Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Még mindig ablak

2020. február 16. - Beara

Még mindig az ablakok vannak napirenden és még egy darabig azok is lesznek. A fiúk is megpróbáltak segíteni, de elég hamar megunták. 

dscn5919.JPG

dscn5936.JPG
dscn5939.JPG

Igazából még egy ablakkal sem végeztünk. Az egyik szárny letisztítása van kész nagyjából. Még pár helyen kézzel le kell csiszolni, mert a forma miatt nem lehet géppel csinálni. Aztán ki kell javítani a hibáit. Sok szög és tűzőkapocs nyom van rajta és egyik sarka is elég hiányos. Jó pár hétvégém rá fog menni még mire a 3 ablakkal végzek.( És aztán még majd később még 11-et meg kell csinálni).

Annak ellenére, hogy vasárnap van, a villanyszerelő is eljött megtekinteni a helyszínt. Mondjuk itt már tartottunk egyszer egy másik villanyszerelővel, de azóta is várjuk az ajánlatot. A kettes számú villanyszerelő azt ígérte, hogy kb. 2 héten belül fel is teszi az új szekrényt. Már az ELMŰ-nél is megrendeltük a bővítést. 

Kedvenc helyi vállalkozónk, aki a tereprendezést csinálja, sajnos még nem vitte el a sittet és a felesleges földet. a hétre ígérte, de mivel nem jelentkezett, így Sanyi hívta pénteken. Hát, nem csinálta meg, mert lebetegedett az egyik embere. Szerdán hívjuk újra, akkor már tudni fogja, hogy újra munkába tud-e állni az embere vagy sem. Szóval egy kicsit csalódtam, mert azért illett volna magától szólnia, hogy gondja van. 

A héten 2 ablakos cégnek is írtam mailt, természetesen egyik sem reagált. Utoljára 2 hónapjába telt az egyiknek, hogy valami árlista félét küldjön. Remélem, azért most nem tart nekik ennyi ideig megválaszolni a kérdést, hogy mikor érnek rá a felmérést megcsinálni.

 

Szerszám arzenál

A felújítás egy pozitív hozadéka a szerszám készletünk folyamatos bővülése. Már számtalanszor szükségünk lett volna minden féle kisgépre, de általában sajnáltuk megvenni 1 alkalom miatt vagy ha vettünk valamit, akkor az olcsó volt és nem túl jó minőségű. De most változott a helyzet, mert az elkövetkező években rengetegszer használhatjuk a beszerzett eszközöket. Az új problémát az jelenti, hogy hová tegyük őket. A háznál nem akarjuk kint hagyni, mert könnyen mozdíthatóak, viszonylag értékesek és azt ajtót egyelelőre 3 csavar kicsavarásával is ki lehet nyitni. Szóval minden alkalommal kocsiba be, majd a nap végén kocsiból ki. Ezért gyakran előfordul, hogy valami kéne, amit nem vittünk. 

A felújtás kezdete óta a következőket szereztük be:

- sarokcsiszoló
- multifunkciós szerszám csiszoláshoz és vágáshoz
- hőlégfúvó
- akkus csavarozó (már volt, de a tető felrakásnál az ikeásnál valami erősebb kell majd)
- hegesztőtrafó
- sisak a hegesztéshez, nagyon menő zöld koponyás (Áron válaszotta)
- nimbusz 2000, ja nem, hanem dremel 3000 kicsi kézi multifunkciós szerszám az apróbb munkákra
- gérvágó
- betonkeverő
- ásó, vasvilla, lapát, csákány, gereblye
- fél tucat kalapács (kőműves, ács stb.)


Láncfűrészünk még nincs. De már 2x kölcsönkértünk, és már nézegettük őket a neten, így szerintem csak idő kérdése és az is lesz. :)

A fenti költekezés ellenére, mióta elkezdtük a felújítást, pénzügyileg sokkal fegyelmezetebbek lettünk. Régebben rendszeres hétvégi program volt a vásárlás, egy ideje nincs rá időnk. Nem vettem ruhát hónapok óta. Novemberben a névnapomon majdnem elcsáultam, de végül erős maradtam. Aztán karácsonykor is majdnem, és januárban a szülinapom környékén is. De végül nem vettem meg, amit akartam. Így marad pénz láncfűrészre.  

És Áron szeretne egy lombfúvót, de mivel se lombunk, se felesleges 250e forintunk nincs, így egyelőre nem teljesül a vágya. 

