Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Harmónikaajtó - befejezés

2024. január 14. - Beara

Csak szombaton délelőtt mentünk, mert Beninek programja volt szombaton és ezért otthon maradt a hétvégén. De nem akartuk egyből 2 éjszakára egyedül otthon hagyni, így pénteken még otthon aludtunk. Túlélte az első egyedül töltött éjszakáját ( és mi is)..

Én az egész szombatot festéssel töltöttem. Vagyis először csiszoltam, aztán festettem. A csiszolásba Sanyi is besegített, de a festést nem hagytam neki. 
Az ajtók szoba felöli oldala fehér lesz, míg a folyosó felől ez is lila. 
dscn8751.JPG
A lila oldal egyszerűbb, mert az alapozó után csak 1 réteg színes festék kellett és aztán még 1 réteg lakk. 
dscn8752.JPG
Most nem koptattam, már eleve úgy festettem, hogy ne fedjen egyenletesen. Megspóroltam a csiszolást és a plusz 1 réteg festéket. A fehér oldalt többször kell átfesteni, hogy rendesen fedjen. 1 réteg alapozó után 3 réteg fehéret kentem fel, de még így sem vakító fehér.

Vasárnapra a vasalatok felszerelése és a beépítés maradt. Egészen jól haladtunk vele, azt hittem délután már mással fogok foglalkozni.
dscn8757.JPG
dscn8755.JPG
Ebéd után akartuk a helyére tenni, de 2 problémával is szembe találtuk magunkat. Az ajtó lapok magasak voltak a felszerelt sínhez és a csigák sem fértek el a gerenda alatt. Hagytam magam meggyőzni, hogy a magasság problémára az lapok megkúrtítása a megoldás. Le is vágtunk 8mm-t az aljukból. Ez még mindig kevésnek bizonyult, mert a padló a szélei felé emelkedik és nem fért volna be alá a tengely, amin elforog. A tetejéből már nem voltam hajlandó vágni. Végül maradt a sín áthelyezése (először is ezt kellett volna) pár millivel feljebb és pár centivel arrébb. Azért kellett arrébb rakni, hogy az ajtólapok a nyílás közepén és ne a teljes folyosó közepén találkozzanak. Ehhez vágni is kellett a rúd egyik végéből. De végül csak sikerül jól beállítani az ajtókat.
A gerendából Sanyi levésett egy kicsit, így a csigák is átférnek alatta.

dscn8763.JPG

dscn8764.JPG

dscn8765.JPG

dscn8767.JPG

Még van egy kis rés középen, de bízunk benne, hogy ha széleken helyükre kerülnek a tengelyek, amiken fordulnak a szárnyak és a szélső csigákat fixáljuk, hogy csak forduljanak, de ne csússzanak, akkor egyenesbe jönnek a szárnyak. Ha nem, akkor ezzel kell együtt élnünk ( vagy vágunk az ajtók oldalából).

Indulás előtt még Sanyi leragasztotta a tengelyeket. Fúrni kellene, de mivel még vakolni fogjuk a falat, így lehet, hogy az ajtók pár centivel arrébb kerülnek és akkor a tengelyeket is arrébb kell tenni. Addig marad a ragasztás.
dscn8770.JPG

süti beállítások módosítása