Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Hőszigetelt üveg

2024. április 28. - Beara

A múlt hétvége futással telt, így munkára nem maradt időnk. Szombaton Sanyinak volt céges programja és Áron meg én futottunk a minicittán, vasárnap pedig Beni osztott sportitalt a félmaratonon, Sanyi és én pedig futottunk. 

A héten megérkezett az üveg. Elméletben 16mm vastagnak kellett volna lenni, mert 3mm üveg, 10mm szünet, majd újabb 3mm üveg. Ezért 17mm mély helyet vágtam neki, hogy még a szilikon is elférjen. Ehhez képest az üveg 17mm lett vagy néhol még ennél is több. 
Azzal sem számoltam, hogy ilyen széles fekete csík fut körbe. Olyan széles, hogy nem takar rá az 1 cm-es perem. A takaró léceket tudtam akkorára csinálni, hogy elfedje, de a másik oldal már adott. Vághatok majd oda is valami takaró lécet, hogy szépen nézzen ki.


dscn8967.JPG
A 3 ablakhoz összesen 72 darab takaróléc kell. Vagyis kell vágni 72 lécet, aztán mindnek le kell kerekíteni az éleit, majd megfelelő hosszra vágni, aztán csiszolni és végül festeni háromszor. Ennyi 2 ablaknyi léc: 
dscn8974.JPG
A végeredmény nem rossz. Olyan, mintha kis képkeretek lennének.

dscn8973.JPG

dscn8976_1.JPG
A 3 ablakból 2 be is került a helyére.
dscn8984.JPG
dscn8983_1.JPG
dscn8986.JPG
Az eprünk kivirult, miután 2 hete kigazoltuk. A krumpli és a hagyma is növöget. A paradicsom sajnos idén sem egy sikertörténet. 
dscn8979.JPG

Ablak festés és diópántok

Miután megcsiszoltam a kereteket és a szárnyakat, lealapoztam őket. Kevésnek tűnt a festék, de szerencsére egy rétegre elég lett. 
Fedő festéknek egy új fajtát próbáltam ki, mert a korábban használt Annie Sloan fehérből már 2x is megromlott nyitott doboz. Mivel nagyon drágák ezek a festékek és nem tudom egyből elhasználni az egészet, ezért inkább márkát váltottam. La Pajarita kültéri krétafestéket próbáltam ki most. 
dscn8955.JPG
A vasalatok felszerelését most Sanyira bíztam. Már meg van a módszer, de mégis időigényes a feladat. 2 ablakkal készült el a hétvégén. 
Úgy terveztük, hogy fehér a végleges színűk, de túl unalmasnak találtuk és úgy döntöttünk, hogy mindenhol igazodni fog a többi nyílászáró színéhez. A folyosón így lila lesz, a szobákban pedig türkíz és kékes szürke. Vagy amit a fiúk akarnak. 
dscn8964.JPG
A folyosó ablakának kellett még egy keret. Az ablak mérete igazodik a külső ablakéhoz, viszont a nyílás nagyobb, így szélesíteni és magasítani kellett.
Az üvegek sajnos megint nem készültek el időben. A hét elején rendeltem meg a hőszigetelt üvegeket és a hét végére ígérték őket. Időm nem lett volna a beszerelni őket, de legalább kiderült volna, hogy beférnek-e. Nem hagytam túl sok mozgásteret és kicsit aggódok, hogy nagyok vagy vastagok lesznek. Nem olcsó a hőszigetelt üveg, majdnem 10x annyi mint az egy rétegű. Ráadásul a kicsiket már nem is négyzetméter árban adják, hanem egység ára van. Ezért lehet az, hogy a kis ablakba ugyan annyi az üveg, mint egy nagyba. 

Szombat este Áron szobájában is leszórtuk a kavicsot. Feketét vettünk, de hiába ébenfekete a leírás szerint, mosás után inkább szürkének mondanám.

Sanyi kigazolta a krumplit és a hagymát. Az egyik fajta krumpli már szépen megnőtt és a hagyma is felismerhető. A másik krumpli viszont még csak itt-ott bújt ki. Ha következő 2 hétben sem produkál látványos eredményt, akkor vetünk helyette mást.

dscn8956_1.JPG

dscn8957_1.JPG
Kiültettük a paradicsom palántákat is. Kicsik még, de mivel 1 hétvégét kihagyunk, szomjan haltak volna a tejfölös dobozban. Így van egy kis esélyük a túlélésre.

Voltunk futni is szombaton. A kertek alatt és a szántások között majdnem Nagybörzsönyig elmentünk. Beni megint önkénteskedik a Vivicittán és gondoltuk megörvendeztetjük, ezért mi is beneveztünk a félmaratonra. Már előre utálja, hogy leégetjük a haverjai előtt mikor megállunk a frissítőpontjukon inni.
kepernyokep_2024-04-14_201750.jpg

Tavaszi szabadság

A tavaszi szünethez igazodva, mi is szabadságot vettünk ki. Most először sikerült is végig Mikolán maradni. 

