Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Gyerekszobák

2021. március 28. - Beara

Szerdán szabin voltunk, de nem sok mindennel haladtunk. Nekiálltam téglát pucolni, de mikor utolsó nagy halomnál már minden 2. eltört, elegem lett. Abbahagytam és inkább mentem festeni. Sanyi rendet rakott a hátsó szobában, hogy lehessen foglalkozni a villanyszereléssel és padlófűtéssel.
dscn7752.JPG

Szombaton tanfolyam elmélet lett volna, ezért én a gyerekekkel otthon maradtam, Sanyi meg Balázzsal ment a házhoz. Az én órám sajnos elmaradt, mert az oktatónál elment a net és mobilneten meg borzalmas volt a minőség. Kénytelen voltam házimunkát csinálni, nem volt kifogás. 

De legalább a fiúk haladtak. Kihordák a földet a gyerekszobákból és megpucolták a maradék téglát. Nehéz tartani magunkat ahhoz, hogy egy ideig hanyagoljuk a gyerekszobákat és a hátsó részre koncentrálunk.
dscn7764.JPGKibontották az egyik átjáróban lévő ajtónyílást is. Kérdéses volt, hogy a boltív megtartja-e magát. Megtartotta. Reméljük, hogy a vele szemben lévő is meg fogja. 

Én ma ismét festettem. A 2. réteg lazúr után is vannak szürke foltok a deszkákon. De ez már így marad. 
dscn7774.JPG
A folyosón is festettem, szintén 2 rétegben. Ott nem kiszáradt foltok vannak, hála a lenolajnak, hanem foltos a színe. Sokat javult a festéktől, de nem tűnt el teljesen. Majd ha mindennel készen vagyunk, kap még 1 réteget. 
dscn7772.JPG
Sanyi hegesztett ma. Először a talicskát kellett megjavítania, mert Balázzsal tönkretették. Aztán a falakat összetartó pántra hegesztett keresztbe rövid fém izéket. Egy álgerendát fogunk köré építeni és világítás lesz benne, ezért kellett valami, amihez majd rögzíteni lehet a deszkákat. Le is vághattuk volna, hiszen már nem nyomja a boltíves mennyezet kifelé a falakat, így funkciója nincsen. De pont jól jön, mert nagy a szoba és sok világítás kell.
dscn7778.JPG
Szabad tűzön melegítettük az ebédet. Áron nagyon szép tüzet rakott. (Csak a vaslapot nem lehetett fölé tenni)

dscn7755.JPG

dscn7759.JPG

 

Ma is tél

Ma reggel is mínuszok voltak, kicsit unjuk már a fázást. Gyapjú zokni, hótaposó, aláöltözők, sí kabát... Jó lenne már egy szál pulcsiban lenni. Délelőtt a nap azért sütött egy kicsit és ebédnél sem fáztunk.

dscn7729.JPG

dscn7735.JPG

Reggel meg tudtam fogni a kalapácsot, ezért ma is téglapucolás volt a program. Marha nagy kupac várt még ránk és sajnos nem is végeztünk vele. Nem jók az ilyen munkák, csak viszik az időt és nem jutunk előrébb. De útban vannak a téglák a fal mellett, így jobb letudni ezt is. Még ennyi maradt, plusz egy kisebb kupac, amit munkafelületnek használtunk. Reggel még az ajtóig ért a halom. 
dscn7738.JPG Eredetileg ezt az ajtót be akartuk falazni. Hogy megmaradjon a 3 osztásos parsztház jelleg, belülről befalazzuk és meghagyunk egy vakajtót. Nem ezt a rondát, ami most van, majd csinálok egy újat.

Újra itt a tél

Reggel 1 fok volt, a pocsolyák befagytak és napközben többször havazott. Ez a tél nem akar véget érni. 

Kedvenc helyi vállalkozónkat is elérte a kovid. Se konténert nem kaptunk a hétvégére, se a gödrünket nem ásatta ki. Nem lehet túl jól, még az üzenetre sem válaszol. 

Mivel nem akarunk 2x dolgozni, így nem haladtunk azokkal a dolgokkal, amihez a konténer kéne. Folytattuk a téglapucolást és még holnapra is maradt. Már 4 raklapnyi pucolt téglánk van és még kb. 2 lesz holnap, ha meg tudom fogni a kalapácsot. 

dscn7722.JPG

dscn7719.JPG

Sanyi talált egy cuki téglát. Egy kutya tappancs lenyomata van benne. Ma már biztos nem fordulhatna elő, hogy egy kutya besétál a téglagyárba és végigszalad a téglákon. Szerencsére ez épségben megmaradt nekünk.
163248642_3937445906319680_6348182782411472623_o.jpg

Pár hete megérkeztek a japán vésőim. A japán vésőket nem kész állapotban szállítják. Nincsenek megélezve és a nyelük sincs befejezve. Nem mertem még nekiállni, reméltem, hogy a tanfolyami gyakorlaton megcsináljuk. De most a gyakorlat is szünetel. 

dscn7726.JPG

dscn7727.JPG

Le kell szedni a gyűrűket és a belsejüket kicsit megreszelni. A nyél végét körbe kalapáccsal ellapogatni, aztán visszatenni a gyűrűt rá úgy, hogy kb. 1mm  kilógjon.
dscn7728.JPGYoutubeon van pár videó róla :https://www.youtube.com/watch?v=ElupaAZFxx0

