Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Kész az asztal

2023. május 07. - Beara

A héten végre sikerült a lapszabászatnak 2 darabba vágnia az MDF lapot, amit vettünk. Így sem volt egyszerű a szállítás, mert az egész lap 120kg, a 2 darab kb. 50 és 70 lett. De azért megoldottuk.
dscn7705.JPG
A nagyobb lapból készül azt munkaállomás, a kisebb a maradék. Miután felhelyeztük a keretre, már csak a gépek helyét kellett kivágni. 
dscn7706_1.JPG
Mivel ez natúr MDF lap, ezért kapott 5 réteg festéket, hogy ellenállóbb legyen. Még mindig nincs semmi harsány színem, így visszafogott mentazöld lett.
dscn7711.JPG
A kivágott darabokat megtartottuk, mert a helyükre visszaillesztve egy szép nagy munkafelületet kapunk.
dscn7717.JPG
A gérvágó állványának ugyan azt a darabot használjuk, így nem kellett a lap másik feléből darabot kivágni. 
dscn7716.JPG
Végül a gépek is a helyükre kerülhettek.
dscn7719_1.JPG
Az egész azért volt, hogy nagyobb munkadarabok megmunkálásakor legyen felület, ami megtartja azt.
dscn7724.JPG
dscn7721.JPG
Sanyi vasárnap haladt Áron szobájának a falával. Már nem is emlékszem, hogy mikor kezdte, de nem tavaly volt. Az idei tervnek ez az első lépése. Be kell fejezni a 2 gyerekszoba kialakítását. 
dscn7740.JPG
Összeszedtük, hogy kb. milyen feladatok várnak ránk a tél előtt.
- Ajtónyílások kialakítása
- 2 szoba közötti nyílás befalazása
- Villanyszerelési munkák
- Ablakok és ajtók elkészítése, beépítése
- Padló szigtelés
- Padlófűtés lerakása
- Betonozás
- Laminát padló larakás
- Szobák felett a födém szigetelése
- Vakolás, festés 

A fentiek 2 szobára és az elöttük lévő folyosóra vonatkoznak. Ezen felül meg kell csinálni még a nagyszobát a ház többi részével összekötő ajtót és környékét. Valamint a padlófűtéshez szükséges 2. osztó-gyűjtőt is. Mivel ez a ház elejében a fürdő előtt lesz, azon a részen valószínűleg a betonozni is most kell. 

Ez Beni szobájának ajtaja. Kicsit szűkíteni kell rajta és egy áthidalót beépíteni, hogy normális ajtót lehessen betenni.dscn7727_1.JPG
A szobákban ugyan padlófíűtés lesz, de kell valami kiegészítés is, hogy hamar meleget lehessen csinálni. Még nem döntöttük el, hogy klímát vagy fa tüzelésű kályhát kapnak-e. Valószínűleg klíma lesz, mert olcsóbb (elég drága egy kémény) és nem biztos, hogy fával akarnak bajlódni. 

A kertben is szépen fejlődnek a növények. Nő a krumpli, a hagyma és kibújt a cukkini és a borsó is. Szerencsére rendszeresen esik, nem kell félnünk a kiszáradástól.dscn7712.JPG

dscn7745_1.JPG

Kiültettem a 2. adag paradicsom palántát is. Remélem, ezek megmaradnak, mert C terv nincs.

És végül a 2 kutyus egy ritka pillanata. (Bettit az már nem zavarja, ha Ruby beleeszik a kajájába, de nem hajlandó egy párnán feküdni vele. )
dscn7699.JPG

Hosszúhétvége

A hétvégén sok apró munkát végeztünk el, semmi látványossal nem haladtunk. 

Korábban találtunk valami szép színű fatörzs darabot a fatárolóban, amit eltettünk későbbi felhasználásra. Most készítettünk belőle poháralátéteket. Nem tudom milyen fa, talán orgona (tudom, bokor, nem fa) , mert az áll a kertünk végében.
dscn7672_1.JPG
Szétszedtük a gyalupadot is, mert csak a helyet foglalta. Elég rossz állapotban volt, nem tudom lehet-e bármire használni a darabjait. Az egyik darabból talán pad lehet, de egyelőre asztalnak használtuk és azon fogyasztottuk el a vasárnapi ebédet a gyönyörű időben..
dscn7675.JPG
Amíg a fasirt sült a fiúk egy kis napozással töltötték az időt.
dscn7674.JPG
A munkaasztalom még mindig nincs kész, mert a lapszabászat nem tudta a hétre bevállalni, hogy 2800cm X 2070cm méretű lapot 2 darabja vágja nekünk. Talán csütörtökre elkészülnek vele. Az asztal már így is elég jól használható.  
dscn7679.JPG
A gyalu gépet is megfordítottuk és beüzemeltük mellette az elszívót. Csak a gyalugéphez használjuk ezt az elszívót, a többihez elég a porszívó. 
dscn7681.JPG
Sanyi összeszerelte a korong- és élcsiszolót és azt is elhelyeztük a végleges helyén.
dscn7678_2.jpg
Szereltünk fel polctartó konzolokat is a falra, amik nem polcot, hanem faanyagot tartanak. Egyből fel is töltöttük bramac léccel és lambériával. Ezek eddig a ház elejében voltak, de azt idővel jó lenne nagyjából kiüríteni.
dscn7686_1.JPGdscn7676.JPG

Nagyjából befejezettnek tekinthetjük a műhely berendezését. Még pár fiókkal adós vagyok, de nagyobb változás már nem lesz. Pár feleslegessé vált szerszámos doboztól még meg kéne szabadulnunk.
Majd ha találok helyet a varrógépnek is, akkor még több hely lesz. Amúgy sem jó hogy ott van, mert Sanyi mindent rápakol.
dscn7684.JPG
Az elvetett zöldségek nagy része kihajtott, kivéve a répát és a cukkinit. A paradicsom palántákat sajnos megviselete az időjárás. Talán 2 túléli, de nem biztos. Szerencsére van egy B csapat is, akik még az ablakban várják, hogy kiültessük őket. Vasárnap kicsit ki is gazoltam a veteményest, nehogy a papa megszidjon minket, hogy megint gazos. 
dscn7696.JPG
Az eper egyre szebb, már rengeteg virág van rajta. Tavaly nagyon nehezen viselték a szárazságot, egyelőre most nincs ilyen problémájuk.
dscn7694.JPG
Hétfőn be is takarítottuk az első termést. A reteknek sikerült túlélni a korai vetést és még teremni is.
dscn7689.JPG
Vasárnap és hétfőn készítettem a kutyáknak egy kinti ágyat. Kényes jószágok ezek, nem fekszenek akárhova. A párnájukat pedig nem akartam csak úgy kitenni a fűbe, ezért kaptak egy "tálcát". Ruby elégedett az eredménnyel.
dscn7691.JPG
Sanyi vasárnap és hétfőn lenyírta a füvet és kitakarította az ereszt is. Olyan hatalmas a telek, hogy nem lehet aksi töltés nélkül végezni a munkával. De az is lehet, hogy csak az aksik nem bírnak túl sokat.
dscn7697.JPG

süti beállítások módosítása