Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Anyagbeszerzés

2023. június 11. - Beara

Az utóbbi 2-3 hétben igyekeztünk beszerezni mindent ahhoz, hogy a fiúk szobáját be lehessen fejezni a télig. Rendeltünk anyagot a villanyszereléshez (gégecsövet, kábelt, szerelvényeket) és a padlófűtéshez. Szerelőbeton már van pár éve, azzal legalább nem kell foglalkoznunk. Viszont kellett fólia, hőtükrös bubis fólia, lépésálló szegtelés még a fűtéscsövek alá. A szigetelésen kívül mindent sikerült beszerezni. A szigeteléssel az a baj, hogy sok helyet foglal, nem fér be a kocsiba. A helyi tüzép szerint sok macera, így nem rendelnek nekünk. Az volt a terv, hogy megvesszük Pesten és 2 hétvége alatt levisszük. Pesten sem találtunk sehol péntek este ezért Sanyi kénytelen volt a szombat délelőttöt telefonálgatással tölteni, Pár környékbeli tüzép be tudná szerezni max. 2 hét alatt. Végül Sanyi átugrott Szlovákiába és ott rendelte meg. Olcsóbb is volt, mint itthon és az volt a legközelebb is hozzánk. 

Míg Sanyi a szigetelés hajkurászta én megéleztem a vésőimet. Az ablakokat hagyományos kötésekkel kell elkészíteni, nem tudom őket dominózni. A hagyományos kötéshez pedig kell a véső. 
dscn7883_1.JPG
Léteznek vizes és olajos élező kövek. Az enyémhez víz kell. (Olajos is van, de vizet egyszerűbb szerezni, ezért azt nem használom.) Élezés után a köveket is kezelni kell egy másik kővel, hogy egyenes maradjon a felületük, és ne legyen pár használat után árok a közepükön,dscn7884.JPG
Ezután végre nekiállhattam az első keret elkészítésének. Természetesen az elsőt el is rontottam, ami persze csak az összeállításkor derült ki. (2 féle hibát is ejtettem, de a második csak sokkal később derült ki.) A hiba az volt, hogy a csapolás vágásakor nem vettem figyelembe, hogy árok van a lécek szélén. A csap 2 szélének nem egyforma szélesnek kellett volna lennie. A középső osztásnál, már figyeltem erre.
dscn7889.JPG
Késő délutánra össze is tudtam állítani az első keretet.
dscn7891_1.JPG
Ez a 2. legkisebb ablakunk és csak egy van belőle. Jól jött, hogy nem egyből a 100x150-es ablakkal kell kezdenem, Ide fog kerülni, a folyosóra Beni ajtajával szembe:
dscn7914.JPG
Vasárnap haladtam a másik 2 kerettel. Ebéd után ragasztottuk össze a másodikat. Kicsit kisebbek, mint a régiek, mert ezek az ablaknyílásba kerülnek, míg a mostaniak a vakolat síkjában vannak a nyílás elött. 
dscn7901.JPG
Tökéletesen illik a helyére:
dscn7902.JPG
Az ablakszárnyakat is elkezdtem a délután hátralévő részében. Viszont nem sokat haladtam vele, mert folyton belezavarodtam, mit is kellene vágni és honnan. Sokkal bonyolultabb, mint a keret volt, mert ennek 2 árkolása is van. 1 a csukódáshoz és egy másik ahová az üveg kerül. Remélem, csak az első tart ilyen sokáig és a többinél már egyből tudom, hol mennyit kell vágni. (A 2. hiba ekkor derült ki, a függőleges osztó nem pont középen van. Nem lesznek egyformák a szárnyak. Lehet, hogy nem csak a monitor előtt kéne a szemüveget hordanom...)
dscn7906_1.JPG
Sanyi, mikor nem nekem segített (és nem Szlovákiában kirándult), a villanyszereléssel haladt. Becsövezte azt, amit a múlt héten anyaghiány miatt nem tudott és be is vakolta a csöveket.
dscn7910.JPG
A sok eső jót tett a kertnek. A cukkini már teremni kezdett, a vasárnap ebédhez már fel is használtam az első adagot.
dscn7880.JPG
Az eper is érik már. Elég furcsa fajta, mert kisebbek a szemek, mint egy málna, de elég édesek. 
dscn7878.JPG
A borsó még csak virágzik, de nem terem. A répa is növöget és a hagymát már fogyasztani is lehet. A paradicsom nagyon le van maradva, de nem teljesen reménytelen. 

süti beállítások módosítása