Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Egy rövid nap

2023. június 23. - Beara

Ma rövid napot tartottunk, mert időben vissza kellett indulni. Én a rövidke időben a diópántokat próbáltam az ablakokba építeni. Nem egyszerű feladat, de nem teljesen reménytelen.
dscn8018_2.jpg
Már csak a kereten kell jó helyre felszerelni a párjaikat,
dscn8019.JPG

Kaptunk egy tippet a rozsdásodó vasalataink megóvására. A galvanizálással megelőzhetnénk a rozsdásodást, amire a festés csak részben képes. Még töprengünk, hogy mi legyen. Annyira még nem néztem körül, de amit találtam, ott min. 10kg-t kifizettetnek akármennyit is visz az ember. Tehát a legköltséghatékonyabb az lenne, ha előre kiszerelném az összes régi ablakból a pántokat. Egyrészt ez marha sok munka lenne, másrész nem lennének ablakaink egy darabig. Vagy maradhatunk a kisebb adagoknál és nem foglalkozunk a költségekkel. (Nem beszélünk azért olyan hatalmas összegekről.) Egy biztos, amit már lefestettem, az úgy marad. A többiről majd döntünk a nyaralás alatt.

Sanyi behordta a "kisebb" mérető rönköket. A nagyok maradnak az utcán, mert egyben meg sem tudjuk mozdítani őket.

Egy hosszú nap

Kedden tartottunk egy nap szünetet a munkában, hogy elmenjünk Áronért és Benit visszavigyük kontrollra. Pár hete kificamította a bokáját és azóta bokarögzítőt hord. Még a héten hordja, aztán részben elhagyhatja és jöhet a gyógytorna. 
Áron is túlélte az osztálykirándulást és még jól is érezte magát. Ráadásul még az étel is ízlett neki. Ez elég hihetetlen, mert általában szerinte minden sz*r. 

Mi kihasználtuk a ritka alkalmat, hogy hétköznap munkaidőben megyünk Mikoláról Pestre és összeszedtük az összes hungarocell hulladékot, hogy leadjuk a hulladékudvarban. Az egész csomagtartó tele lett és a leadható mennyiséget is háromszorosan túlléptük. De szerencsére azért ott hagyhattuk. Legközelebb nem gyűjtögetjük évekig.

Szerdán végre megkaptuk a tűzifát. Ritka szerencsénk volt, hogy pont tudták azon a héten szállítani, mikor itt vagyunk majdnem végig. Behordani ugyan nem tudjuk, mert 4 méteres rönköket kaptunk.
dscn7966.JPG
Szerdán haladtunk a padlófűtés csövezésével is, csak előtte Sanyi gyorsan befejezte a zsalu megemelést. A három helyiségben ez összesen 1 napot vett igénybe. Minden más fázis sokkal rövidebb ideig tartott. 
dscn7984.JPG
Ma betonozás előtt még rá kellett kötni a csöveket az osztó-gyűjtőre és fel is kellett tölteni vízzel.
dscn8004.JPG
A betonozás meglepően gyorsan haladt. Sanyi keverte a betont én pedig simítottam. Megpróbáltuk Benit is bevonni, de nem haladtunk tőle jobban, azért inkább elengedtem. A gyors haladás főleg a pontosan szintbe állított zsaludeszkáknak volt köszönhető.
3 óra alatt végeztünk Áron szobájával.
dscn8010.JPG
A sikeren felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a folyosónak is nekiállunk. Este 8-ra be is fejeztük a folyosót. De holnap nem állunk neki Beni szobájának, mert az számításaink szerint kb. 8 óra lenne. Viszont 4-kor legkésőbb el kell indulnunk haza, hogy még kenyeret tudjunk venni Sanyinak a nyaralásra. De legalább lesz idő holnap az ablakokkal foglalkozni. 
dscn8013.JPG
Eléggé elfáradtunk. Persze a nagy melegnek is pont ma kellett tetőznie.

