Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tavaszi szünet

2024. március 31. - Beara

A pénteki munkaszüneti napnak köszönhetően, már csütörtök este el tudtunk jönni. Az autó teljesen tele volt pakolva, mert Sanyi szerzett a munkahelyén egy kis perlitet. Annyira kicsit, hogy 2 zsákot ki kellett tenni otthon, hogy beférjenek a cuccaink. 
Már egy ideje nézegettük a hőszigetelő vakolatot, de mivel mind cementes, nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk is jó lenne. Lehet külön kapni is perlitet,( amitől a hőszigetelő vakolat hőszigetelő) de nincs arról infó, hogy mészhabarcsba is alkalmas-e. A nagy dilemma közepén, hogy vegyünk-e vagy se, Sanyi munkahelyén találtak 2 raklappal és ki akarták dobni. 1 raklapot Sanyi elhozott, lehet tesztelgetni, milyen vakolatba használható.

Pénteken felszereltük a függönyöket a szobákban. Beninél tökéletes a méret, mert oda tettük a karnist, ahova a akartuk, de Áronnál vágni kell az aljából. Varrógépem van, mert rendbe tetettük a Singert, de cérnám nincs, ezért egyelőre kis halmot képez a függöny alja a padlón. A sötétítő rolónak és a friss függönynek hála reggel már nem érzékeljük, ha felkel a nap, míg ki nem jövünk a "nappaliba".
dscn8885_1.JPG
Szombaton feldaraboltuk az összes vörösfenyőt, ami még a garázs építésekor vettünk. A szebb részekből ablak  lesz, a többiből valami bútor. 
Első lépés, mindig a szélezés. 
dscn8880.JPG
Ezután lehet a körfűrésszel felszeletelni a pallókat. Amíg nincs egy egyenes széle a pallónak, nem lehet az asztali fűrésszel vágni. 
dscn8882.jpg
Három ablaknak lett elég anyag és még maradt is egy kevés, de egy negyedik már nem jönne ki belőle. És sokkal több lett, a csomós szelet, amiből inkább nem lesz ablak.
dscn8883.jpg
Most pihennek pár napot, hogy ha vetemedni akarnak, akkor szabadon megtehessék. Nem örülnék, ha gyalulás után görbülnének vagy csavarodnának el.

Vasárnap hozzákezdtem a barátnőmnek ígért dolgok gyártásához. Először 2 polcot csináltam neki. Még volt juharom abból, amit a vizsgaremekhez vettünk. Felszeleteltem, meggyalultuk és egy kis tölggyel csíkos polcot ragasztottam belőle.

dscn8892.JPG

dscn8893.JPG

dscn8894.JPG

dscn8895.JPG

dscn8896.JPG

dscn8897.JPG

Ezután már csak a kerti széket kellett újra használható tennem. Ülőfelületet és háttámlát kellett valahogy varázsolnom neki. Az ülőfelület volt az egyszerűbb. Először 6mm-es rétegelt lemez csíkokat akartam használni, de mikor kipróbáltam, elég törékenynek tűnt. Végül vágtam 2 lapot és összeragasztottam őket. Így már elég erős lett. A hátlap nehezebb volt, mert ívelt, ráadásul 2 dimenzióban is. Az egyik ívet elengedtem, mert nincs hajlítható rétegelt lemezem. A függőleges ívhez ívelt alkatrészt kellett gyártanom. Vettem a temuról hajlékony felszegelhető marósablont. Felrajzoltam az ívet és felszegeltem a sablont.
dscn8898_1.JPG
A marófej sajnos nem érte át egy lépésben, de 2-ből meg lehetett oldani. A kivágott darab alapján készítettem egy sablont fából (igen, egyből kezdhettem volna ezzel, de akkor még nem jutott eszembe) és a másik 3 darabot már ezzel martam. Végül 6mm-es rétegelt lemezből csíkokat vágtam és felszegeltem az ívekre.
dscn8900.JPG
Nem lett egy díjnyertes alkotás, de csak annyi volt az igény, hogy megtartsa a párnákat. Holnap még kap egy kis vékonylazúrt és lehet is használni.

Árnyékoló

Szombaton kivételesen programunk volt, megnéztük a Fővárosi Csatornázási Művek dél-pesti szennyvíz tisztító telepét. Beni felmentést kapott, már eleget utazott a héten. 

A fentiek miatt nem sok mindennel haladtunk a hétvégén. Délelőtt árnyékolókat szereltünk fel a szobákba. Jövő héten a függöny is megérkezik, úgy döntöttünk azt is felszereljük. 
img_6896.jpg
Nem sok helyet foglal, mert fel tudtuk szerelni a külső ablak és a rács közé. 

Délután a kerttel foglalkoztunk. Vetettük krumplit és hagymát. Ezek el is foglalták a terület nagy részét. Egy kis sarok maradt a paradicsomnak, a sütőtöknek és a cukkininek. Mást idén nem vetünk/ültetünk. A paradicsom magokat 1 hete ültettem el, a hétvégére kiderül, mennyiből lesz palánta.

img_6891.jpg

Cserediák program 2. felvonás

Tavaly mi láttunk vendégül egy német diákot, idén Beni ment hozzájuk. Pénteken hajnalban indultak Rotweilbe és következő péntekig maradnak. 
Első nap megnéztek pár templomot és a 240m magas lift tesztelő tornyot. Képet nem teszek be, mert Benii nem csinált, mástól meg nem akarok lopni. De a Rottweil+torny szavakra egyből kidobja a kereső a képeket. 

