapothoz.
dscn8737_2.jpg

Az év első napján majdnem pihentünk, de én végül nekiláttam felmérni, hogy mennyi osb kell a nagyszoba és a folyosó közötti kis szakasz borításhoz. Végül Sanyi is beszállt, mikor Ruby szabotálta a pihenését.
A borítás egy részével el is készültünk. A rétegelt lemez festve lesz, az osb pedig vakolva.
dscn8742_2.jpg
dscn8743_2.jpg
És úgy döntöttünk, hogy ide nem egy normál ajtó kerül, hanem egy toló-harmónika ajtó. Ilyesmi:

2-2_harmon.jpg

h72705e142c7d4e63befa6af9794b8747t.pngA vasalatot már beszereztük, már csak az ajtó lapokat kell elkészítenem.

süti beállítások módosítása