Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Beni ajtaja

2023. május 21. - Beara

Péntekre szabadságot vettem ki és a fiúk sem mentek iskolába, ezért csütörtökön már Mikolán éjszakáztunk. Sanyi sajnos dolgozott pénteken, de legalább a kutyák kiszabadultak kicsit és én is elfoglaltam magam. Csináltam még egy fiókot és a ház első részében is pakolásztam kicsit. Kiüríteni sajnos nem tudjuk, mert az építőanyagok nem férnek el a műhelyben.

Szombaton haladtunk a tervel és Sanyi Beni szobájának ajtónyílásával foglalkozott én pedig az ablakokkal. Még csak a rombolásnál tartok, a gyártásnak még nem álltam neki. Rendeltem 2 ablakhoz vasalatot és mivel ennyi kb. 130e forint lesz, úgy döntöttem, hogy felhasználom a meglévőket. Szóval elkezdetem leszedni a régi keretekről a fém alkatrészeket.
dscn7760.JPG
Elég fáradságos és koszos munka. De mire végeztem az összes már kiszeret ablak bontásával, lett egy doboz alkatrészem.
dscn7767.JPG
A neheze lehet, hogy még hátra van, mert meg is kell őket tisztítani. Korábban hőlégfúvóval szedtem le a régi festéket, majd kis csiszolóval a maradékot. Viszont ennyi darabnál ez szóba sem jöhet. Vennem kell festék eltávolítót és reménykedni, hogy azzal egyszerűen lejön minden. Volt pár darab, amin csak rozsda volt. Rozsda eltávolítóm van, így ki tudtam próbálni, milyen lesz, ha a feladat végére érek.
dscn7768.JPG
Elégedett vagyok az eredménnyel. A jobb oldali a kiindulási állapot a másik kettő pedig már átesett a rozsdamaráson. Nem kell tökéletesnek lennie, mert végül úgyis újra le kell festenem, hogy ne rozsdásodjanak.

Már csak a rengetek kibelezett ablakkerettel és szárnnyal kell kezdenünk valamit. (ez csak a mai adag, a szombati már a fahalom tetején pihen)
dscn7769.JPG

Sanyinak sikerült befejeznie a falazást az ajtónyílás körül. Túl széles volt és a teteje boltíves, így muszáj volt alakítani rajta. Először kicsit megritkította a téglákat, hogy az új rész kapcsolódni tudjon a régihez.
dscn7758.JPG
Majd mindkét oldalon hozzátoldott a falhoz.
dscn7765.JPG
Ez is elég pepecselős munka, mert nem csak falazni kell, de a téglákat folyamatosan méretre vágni is. De vasárnap délutánra sikerült befejeznie.
dscn7775.JPG
Természetesen foglalkoztunk egy kicsit a kerttel is. Egy kis gazolás mindig ráfér, főleg ennyi eső után. A krumpli sokat nőtt és a többi növény is szépen fejlődik. Végül még a répák is kibújtak, mikor már nem is reméltük. Egyedül a paradicsommal nincs idén szerencsénk. Az A és a B csapat is elpusztult. (1 tövet kivéve, amit a kis betongyűrűbe ültettünk a bejárta közelébe. Tavaly is ez volt a legszebb.)  Mivel számítottunk rá, hogy a szeszélyes időjárás megviseli a kiültetett egyedeket, azért vettünk az aldiban 2 paradicsom és és 1 paprika palántát. Ha ezek sem maradnak meg, akkor idén paradicsom nélkül maradunk. 
dscn7783_1.JPG
A répa.(És több is van belőle)
dscn7784.JPG
Ruby is szépen növekszik, bár neki nem tesz olyan jó ez a sok eső, mint a krumplinak. 1,5 hete megkapta az utolsó oltást is, így végre ő is sétálhat az utcán. Minden alkalommal, mikor kimegyünk először reklamál kicsit az időjárás miatt. Nem szereti se a hideget, se az esőt, azért egy kis nyűszítés kiséretében lehorgonyozza a lábait és nem tesz egy lépést sem. Kisebb rábeszélés és Betty távolodásának hatására aztán végül hajlandó megindulni. 
dscn7781.JPG

süti beállítások módosítása