A hétvégi fadarabolás után az ablakgyártást a vasalatok megszerzésével és előkészítésével folytattam. Kellett pár régi ablak, amiből ki tudtam vágni a pántokat.
dscn8903.JPG
Nem sikerült 3 ablakra valót összeszedni, de szerencsére még maradt az első adagból is. A megtisztításuk most talán már kicsit gyorsabban ment, mint legutóbb. Vagy csak kevesebb volt és ezért végeztem 1 napon belül.
dscn8906.JPG
Most, hogy nem csak 2 napunk volt egyben, maradt egy kis idő pihenésre is. Az időjárás is kedvező volt, sokat sütött a nap. A kutyák ki is élvezték a melengető napot.
dscn8902.JPG
Néha én is kifeküdtem kicsit, de Ruby gondoskodott róla, hogy még ehhez is hallásvédő kelljen. Szeret mindent megugatni és ezt jó hangosan teszi.
dscn8904.JPG
A gyaluláshoz ketten kellettünk, mert fárasztó egyedül rohangálni a gép 2 vége között. Sokat kellett gyalulni, de 2-re végeztünk vele, így maradt idő egy rövid Zebegényi kirándulásra. Fagyist sajnos nem találtunk, de Betty legalább fürödhetett a Dunában.
dscn8908.JPG
img_6947.jpg
Az ablakokat nagyjából tankönyv szerint készítem. Egy kis szabadság viszont kell, mert a könyvben nincs pont olyan, amilyen nekünk kell. 
dscn8909.JPG
Az asztali körfűrésszel kialakítottam az aljazásokat, ahol a keret és a szárny egymásba csukódik. És a szárnyon az üvegnek is kellett egy.

dscn8911.JPG

dscn8912.JPG
Ezután következhetett a pontos méretre vágás és aztán a csapok kialakítása. A szalagfűrészem sajnos nem tud egyenesen vágni, így minden mással oldottam meg. Ismért igénybe vettem Sanyi segítségét, mert egy-egy alkatrészből 12 darab is előfordul és ráadásul minden darabnak 2 vége van. Sok-sok ismétlődő munka és közben mással is lehetne haladni. A hosszlyukfúrónak, az asztali körfűrésznek és a gérvágónak hála, szépek lettek a csapok is és a csaprések is. 

dscn8915.JPG

dscn8917.JPG
Ezután már csak össze kellett ragasztani a kereteket.
dscn8921.JPG
Az ablakszárnyak csapolása kicsit nehezebb, mint a kereteké. Nem akartam nagyon belebonyolódni a dologba így a dominózot is segítségül hívtam az erősebb kötések érdekében.
dscn8925_1.JPG
Miután a keretek is összeálltak és a ragasztás is megvolt, belemartam a mintát az ablakszárnyakba. Ezek nélkül túl szögletesek és robosztusak lennének az ablakok. 
dscn8930.JPG
dscn8933.JPG
Az ablakok anyaga 2 féle vörösfenyőből származik. Az egyik egy szlovák fatelepről van és építő minőség. Ez volt a göcsös, aminek  csak egy kis részét lehet használni. A másik asztalos minőségű anyag. Egy gond van vele, tele van gyantatáskákkal. Ezekkel valamit kell kezdeni, mert ha lefestem, egy idő után ki fog folyni a gyanta. Először vegyszerrel próbáltam kimosni, de halottnak a csók. Végül elővettem a hőlégfúvót és kikapargattam a megolvasztott gyantát.
dscn8937.JPG
A felületkezelésre emiatt már nem marad idő. A hibákat javítottam, de a csiszolásnak éppen csak neki tudtam állni, csak a kis ablakkal végeztem. Még indulás előtt lekentem farontó kártevők elleni olajjal az ablakokat, annak úgyis idő kell, hogy beszívódjon. 
dscn8939.JPG
Mindeközben Sanyi készített nekem egy kis tégla járdát/teraszt/akármit a műhely elé, hogy ne a göröngyös talajon kelljen a bakokat egyensúlyozni, ha kint dolgozok.

dscn8942.JPG

dscn8944_1.JPG
És a gyerekek szobájában is feltöltötte sóderrel a várárkokat. Kavics csak az egyikbe jutott, vennem kell még a héten.

dscn8947.JPG

dscn8949.JPG
A paradicsom palánták is szépen fejlődnek. Mind eltérő napon bújt elő, ezért a méretük is különböző. Remélem, kibírják a hetet öntözés nélkül.
dscn8946.JPG



süti beállítások módosítása