Ruby most is ellenőrizte néha, hogy haladunk a munkával. Szerencsére a beton minőségét csak 1x próbálta meg tesztelni, de csak 1 lábbal lépett rá, mielőtt elkaptam.
dscn7972.JPG

 

Fóliázás és vasalás

Hétfő délelőtt befejeztük a szigetelőlapok lerakását. Egyedül nem is tudtam volna megcsinálni, mert a vízcsövek elég makacsak és nehéz kezelni őket. Sanyi letekerte őket a frissen betonozott átjáróig.
dscn7949_1.JPG
A következő réteg a hőtükör fólia, amit délután 2-re sikerült is lefektetni. 
dscn7958.JPG
Sanyi közben elkezdte megemelni a zsaludeszkákat. Nem volt egyszerű, mivel be kellett őket szintezni, hogy a szélük a leendő betonréteg tetejéig érjen. Nem is végzett vele 8-ra sem. Én közben méretre vágtam a betonvasat és újabb réteg fóliát fektettem le, ahol Sanyi már végzett. 
dscn7965.JPG
Ma pihenőnapot tartunk. El kell mennünk Áronért és van egy szép hosszú listánk is az elintézendőkről. Holnap sajnos még nem tudunk betonozni, mert be kell fejezni a zsaludeszkák megemelést, a vasalást és még a fűtéscsöveket is le kell rakni. 

Egy kis betonozás

Az ház középső és első részének padlófűtése saját osztó-gyűjtőről fog menni. Ahhoz, hogy a 2 gyerekszobát le tudjuk betonozni fel kell szerelni az osztó-gyűjtőt, hogy bekössük a csöveket és nyomáspróbázni tudjunk. Ehhez viszont le kellett betonoznunk a folyosó újabb kis szakaszát. Nehéz lenne úgy ásni és betonozni, hogy már ott mennek a csövek.

Először felszedtük a hajópadlót egy szakaszon. A párnafán tejesen el voltak korhadva, de a jó hír, hogy most már nem vizes a talaj azon a részen. 
dscn7940.JPG
Szokás szerint volt egy-két nagyobb szikla is elrejtve a földbe.
dscn7942.JPG

Fóliázás és vasalás után jöhetett a beton.
dscn7943.JPG
dscn7947.JPG
Ruby rendszeresen bejött ellenőrizni, hogy halad a munka.
dscn7946.JPG
Igazából hiányzik neki Áron. Tegnap reggel teljesen meg volt kergülve, 6-tól már nem nagyon aludtunk, mert össze-vissza mászkált és nyávogott. Ma is sírdogált néha, nincs hozzászokva, hogy egyedül kell aludnia napközben. 

Délelőtt haladtunk a szigetelés lerakásával is. Én vállaltam a befejezést, hogy Sanyi tudjon a betonozással foglalkozni. Természetesen nem fejeztem be, egy idő után már nagyon untam a darabolást és a derekam sem volt túl lelkes. A folyosón lévő csigák is akadályozták a munka befejezését. Ki kellene őket teljesen tekerni, de a betonozás miatt ma nem lehetett.
dscn7938_2.jpg

Reggel még elkezdtem lefesteni a vasalatokat az első ablakhoz. Egy higítós lemosás után lefújtam őket rozsdagátlóval. Nem voltunk biztosak benne, hogy milyen legyen a végső színük. Vettem arany, ezüst és fehér sprayt is. Napközben persze úgy gondoltam, hogy inkább feketés vagy antracitot kellett volna venni. De végül ezüsttel fújtam le őket. Nem lesz rossz a zölddel.
dscn7948.JPG

Nyári szabadság

Az elkövetkező 2 hétben szabadságon leszünk. Az első hetet munkával töltjük és reméljük, hogy eljutunk a szobák betonozásáig. A 2 héten tényleg pihenni fogunk a Balatonnál. Áron már most a Balatonnál van, egy ötnapos osztálykirándulás keretében.

