Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Betakarítás

2023. július 30. - Beara

Itt volt az ideje kiásni a krumplit. A sok eső lemosta róla a földet és a napsütés nem tesz jót a burgonyának. Idén rekor termésünk lett, a tavalyi kis kosárnyi után idén 2 zsáknyi. 
dscn8339.JPGÉs lesz mit vetni jövőre, egy fél zsák apró szeműt is összeszedtünk. Még szerencse, hogy szombaton túlestünk rajta, mert vasárnap beköszöntött az ősz. Majdnem egész nap esett, csak késő délutánra állt el és sütött ki a nap.

A héten végre az üvegeket is át tudtam venni. A szombatom el is ment az üvegezésre. Üvegező szilkon az üveg alá, majd üvegező szeg és végül a takaró léc.
dscn8335.JPG
dscn8337.JPG

A beépítésig becsomagolva várakoznak. 
dscn8347_2.jpg
Sanyi befejezte Áron szobájában a vakolást. A boltív volt még vissza, ehhez cementes vakolatot használ. Csak problémásabb helyeken használ cementet, mindenhol máshol sima mészhabarcsot.
dscn8344.JPG
Beni szobájában is elkezdte a vakolást, de a vasárnapi eső nem könnyítette meg a munkát. 
dscn8343.JPG
A vasárnap délelőttje sajnos elment a talicska javítására. Nem ez az első eset, hogy elhagyta a kerekét. Egy kis felxelés, egy kis hegesztés és megint használható egy ideig.

Én kicsit rendet raktam a műhelyben, mert az ablak gyártás elég nagy felfordulással járt. Nem volt kedvem gyalulni a következő ablak anyagát, azért inkább Áron beépített szekrényének kezdtem neki. Ahhoz nem kell gyalulni, mert nem sok minden fog látszódni belőle, a falmélyedés 3 oldalát teljesen elrejti.
dscn8341.JPG
Három oldalát lambériával burkolom és majd csinálok egy külön keretet az ajtónak elé.

Rendeltünk laminált padlót a szobákba Szlovákiából. Kinéztem egyet a bauhausban, de véletlenül megtaláltam egy szlovák áruházban is fele annyiért. Végül másikat rendeltünk, de onnan. 

Vakolás

Sanyi folytatta Áron szobájának vakolását és ma délutánra majdnem körbe is ért. Az ablak környékén van még egy kis vakolni való.

dscn8318.JPG

dscn8323.JPG

dscn8328.JPG

Reméljük, nem repedezik meg nagyon és nem kell sokat javítani. Tükör sima ez sem lesz, de  nem is volt cél. Vasárnap én is vakoltam egy kicsit. Elkezdtem a folyosót. Úgy terveztük, hogy nem vakoljuk le teljesen, hagyjuk, hogy kilátszódjanak a kövek. A falon, ahol elkezdtem, kisebbek a kövek, így egyelőre nem olyan mutatós.
dscn8332.JPG
Majd meglátjuk milyen lesz, ha kész az egész és meg is száradt. Legrosszabb esetben ezt is telibe vakoljuk végül.

Az ablak üvegek végül nem készültek el a héten, így az ablak sem. Én befejeztem annyira, hogy már csak az üveget kelljen beletenni. És persze kell majd még egy réteg festék a végén, mert szerelés közben sok helyen sérült.
dscn8315.JPG
A rigliket is felszereltem. Süllyeszteni kellett őket, amit végül maró géppel csináltam. Az első ablakon még kézzel véstem ki, de lusta vagyok, szeretem ha valamit gépesíteni lehet. Persze egy kicsit így is kellett vésni, mivel szögleteset nem tudok marni. Készítettem egy sablont, hogy egyszerűbb és pontosabb legyen.
dscn8304.JPG
Ezután már csak szögletesíteni kellett.
dscn8308.JPG
Az ellendarabok felszerelése egész könnyű volt. Fúrtam 2 pici lyukat és csak belekalapáltam az oda való darabot.
dscn8311.JPG
Ez végül nem maradt így, áthelyeztem mindkettőt és az egyiket meg is fordítottam. Szerencsére a fát könnyű javítani.
dscn8313.JPG
A hétvégén leszüreteltük az első adag kukoricát. Még maradt egy adag a következő hétvégére is, ha a kártevők nem eszik meg addig. Elég sok büdösbogár (poloska) van rajtuk. 
Krumpli is fogyasztható már, egy ideje arra is rájárunk. Még nem ástuk fel az egészet, mindig csak annyit szedünk ki, amennyi éppen kell. 
És lehet, hogy végül paradicsomunk is lesz. Már színesednek az első szemek.
dscn8325.JPG

Ajtónyílás befalazás

A két fiú szobája most már csak a folyosón át kapcsolódik. Sanyi szombaton befalazta a köztük lévő nyílást. A fal Beni oldalára került, mert övé a nagyobb szoba.. A fal mélyedésbe Áronnál egy szekrény fog költözni.
dscn8291.JPG
Hát igen, egy kicsit vegyes lett. Elfogyott a porfix. 