 

Gyerekmunka

Most, hogy már elviselhető a hőmérséklet kint is, a gyerekek is be tudnak segíteni egy kicsit. Egyelőre téglapucolás az aktuális elfoglaltságuk. Rászoktunk, hogy ha megint venni akarnak valamit, akkor kell egy kicsit dolgozniuk érte. 
dscn7706.JPG

Már van 2 nagy kupac pucolt téglánk, de sajnos még legalább 1,5x ennyi várakozik habarcsosan. Ebből készül majd a járda.
dscn7713.JPG

Én végre lekezeltem a gerendákat és deszkákat a padláson faanyag védőszerrel. 2 alkalommal összesen 20l-t fújtam rá. A leírás szerint ecsettel vagy mártással kellett volna felvinni. Hát, a gerendákat mártogatni nem lehet, ecsettel meg el lettem volna egy darabig, ezért inkább bevetettem a festékszórót. Pár óra alatt végeztem is vele. Így talán nem szívódik be annyira, de ha már ennyit kibírt kisebb sérülésekkel, akkor talán ennyi is elég lesz. Még talán bevetjük az ózongenerátort is, hogy ha van is már valami gombafertőzés vagy élősködő, akkor az kipusztuljon. Aztán majd valamikor me kell csinálni a szigetelést és a járófelületet.

dscn7707.JPG

dscn7709.JPG

A télen kicsit elkalandoztunk az eredeti tervtől. Mivel akkor nem tudtunk haladni a hátsó szobával, ezért csináltunk minden mást. Most viszont azon kaptuk magunkat, hogy továbbra is olyan feladatokat terveztünk be, melyek ráérnek. A gyerekszobákkal haladtunk mostanában, de ezt most fel kell függesztenünk, különben soha sem jutunk el odáig, hogy ott tudjunk aludni. 

A terv a következő 2-3 hónapra:
- szoba kitakarítása
- villanyszerelés
- előre menő vízvezeték lefektetése + fürdő, konyha
- padló szigetelés
- padlófűtés csövezése
- aljzatbeton
- vakolás
- mennyezet lambériázás
- burkolás
- fürdő
- és közben valamikor az ablakok és ajtók, ha eljutunk odáig a tanfolyamon

Gyakorlati oktatás sajnos most szünetel legalább a tavaszi szünet végéig. Elmélet eddig is online volt, azzal haladunk tovább.

Csupasz falak

Ma is ügyesek voltak a fiúk. Feltörték a betont Áron szobájában, felszedték a hajópadlót és leverték a maradék vakolatot. 
001.jpg003.jpg

Szerencsére a vékony válaszfalnak is van alapja, legalább ezzel nem kell foglalkozni. 
008.jpg
Nekem ma iskola volt. Szinte végig rajzoltunk. Bonyolódnak a rajzok, már nem egyszerű követni. A szigorítások miatt a gyakorlat elmarad a jövő héten. Kár, mert a kötéseket vettük volna, ami pont kell az ablakkeretekhez. Hogy lesznek így új ablakaik?

 

Konténertöltés

Ma kicsit hűvösebb volt, mint a múlt héten. De legalább sütött a nap.
dscn7672.JPG

Múlt héten nem sikerült megtölteni a konténert, ezért Sanyi ma folytatta a szomszéd felöli oldalon a sitt összegyűjtését. Elég ronda volt és már egyszer rá is kérdezett a szomszéd, hogy összeszedtük-e már. Szóval itt volt az ideje egy kis takarításnak.
dscn7677.jpg
Meg is telt a konténer és délután ki is ürítette kedvenc helyi vállalkozónk. És végre törleszthettünk is a tartozásunkból. 
Holnap nekem iskola lesz, ezért csak Sanyi megy és viszi magával Balázst. A terv az, hogy feltörik a betont Áron szobájában és elkezdik kiásni a gyerekszobákban az aljzat helyét is. Sanyi ki is ürítette mindkét helyiséget.

Én végre lekentem a mennyezetet vékonylazúrral. Kihagytam az olajozást, hogy ne sötétedjen be ez is, mint a másik 2 szoba. Cédrus színt választottunk, mert az nem túl sötét. Az olajozás hiánya miatt van ahol nagyon beszívódott, ezért kell belőle még minimum egy réteg.
dscn7682.JPGKezd kicsit barna árnyalatú lenni, ami sokkal szebb, mint az eddigi sárgás. Viszont Áronnál szinte fekete a színe, mert ott az alsó réteg mész sötét volt. Nem tudnánk úgy lefesteni vékonylazúrral, hogy normál színe legyen, ezért inkább meghagyjuk ilyennek és csak színtelennel kenjük le. Szerencsére Áronnak nincs vele problémája.
dscn7686.JPG

Szerencsére a korlátozások most sem akadályozzák meg, hogy folytassuk a munkát. Sőt, mivel a gyerekek itthon vannak, a háznál is tudnának online oktatódni. Megpróbálunk kivenni pár napot, hátha tudunk kicsit haladni. 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása