Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Tavaszi szabadság

2024. április 07. - Beara

A tavaszi szünethez igazodva, mi is szabadságot vettünk ki. Most először sikerült is végig Mikolán maradni. 

A hétvégi fadarabolás után az ablakgyártást a vasalatok megszerzésével és előkészítésével folytattam. Kellett pár régi ablak, amiből ki tudtam vágni a pántokat.
dscn8903.JPG
Nem sikerült 3 ablakra valót összeszedni, de szerencsére még maradt az első adagból is. A megtisztításuk most talán már kicsit gyorsabban ment, mint legutóbb. Vagy csak kevesebb volt és ezért végeztem 1 napon belül.
dscn8906.JPG
Most, hogy nem csak 2 napunk volt egyben, maradt egy kis idő pihenésre is. Az időjárás is kedvező volt, sokat sütött a nap. A kutyák ki is élvezték a melengető napot.
dscn8902.JPG
Néha én is kifeküdtem kicsit, de Ruby gondoskodott róla, hogy még ehhez is hallásvédő kelljen. Szeret mindent megugatni és ezt jó hangosan teszi.
dscn8904.JPG
A gyaluláshoz ketten kellettünk, mert fárasztó egyedül rohangálni a gép 2 vége között. Sokat kellett gyalulni, de 2-re végeztünk vele, így maradt idő egy rövid Zebegényi kirándulásra. Fagyist sajnos nem találtunk, de Betty legalább fürödhetett a Dunában.
dscn8908.JPG
img_6947.jpg
Az ablakokat nagyjából tankönyv szerint készítem. Egy kis szabadság viszont kell, mert a könyvben nincs pont olyan, amilyen nekünk kell. 
dscn8909.JPG
Az asztali körfűrésszel kialakítottam az aljazásokat, ahol a keret és a szárny egymásba csukódik. És a szárnyon az üvegnek is kellett egy.

dscn8911.JPG

dscn8912.JPG
Ezután következhetett a pontos méretre vágás és aztán a csapok kialakítása. A szalagfűrészem sajnos nem tud egyenesen vágni, így minden mással oldottam meg. Ismért igénybe vettem Sanyi segítségét, mert egy-egy alkatrészből 12 darab is előfordul és ráadásul minden darabnak 2 vége van. Sok-sok ismétlődő munka és közben mással is lehetne haladni. A hosszlyukfúrónak, az asztali körfűrésznek és a gérvágónak hála, szépek lettek a csapok is és a csaprések is. 

dscn8915.JPG

dscn8917.JPG
Ezután már csak össze kellett ragasztani a kereteket.
dscn8921.JPG
Az ablakszárnyak csapolása kicsit nehezebb, mint a kereteké. Nem akartam nagyon belebonyolódni a dologba így a dominózot is segítségül hívtam az erősebb kötések érdekében.
dscn8925_1.JPG
Miután a keretek is összeálltak és a ragasztás is megvolt, belemartam a mintát az ablakszárnyakba. Ezek nélkül túl szögletesek és robosztusak lennének az ablakok. 
dscn8930.JPG
dscn8933.JPG
Az ablakok anyaga 2 féle vörösfenyőből származik. Az egyik egy szlovák fatelepről van és építő minőség. Ez volt a göcsös, aminek  csak egy kis részét lehet használni. A másik asztalos minőségű anyag. Egy gond van vele, tele van gyantatáskákkal. Ezekkel valamit kell kezdeni, mert ha lefestem, egy idő után ki fog folyni a gyanta. Először vegyszerrel próbáltam kimosni, de halottnak a csók. Végül elővettem a hőlégfúvót és kikapargattam a megolvasztott gyantát.
dscn8937.JPG
A felületkezelésre emiatt már nem marad idő. A hibákat javítottam, de a csiszolásnak éppen csak neki tudtam állni, csak a kis ablakkal végeztem. Még indulás előtt lekentem farontó kártevők elleni olajjal az ablakokat, annak úgyis idő kell, hogy beszívódjon. 
dscn8939.JPG
Mindeközben Sanyi készített nekem egy kis tégla járdát/teraszt/akármit a műhely elé, hogy ne a göröngyös talajon kelljen a bakokat egyensúlyozni, ha kint dolgozok.

dscn8942.JPG

dscn8944_1.JPG
És a gyerekek szobájában is feltöltötte sóderrel a várárkokat. Kavics csak az egyikbe jutott, vennem kell még a héten.

dscn8947.JPG

dscn8949.JPG
A paradicsom palánták is szépen fejlődnek. Mind eltérő napon bújt elő, ezért a méretük is különböző. Remélem, kibírják a hetet öntözés nélkül.
dscn8946.JPG



süti beállítások módosítása