Én szombaton megcsináltam a marásokat az ablakszárnyakon és aztán lefestettem őket. Volt egy kis gondom a festékkel (az előző ablak festésekor), mert nagyon lassan száradt és máskor nem ilyen szokott lenni, ezért a forgalmazótól kaptam egy másik dobozzal.
dscn8273.JPG
Ők is észrevették, hogy vannak sötétebb és fényesebb dobozok, pedig olyannak kéne lennie, mint a bal oldali. Ezért is kaptam problémázás nélkül egy új dobozzal. Nekem végül egyformák lettek száradás után. 
dscn8288.JPG
Vasárnap próbáltam feltenni a vasalatokat, de nem értem a végére. A héten elvileg az üveg is elkészül, így ha minden jól megy készen leszek az első 2 ablakkal. 

Ma végre Sanyi elkezdte a vakolást is Áron szobájában. 
dscn8290.JPG
Ha nem lenne mindig más feladat is, akkor hamar meglenne vele. De jövő héten segítenie kell nekem a vasalatok rögzítésben, így megint nem fog úgy haladni, mint szeretné. És valamikor a rácsot is be kellene szerelni, meg az elkészült ablakokat. És a padlófűtést is rá kellen kötnie a rendszerre, hogy burkolás előtt 1x fel tudjuk fűteni. És a gaz is újra vágás érett. És mindig jön még újabb fontos feladat.

Felmerült bennünk, hogy meghagyjuk a csupasz betont a szobákban. Kértünk árat a felcsiszolásra. Mivel a beton kétes minőségű (házilag kevert) és nem is helikoptereztünk mikor elkészült, így nem lehet tudni, milyen lenne a végeredmény. Ráadásul a kis mennyiség miatt még egyedi árat is kellene kérnünk. Így már nagyon nem éri meg, sokkal egyszerűbb és olcsóbb leburkolni valamivel. Szóval marad a laminált padló és a járólap.

Toklász mentesítés

A hét elejei "baleset" miatt pénteken egyből toklász mentesítéssel kezdtünk. Sanyi lenyírta a gazt, én összegereblyéztem ,majd 4-en átnéztük alaposan az egész udvart és összeszedtük a maradék toklászt is. Eddig nem tudtuk, hogy ez ekkor veszélyt jelent a kutyákra, mert Bettynek soha nem volt problémája vele.
Ez a toklász:
toklasz.jpg

Szombaton Sanyi bevéste még 2 fali lámpa vezetékeit Beni szobájában, majd elkezdte kijavítani a fal tetejét. A legtöbb helyen hatalmas űr tátong a téglafal és a mennyezet deszkái között. Vakolás előtt ezt teljesen rendbe kell tenni.
dscn8270.JPG
Én be akartam fejezni az első ablakot. A héten elhoztam az üveget, így már semmi akadálya nem volt. 
dscn8255.JPG
Nem akartam gittel betenni az üveget, mert nehéz szépen elhúzni és lassan is szárad. Ezért vágtam szegőlécet a keretezéshez.
dscn8257.JPG
Délután meg is próbáltuk betenni az üvegeket. Az első probléma a szilikonnal volt. 1 tubus víztiszta volt csak és az sem volt teljesen új. Volt benne egy besűrűsödött rész, ami miatt alig lehetett kinyomni. A második probléma már nagyobb volt. A szegőléc szegeléskor érintettük az üveget is, ezért el is tört az egyik (rögtön az első). A többit ezért inkább már nem szegeltük. Az üveget rögzítettük üvegező szöggel, ami egy kis lapos fém háromszög, majd simán ráragasztottuk a lécet. 
kepernyokep_2023-07-09_203231.jpg
Szerencsére van hozzá speciális kalapácsom is, és így nem vertük szét az üveget.