Mi Beni nélkül is a szokásosan töltöttük a hétvégét. Sanyi előkészítette a kertet az idei vetéshez. 
dscn8877.JPG

Én folytattam és befejeztem a szekrényt. Mivel jó idő volt pénteken, tudtam az udvaron festeni.
dscn8841.JPG
A hátlapot és a polcokat már szombaton készítettem el a műhelyben. Késő délutánra a helyére is került.
dscn8848_1.JPG
Vasárnap már csak a szobák rendezgetésével foglalkoztam. Megtisztítottam a 2 régi bőröndöt, amit még korábban vettünk a helyi régiségkereskedőtől. Jó helyük lesz a szekrény tetején.
dscn8861.JPG

Kipakoltuk a felesleges bútorokat Beni szobájából, így a berendezés véglegesnek tekinthető. Még teszünk fel egy függönyt és más nem is kell. 
dscn8863.JPG

dscn8864_1.JPG
Sanyi a hálózatot is bekábelezte a szobákba, már a nettel sem lesz gond. 

Áron szobáját is átrendeztük kicsit. Meggyőztük arról, hogy nem kell a régi ikeás ágya. Túl nagy volt és nem is illett oda. Az éjjeli szekrények is nála kaptak helyet.
dscn8873.JPG
Nála is végleges a berendezés. 2 ágy, egy asztal és egy szekrény. Az asztalt még lehet, hogy átalakítom, mert kicsi és elférne ott nagyobb is. Csak az asztallapot kell nagyobbra cserélni, a lábak maradhatnak. 
dscn8875_1.JPG

Ablakból szekrény

Sanyi levágott 5cm-t Beni asztalának lábaiból. Nem volt könnyű munka, azért én csak a módszert adtam, de a kivitelezést rábíztam. Eközben én megcsináltam a monitor tartó lapot (vagy legalábbis elkezdtem, mert nem tartott olyan sokáig a fűrészelés).
img_6866.jpg

Az asztal lábai nem a szélekre kerültek, hogy teljesen be lehessen tolni a falhoz és mégse essen be az árokba. Viszont féltem, hogy meghajlik a lap, ha nagy részen nincs alátámasztva. Megoldottam a problémát úgy, hogy az alátámasztás nem a lábakba fut be, hanem túl lóg azokon.
img_6868.jpg

Beni szobájának majdnem teljes a berendezése, már csak egy szekrény hiányzik. Korábban úgy terveztem, hogy a régi belső ablakokat felújítás után visszatesszük az eredeti helyükre. De aztán úgy alakult, hogy az összes ablak helyett újat csinálok. És hogy mégis megmaradjon néhány régi ablak, arra gondoltam, hogy szekrényt csinálok az egyikből. Az ablak keret és szárnyak lesz a szekrény eleje, a többi részt pedig a szokásos módon hozzáépítem. Volt is egy keret, amit már újrafestettem pár éve. A gond csak az volt vele, hogy legalább fél éve kint volt az udvaron. Szerencsére nem lett nagy baja, az alja kicsit megszívta magát, de majd kiszárad. 
Még szombaton daraboltunk vörösfenyőt alkatrésznek és meg is gyalultuk. Az építésnek vasárnap álltam neki és mire indultunk már el is készült a váz. 
img_6865.jpg
Jövő héten felteszem az alját és a tetejét, aztán jöhet a festés. Megint nem tudom milyen színt használjak. 

Áron megörökölte a másik asztalt. Mivel ő jöval alacsonyabb, mint Beni, az ahhoz készített monitor állvány magas volt neki. Annak is vágtam a lábaiból és ha már hozzányúltunk, újra is festetten. Áron a burgundit választotta (pirosat kért, de csak ilyen volt), Én lefestettem, de a díszítés már rá maradt. Fénykép sajnos nincs, pedig elég izgalmas lett. (Itthon hagytam a fényképezőgépet, így most arról van csak kép, amit Sanyi lefotózott

Sanyi ismét foglakozott kicsit a tűzifával. Áthordta a korábban hasogatott fát a ház elejéből a tárolóba. A műhely tetejére is feltette a szegélyt. Én úgy emlékszem, hogy még valamit akartunk oldalra is tenni, ezért nem került fel a szegély. De már nem emlékszem mi volt az.
img_6863.jpg

Fatároló

A héten végre megérkeztek a 80cm-es fióksínek. Beszereltük a fiókokat és rögzítettük az előlapokat. Azt hittem, hatalmasak ezek a fiókok, de nem fért bele az összes ágynemű.

dscn8830.JPG

dscn8831.JPG

dscn8832.JPG

A szombat hátralévő részében Sanyi haladt a fatárolóval. Szerzett kidobásra váró raklapokat, azokat szabta át. Vasáranp el is készült vele, még egy kis fát is aprított. Az biztos, hogy nem fog itt elférni a ház elött tornyosuló fakupac minden darabja. 
dscn8835.JPG
Én befejeztem Beni íróasztalát. A lábaknak szánt rönkökkel küzdöttem még egy darabig, de az asztallap már egyszerű volt. 

dscn8833.JPG

dscn8837.JPG

Ugyan olyan színűre festettem, mint a kisszekrényeket. Az asztallap kapott egy kis díszítést, használtam végre az egyik stencilemet.
dscn8834_1.JPG
Az asztalt kicsit magasabbra készítettem, mint egy megszokott asztal. Mivel Beni jóval magasabb, mint én. Nekem pont jó egy normál asztal, de neki alig fértek be a lábai az előző alá. Viszont kicsit túllőttem a célon, túl magas lett. Beni szerint nem magas, de hosszú távon biztos ő is érezné, hogy az. Jövő héten vágok pár centit a lábakból.

süti beállítások módosítása