A héten megérkezett a szigetelés a Szlovák tűzépre, Sanyi ma el is ment érte. Három másik úttal pedig cementet is beszerzett a betonozáshoz. 
unnamed_5.jpg
Délután Sanyi kitakarította a szobákat és el is kezdte lerakni a szigetelést. Kivételesen a szigetelés alá is teszünk fóliát, mert a szigetelést nem 2 rétegben tesszük le, így az illesztések nem lesznek elfedve a 2 rétegnek köszönhetően. 
dscn7927.JPG
dscn7932_2.jpg
Én még mindig az ablakkal foglalkoztam. Sok-sor vágás után végül sikerült eljutni oda, hogy összeálljon a keret. Nem tudom, hogy következő alkalommal mit csinálnék másként. Nem hiszem, hogy bárhogy meg tudnám úszni a sok vágást. Az idő nagy részét a gépek beállítása visz el. Van, hogy 5-6 kör után lesz jó  és addig megy az állítás/vágás ciklus.
dscn7926.JPG
Ez még a ragasztás előtti állapot. Ragasztás után még kellett mintát is marni rá és kellett még egy kis ragasztás. Késő délutánra le is tudtam alapozni.
dscn7936_1.JPG
Úgy döntöttünk, hogy zöldek lesznek a nyílászárók. Barnát nem akartunk, a fehér meg túl sok lett volna. Jelenleg egy bordó sáv van az ablakok körül, de vakolás után nem szeretnénk ilyet festeni. A fehér fal a fehér ablakkal pedig nagyon egyhangú lenne. Sok parasztház ablaka zöld, nekünk is jó lesz.

A kert kisebb dzsungelnek néz ki. Megnőtt a cukkini, a borsó és a krumpli is. A cukkini már stabilan terem is. És mintha a paradicsom is erőre kapott volna.
dscn7922_1.JPG
Idén sem maradtunk madár és fészek nélkül. Most az első bejárati ajtó felett tanyáznak. Már korábban is láttam, hogy bejárnak a házba, de nem tudtam, hogy fiókák is vannak.
dscn7934_1.JPG

Az ide úton volt egy kisebb zuhé és lett egy(kettő) szép szivárvány is. 
dscn7919_1.JPG

Anyagbeszerzés

Az utóbbi 2-3 hétben igyekeztünk beszerezni mindent ahhoz, hogy a fiúk szobáját be lehessen fejezni a télig. Rendeltünk anyagot a villanyszereléshez (gégecsövet, kábelt, szerelvényeket) és a padlófűtéshez. Szerelőbeton már van pár éve, azzal legalább nem kell foglalkoznunk. Viszont kellett fólia, hőtükrös bubis fólia, lépésálló szegtelés még a fűtéscsövek alá. A szigetelésen kívül mindent sikerült beszerezni. A szigeteléssel az a baj, hogy sok helyet foglal, nem fér be a kocsiba. A helyi tüzép szerint sok macera, így nem rendelnek nekünk. Az volt a terv, hogy megvesszük Pesten és 2 hétvége alatt levisszük. Pesten sem találtunk sehol péntek este ezért Sanyi kénytelen volt a szombat délelőttöt telefonálgatással tölteni, Pár környékbeli tüzép be tudná szerezni max. 2 hét alatt. Végül Sanyi átugrott Szlovákiába és ott rendelte meg. Olcsóbb is volt, mint itthon és az volt a legközelebb is hozzánk. 

