Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Állami támogatás

2020. november 28. - Beara

Pár hétig mi is azt hittük, hogy kivételesen nem elvesznek tőlünk, hanem mi is kapunk valamit. Aztán persze felébredtünk. 

Úgy vagyunk ezzel a felújításra adott 3 milliós támogatással, mint a viccben a gyerekek az ajándékkal.

A Mikulás elmegy az etióp gyerekekhez. 
-Gyerekek, esztek ti rendesen?
-Nem
-Aki nem eszik rendesen, annak nincs ajándék.

Na, hát nekünk nincs ajándék. Nem kapunk felújítási támogatást, mert van egy felújításra szoruló házunk, de nincs olyan állapotban, hogy be lehessen költözni. Még ott aludni sem tudtunk 1x sem.  A támogatás egyik feltétele, hogy 

"Az igénylőnek és a gyermeknek legalább 1 éve az adott ingatlanban kell élnie. Kivételt jelent, ha az ingatlant 1 éven belül vásárolták."

Jövő héten lesz 1 éve, hogy megvettük a házat. Hát így jártunk...

Gerendás mennyezet

Csak 1 hetet hagytunk ki, de már a gyerekek is megjegyezték, hogy milyen régen voltunk a háznál. 

Elhatározásra jutottunk kályha ügyben is. A kettő közül egy harmadikat választottunk. Már meg is rendeltük, de sajnos 2 hónap mire szállítják. 
evora_t_03.jpgSanyi ma leverte a maradék vakolatot. Tovább tartott, mint az összes többi együtt. Ezek azért maradtak meg eddig, mert cementesek voltak és alig lehetett leverni. Én nem is tudtam, ezért Sanyira maradt mind. A többi helyen még a gyerekeknek is sikerült. A cementes vakolat nem csak a vályogházaknak ellensége, a tégla sem tud kiszáradni alatta. Szerencsére csak pár helyen volt ilyen.
img_20201128_142037_1.jpg
Én szokás szerint festettem egy kicsit. Beköltöztem vele a leendő folyosóra, mert kint már nagyon hideg van. Aztán pedig lecsiszoltam a vaspántot, hogy majd le lehessen festeni. Le is szedhetnénk, mert nem valószínű, hogy kidőlnének nélküle a falak. A téglából épült boltíves mennyezetet tartotta. De végül úgy döntöttünk, hogy megtartjuk, elrejtjük egy álgerendába és világítás is teszünk bele. 

img_20201128_142023.jpg

Aztán áttértem a gerendás mennyezetre. El volt takarva OSB lappal, gondolom azért mert már nem mutat túl szépen. Megpróbáltam leszedni hőlégfúvóval a festéket, ahogy az ablakokról is, de nem sikerült. Valószínűleg nem festékkel volt lefestve, hanem meszelve volt. Szóval jöhet a kapargatás, aztán a csiszolás. Lehetne egyből csiszolni is, de akkor túl sok lenne a por. (kipróbáltam) Ha mindenhol ilyen jó állapotban van, mint ahol ma dolgoztam rajta, akkor szép lesz a végeredmény. (Sajnos elfelejtettem fényképezőgépet vinni, a telefonom meg elég bénácska képeket csinált.)
img_20201128_154136.jpg

 

süti beállítások módosítása