Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Kutyaház

2023. február 12. - Beara

A kutyaház elkészítése tovább tart, mint gondoltuk. Egész hétvégén azzal foglakoztunk és még mindig nincs készen. A zsindelyezéshez még anyagot is kell vennünk. Zsindely van, de ragasztó is kell a felrakásához. 

A ház minden oldalról kapott 4-5cm hőszigetelést. Hulladékot használtunk, így legalább a szemét halom is kisebb.
dscn7419.JPG
Kivülről körbe lambériáztunk. A bejárata kör alakú lett. Belül fehér festést és laminált padlót kapott. Áron a dekorálást is elkezdte, de hamar kifogyott a festékspray.
dscn7418.JPG

Levehető a teteje, hogy lehessen takarítani.
dscn7423_1.JPG

A felső oldalt lekentük bitumennel, erre jön majd a zsindely. 

dscn7426.JPG
Sanyi eközben felszerelte a levegőszűrót is a plafonra. 
dscn7420.JPG
dscn7425_1.JPG
Áron számolja a napokat az új kutya érkezéséig. A nevét már kitalálta és gondolatban a fél Fressnapfot felvásárolta. Rubynak fogják hívni, mind megszavaztuk.
Ilyen cukik most a kutyusok:
16756996245360.jpg
16758310200910.jpg

Hőszivattyú

Az utóbbi időben egyre több érdeklődő kérdést kapunk a hőszivattyúval kapcsolatban. Nem minden kérdésre tudunk válaszolni, mert pl. mi hűtésre nem használjuk csak fűtésre és melegvíz előállításra. Az egyik szomszédos társasházban hűtésre is használják és küzdenek nyáron a páralecsapódással és penészedéssel. 

Azt sem tudom megmondani, hogy elég-e padlófűtés a teljes ház felfűtéséhez. Elméletben igen, mert gépész méretezte a rendszert. De amíg az ablakokon szó szerint befúj a szél (lengedezik az árnyékoló, ha kint szél van), addig felesleges azon töprengeni, hogy vajon elég meleget csinál-e a hőszivattyú a padlófűtéssel. 

Hét közben gond nélkül tartja a 16 fokot, hétvégén pedig a 20-at. Melegebbet még nem csinált, mert mire rendesen átmelegszik minden le is telik a hétvége és jövünk el. (És rendszerint a kályhával melegebbet csinálunk, mint a termosztáton beállított érték, így valószínűleg nem is megy eleget, csak éjjel.) De szerintem pár nap folyamatos fűtéssel még a szökő meleg ellenére is tudna melegebbet csinálni. De addig is marad a kályha, ami sokkal gyorsabban felmelegíti a levegőt.

A melegvíz ellátásra nem lehet panasz. Rövid idő alatt képes felfűteni a 300 literes tartályt. Egyetlen dolog bosszant kicsit, hogy túl nagy tartományban mozog a vízhőmérséklet. Ha be van állítva 40fok, akkor engedi visszahűlni 35-re mielőtt fűteni kezdene. Megkerülhető a probléma a 45 fokos beállítással, de az meg egy kicsit pocsékolás. 

Kb. 1 éve használjuk a rendszert. H tarifáról működik, ami azt jelenti, hogy "fűtési szezonban október 15-től április 15-ig vehető igénybe a kedvező áron". Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban 23,54 Ft/kWh.áron kapjuk az áramot. Az időszakon kívűl pedig kb. 70 Ft/kWh-ért. 
Az elmúlt 1 éveben 2900 kWh-ot fogyasztottunk a kedvezményes időszakban és a 500-az azon kívűl. Ez azt jelenti, hogy 103000 ft-ot költöttünk a fűtésre és a melegvízre. Plusz az eltüzelt fa, de azért még nem kellett fizetni, a telken talált fából gazdálkodunk. 

A hétvégén nem készült egyetlen kép sem. Nem éreztem szükségét lefényképezni a 11. elkészült fiókot vagy a sokadik konnektort. Pedig Sanyi végre a gépészeti helyiségbe is bevitte az áramot. (A h tarifára nem szabad mást rákötni és eddig csak az volt ott). 

A nagy szelek és hideg arra késztetett, hogy újra nekifussak a kutyaház készítésnek. Betty nem szeret napközben bent lenni, de kint megfagy. Ezért szétbontottuk a 3 éve elkezdett házat és kicsit kisebb méretben el kezdtem újraépíteni. A váz készen van és 2 fala is. Minden oldalra kap 5cm szigetelést is. Nem tudom ennek mennyi haszna lesz, hiszen ajtaja nem lesz csak egy hatalmas lyuk az elején. Most is kicsit nagyobb lett, mint Betti méretei megkövetelnék, de a hazafele úton kiderült, hogy ez nem véletlen. Mire hazaértünk egyel többen lettünk. Attiláéknak kiskutyái születettek és egyet szeretnénk magunkhoz venni. Tacskók. Mindig is szerettem a tacskókat, de tenyésztőtől soha nem vettem volna semmilyen fajtiszta kutyát, mikor ennyi állat van a menhelyeken. De ez így más, legalábbis ezzel nyugtatom magam. Áron már teljesen bezsongott, nehezen tudja kivárni, hogy elteljen az 7 hét, mire el lehet hozni.

 

 

süti beállítások módosítása