Míg Sanyi a szigetelés hajkurászta én megéleztem a vésőimet. Az ablakokat hagyományos kötésekkel kell elkészíteni, nem tudom őket dominózni. A hagyományos kötéshez pedig kell a véső. 
dscn7883_1.JPG
Léteznek vizes és olajos élező kövek. Az enyémhez víz kell. (Olajos is van, de vizet egyszerűbb szerezni, ezért azt nem használom.) Élezés után a köveket is kezelni kell egy másik kővel, hogy egyenes maradjon a felületük, és ne legyen pár használat után árok a közepükön,dscn7884.JPG
Ezután végre nekiállhattam az első keret elkészítésének. Természetesen az elsőt el is rontottam, ami persze csak az összeállításkor derült ki. (2 féle hibát is ejtettem, de a második csak sokkal később derült ki.) A hiba az volt, hogy a csapolás vágásakor nem vettem figyelembe, hogy árok van a lécek szélén. A csap 2 szélének nem egyforma szélesnek kellett volna lennie. A középső osztásnál, már figyeltem erre.
dscn7889.JPG
Késő délutánra össze is tudtam állítani az első keretet.
dscn7891_1.JPG
Ez a 2. legkisebb ablakunk és csak egy van belőle. Jól jött, hogy nem egyből a 100x150-es ablakkal kell kezdenem, Ide fog kerülni, a folyosóra Beni ajtajával szembe:
dscn7914.JPG
Vasárnap haladtam a másik 2 kerettel. Ebéd után ragasztottuk össze a másodikat. Kicsit kisebbek, mint a régiek, mert ezek az ablaknyílásba kerülnek, míg a mostaniak a vakolat síkjában vannak a nyílás elött. 
dscn7901.JPG
Tökéletesen illik a helyére:
dscn7902.JPG
Az ablakszárnyakat is elkezdtem a délután hátralévő részében. Viszont nem sokat haladtam vele, mert folyton belezavarodtam, mit is kellene vágni és honnan. Sokkal bonyolultabb, mint a keret volt, mert ennek 2 árkolása is van. 1 a csukódáshoz és egy másik ahová az üveg kerül. Remélem, csak az első tart ilyen sokáig és a többinél már egyből tudom, hol mennyit kell vágni. (A 2. hiba ekkor derült ki, a függőleges osztó nem pont középen van. Nem lesznek egyformák a szárnyak. Lehet, hogy nem csak a monitor előtt kéne a szemüveget hordanom...)
dscn7906_1.JPG
Sanyi, mikor nem nekem segített (és nem Szlovákiában kirándult), a villanyszereléssel haladt. Becsövezte azt, amit a múlt héten anyaghiány miatt nem tudott és be is vakolta a csöveket.
dscn7910.JPG
A sok eső jót tett a kertnek. A cukkini már teremni kezdett, a vasárnap ebédhez már fel is használtam az első adagot.
dscn7880.JPG
Az eper is érik már. Elég furcsa fajta, mert kisebbek a szemek, mint egy málna, de elég édesek. 
dscn7878.JPG
A borsó még csak virágzik, de nem terem. A répa is növöget és a hagymát már fogyasztani is lehet. A paradicsom nagyon le van maradva, de nem teljesen reménytelen. 

Ablak

Elérkezett a pillanat, mikor tényleg nekiálltam az ablakoknak. Igaz, hogy az alapanyagot már korábban feldaraboltuk hozzá, de abból még akármi lehetett volna. Szombaton meggyalultunk kb. 3 ablakhoz való anyagot. 

dscn7853_2.jpg

dscn7854_2.jpg

Vasárnap az alkatrészek kialakításával foglalkoztam. 
dscn7861.JPG
Miután méretre vágtam mindet, kiderült hogy 3 darab ablakkeret és 2db ablakhoz való ablakszárny jön ki belőle. 
dscn7862_1.JPG
A csapok elkészítése és az összeállítás jövő hétre maradt. Üveget csak akkor fogok rendelni, ha már teljesen készen vannak. 

Sanyi, mikor nem nekem segített gyalulni, a villanyszereléssel haladt. Kivéste a dobozok és a vezetékek helyét és be is húzta a kábeleket.

dscn7864_2.jpg

dscn7868.JPG

A héten valószínűleg nagy vihar lehetett a háznál, mert sok minden elég magasan sáros volt és az egyetlen szépen fejlődő paradicsomomat letörte. 

 

süti beállítások módosítása