 

Külcsín

Határozott elképzelésünk volt arról, hogy kéne kinéznie a végeredménynek kivülről. Szürke, előkorcolt lemeztetőt és fehér, vakolt falakat szerettünk volna. Az előkorcolt lemeztetőről már többször lemondtunk, a helyi építési szabályzat miatt. Aztán kiderült, hogy talán mégsem eszik olyan forrón a kását és nem átkoznak ki minket a faluból, ha nem vörös, hódfarkú cseréppel fedjük a tetőt. 

Így néz ki az előkorcolt lemeztető:

elokorcolt.JPG

 

Hétfőn, mikor eljött a házhoz a kivitelező, akitől  kőművest fogjuk kölcsönkapni, alaposan átbeszéltük az összes tervet. Mindenre rákérdezett és általában leokézta a terveinket. A külső fal szigetelése és burkolása témánál álltunk meg egy kicsit. Azt eddig is tudtuk, hogy lélegző vakolat kell, így szigetelésnek a közetgyapoton kívül nem is jött számításba más. Ez eddig ok. (Bár az sem egyértelmű, hogy tényleg kell valamit raknunk a 70cm vastag falainkra) Viszont a vakolat helyett azt ajánlotta, hogy a kőzetgyapotra fa léc borítást tegyünk. Így biztosan lélegezni fog a fal. 

Hát, elsőre nem voltam elragadtatva az ötlettől, de eddig minden tanácson elgondolkodtam. Megnéztem jó pár képet és vannak egész pofásak is. (Forrás: Case Ornsby Design)

fa_es_korcolt.JPG

Sajnos a képzeletem nem olyan jó, hogy lássam, hogyan nézne ki a mi házunk ilyen külsővel. A szürke tető és fehér fal még ment, de ez már nem. Végül kénytelen voltam megrajzolni, hogy lássam. Ennyire sikerült:teto_homolkzat_jpg.pngA lemezek szélessége sajnos nem arányos. 30cm széles egy csík, így nekünk 100db kell erre az oldalra. Ez kb. 30db a képen. ( Létezik 50cm széles lemez is, ami jóval olcsóbb is (30%-kal), de félünk, hogy abba jobban belekapna a szél a kevesebb rögzítés miatt.)

Szerintem olyan lett, mint egy pajta. Sanyi szerint nem. Még barátkozom vele. De az is lehet, hogy majd kipróbáljuk egy szakaszon, aztán ha nem tetszik, változtatunk. Lehet, hogy világosabb fával jobban mutat, de azt már nem rajzolom meg újra. 

NAV ellenőrzés

Ma megtekintette a házat egy NAV értékbecslő, hogy az illetéket a valós ár után tudják kiszabni. Sejtettük, hogy ha meglátja a házat, rögtön elhiszi, hogy nem írtunk kisebb összeget a szerződésbe a valós árnál. Így is lett. Kiszállt megnézte, tessék-lássék körbenézett bent is, majd többször elmondta, hogy ennél jobb állapotú házakat is le szoktak bontani. Kitöltötte a papírokat, aláírtuk és el is ment. 

Mint megtudtuk, az illetéket ilyenkor is az alapján állapítják meg, ami szerződésben volt és nem a becsült érték alapján. (ez arra az esetre vonatkozik, mikor kevesebbet ér, mint a vételár) Ha nekünk ért annyit, amennyit adtunk érte, akkor fizessük is be után az adót. Szerencsére nem olyan vészes összeg, mert Sanyinak nem kell fizetnie, csak nekem. Tehát az ár felére kell összesen 4% illetéket fizetnünk. Erre még részletfizetést sem érdemes kérni.

Amíg vártuk az embert, kipróbálhattam a hőlégfúvót. Úgy szedte le a festéket az ablakról, mintha vajat töröltem volna le a pultról. Semmi kapargatás.

img_3681.jpg

Az új üveget is megrendeltem a 2 alakba, szerdára készen is lesz. Én valószínűleg nem jutok el addig a héten, hogy be is tudjam tenni őket.

Ma egyeztettünk a födém bontással kapcsolatban is. Lesz kőműves, aki megcsinálja nekünk az ajtó nyílás bontásával együtt. Ez is azok közé a munkák közé tartozik, amit nem tudunk magunk megcsinálni. A másik, amire szintén meg van az ember, a villanyóra bővítés. Új szekrény, új helyen és még a tetőn lévő oszlopot is át kell helyezni. 

 

süti beállítások módosítása