Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Koszorú 1,5. rész

2020. május 03. - Beara

Hát, nem készültünk el, nem tudunk holnap egyből betonozni. Rengeteg idő volt, mire kitakarítottuk a koszorú helyét. Azt tudtuk, hogy pár helyen a falat is javítani kell, de nem gondoltuk, hogy ez is ilyen lassan halad. Először a kibontott átjáró tetejét javította Sanyi, majd nekiállt a falnak, ami már eredetileg az épületen kívül volt. Jó pár sort vissza is kellett bontani, mivel az időjárás nem kímélte ezt a szakaszt.

dscn6459.JPG

dscn6463.JPG

dscn6470.JPG

dscn6471.JPG(Pár hét múlva világítani fog a hófehér kesztyűnyom a kezén. Már most is látszik mindkettőnknek, pedig még el sem kezdődött a nyár.)

A jó hír, hogy Sanyi megkaphatja a tetőablakjait. A rossz hír, hogy ezért kaphatja meg, mert az első rész födémgerendái el vanna korhadva, így előbb-utóbb el kell bontani. Szerencsére a szeglemezes tető, amit csináltatunk, megoldja a födém gondot. Így ez csak egy kis plusz munkát és kényelmetlenséget jelent, de nem olyan nagy probléma. 
dscn6474.JPG
A középső rész födéme első ránézésre úgy tűnik, hogy sokkal jobb állapotban van. 
dscn6476.JPG
Míg Sanyi falazott és ismét U elemet gyártottam. Egyszerűbb lesz azzal csinálni a koszorút a javított falszakaszon, mint zsaluzni. 
A régi, de jó állapotú falon viszont zsaluzni fogunk. Ehhez deszkákra van szükségünk. Szerencsére a padló mindenhol deszkákból áll, így csak fel kellett szednem. Ez sem túl pihentető feladat. Az elején majdnem fel is adtam, de aztán rájöttem a technikájára. A nappali fele most már inkább egy homokozó, mint szoba.
dscn6469.JPG(Jel, hogy a deszkák alja nem penészes, így valószínűleg nincs vizesedés gond vele.)

Mai ebéd grillezett szűzpecsenye volt. Rizs lett volna hozzá, de sajnos az hamuban sült lett. 

dscn6466.JPG

dscn6468.JPG

A fiúk ma is dolgoztak, 3 betonvasat sikerült összekötözniük. 

Koszorú 1. rész

Most, hogy kész a fal, haladni kell a koszorúval. Lehet kapni U falazó elemet, ami arra jó, hogy akár koszorút is lehet vele készíteni. Csak sajnos darabja 2x-2,5x drágább, mint a normál elemnek. Így Sanyit meggyőzték a kollégái, hogy nem nagy dolog kivágni a megfelelő formára, ezért nem vettünk U elemet (nem is lehet kapni, így más gyártótól kellett volna venni). Falazás közben, már nagyon megbántam. Hiába szivacsos szerkezetű a porfix falazóelem, azért nem olyan egyszerű darabolni. Ráadásul nem simán le kellett vágni egy darabot, hanem kivágni a közepét. Végül megtaláltuk a módszert, amivel nem tartott 1 darab 1 óráig.
dscn6426.JPGFűrésszel végig vágtuk, majd a multifunkciós szerszámmal vízszintesen mindig bevágtunk annyit, amíg elért a fej. Sanyi vésővel leszedte a darabot, majd tovább vágtuk a multifunkcióssal. Délután 3-ra végeztünk is vele.
dscn6432.JPGKellettek speciális elemek is. A sarokra és a rövidebb falra. Az utolsó sor előtt Sanyinak feltűt, hogy a régi falon a gerenda sokkal beljebb fut, mint ahol az új falon a koszorú lesz. Nem gondoltunk rá, hogy azt össze is kell kötnünk. Ezért a legfelső sort a rövid részen keresztben tettük fel. Így beér annyira, hogy összeérjen a régi és az új koszorúhely.
Segítség nélkül ketten szenvedtük fel a fal tetejére őket. Nem volt egyszerű, de megoldottuk. 
dscn6434.JPG(És senki nem szólt, hogy fordítva vettem fel a sisakot.)

Szerintem egész jó lett az eredmény.dscn6449.JPG

dscn6450.JPGHolnap a régi részt kell olyan állapotba hozni, hogy hétfőn már betonozni tudjunk. 

Fiúk eközben, a sok telefonnyomkodás mellett, kicsit dolgoztak is. 
dscn6429.JPG

Ma is, mit majdnem mindig, tűzön készítettük az ebédet. Áron nem bírta megenni, ezért Bettinek is jutott. Nem túl szófogadó kutya, de ha nem engedjük meg hogy egyen, akkor nem eszik. (Pontosabban, ha megtiltjuk, hogy egyen, akkor nem eszik.)
dscn6425.JPG
Hazafelé a falu szélén tankoltunk. Ilyen onnan a látvány:
dscn6458.JPG

Falazás 3. rész

A múlt hétvége után arra jutottunk, hogy muszáj segítséget kérnünk, mert különben soha sem végzünk. Nem bírtam volna feladogatni Sanyinak a "téglákat", folyton le kellett volna rohangálni a létráról. Végül megint elhívta a kollégáját, aki már a tetőbontáskor is segített. A gyerekeket nagy nehezen rásóztuk Andrásra. Valami programja volt (online), de meggyőztük, hogy a gyerekek nem fogják megakadályozni benne.

Előző hétvégén 6 sort sikerült összesen falazni. Valamiért ez a falazás dolog nagyon lassan halad. Valószínűleg a kitérők miatt, mint pl. régi ablaknyílás befalazása és illesztése az új részhez.dscn6388.JPG

Vagy az áthidalók körüli rész kialakítása.
dscn6417.JPG

Már sötétedett, mire feltettük az utolsó sort. 10-re értünk Andráshoz a gyerekekért. 
dscn6416.JPG
 

süti beállítások módosítása