Ilyen lett az elkészült ablak. Még úgy sem tudtuk volna beszerelni, mert a régi nincs kibontva. És erre az ablakra még rácsot is kell tenni, mert valamiért az építők innen kihagyták.. A rácsok valójában nem az ablakokon vannak, hanem a külső és a belső ablak között. Ezért először ki kell bontani a meglévő ablakot, majd valami trükkös módon rögzíteni a rácsot. Valószínűleg sok fúrás és hegesztés lesz a módja, mert falat bontani nem fogunk.
dscn8261.JPG
Vasárnap nekiálltam az egyik nagy ablak szárnyainak. A darabok elő voltak készítve, már "csak" méretre kellett vágni és megcsinálni a kötéseket. Most már gyorsabban ment, mint először, mert nem kellet fél órákat töprengenem, hogy vajon mit is vágjak le, hogy jó legyen.
dscn8264.JPG
Indulás előtt az egyiket még össze is tudtuk ragasztani.
dscn8268.JPG
Sanyi nem nagyon haladt a falazással, mert a délelőttje elment a szúnyogháló felszerelésére. A lidlben vettünk rolós hálót, de egy parasztházban azért azt nem olyan egyszerű feltenni. 

Ismét betonozás

Szegény Rubyra rájár a rúd. Nyaralás előtti napon leszakadt az egyik körme. Csak az állatorvos tudta elállítani a vérzést és kapott egy szép nagy kötést is. Kerülnie kellett a vizet és 2 naponta kötözésre vinni. Az első kötözéshez Tapolcán kerestünk orvost. Szerencsére nem kellet újra bekötni és azt is megengedte, hogy Ruby vízbe menjen. 
Ma ismét az állatorvosnál kötöttünk ki. Délután elkezdte rázni a fejét és kicsit bal oldalra is fordította. Fodrász előtt még gyorsan elmentünk vele az orvoshoz. Kiderült, hogy toklász van a hallójáratban, ami már be is gyulladt. Megpróbálták kiszedni, de nem sikerült, ezért bódítani kellett. Hamar végeztek, kapott ébresztő szert is, üldögéltünk még egy kicsit vele a váróban, aztán haza jöhettünk. Még kicsit rázza a fejét, reméljük abba hagyja, mert ha nem, akkor az azt jelenti, hogy bejutott valami baci is a sebbe. 
Sanyi pont ma akarta lenyírni a gazt a kertben, de hajnalban és délelőtt is esett. Később pedig nekem segített, így a fűnyiírás elmaradt. Pénteken mindenképpen ezzel kell kezdeni, nehogy megint előforduljon ilyen.

Tegnapra Beni szobájának betonozása volt a terv. Hosszú napra készültünk, mert nem kicsi szoba. Máskor nem vállaltam volna be, hogy Bazsi nélkül betonozzunk ekkora területet, de olyan jól ment a másik 2 helyiség, hogy belevágtunk magunk. 
A betonozandó terület 3,6m X 4m volt. Már az is gondot jelentett, hogy eszközt találjunk, ami átéri keresztben a szobát és nem hajlik el ekkora távon. Végül egy zártszelvényt vágtunk méretre, hogy simítónak használjuk.
dscn8242.JPG
Terv szerint először a jobb, majd a bal oldalt betonoztuk és reméltük, hogy mire a szoba egyik végétől a másikig érünk keményedik annyit az eleje, hogy a közepét már a meglévő betonhoz szintezzük. 
dscn8246.JPG
Nagyjából bevált a terv, csak kicsit rondítottunk bele a két oldalba a középső rész lehúzásakor. Délután 4-re végeztünk, ami sokkal hamarabb volt, mint amire számítottunk.
dscn8247.JPG
Próbáltam ma befejezni végre az első ablakot is. Az üvegek elkészültek, a héten elhozom őket. A diópántokat felszereltük (küzdöttünk vele pár órát), és a riglik helyét is kivéstem az egyik ablakszárnyon. A másikon nem tudom, mert nincs nekik elég hely. A pánt nem egészen jő helyre került, ezért kicsit alakítanom kellet az ablak szélén. A sokadik ablaknál talán már nem lesznek ilyen hibák. 
dscn8249.JPG

Nyaralás 2023 - Ábrahámhegy

1 hét szünetet tartottunk minden féle munkában. De holnap már betonozás...

Társasjáték a nagyival, míg mi bevásároltunk Tapolocán.
dscn8027.JPG

Vacsora
dscn8028.JPG

A kutyák élvezték a nagy kertet. Csak 1 gond volt, hogy a kerítés minden irányba hiányos volt, így mindkét kutya rendszeresen járt ismerkedni a szomszédokhoz.
dscn8037.JPG

Délutáni séta a domboldalon.
dscn8049.JPG

Szalonnasütés a kertbendscn8058.JPG

Leeső falatra várnak
dscn8063.JPG

Egy kis fürdés a Balatonbandscn8080.JPG

Séta a kilátóhozdscn8099_1.JPG

Kilátás a kilátóbóldscn8103.JPG

Tihanyi kirándulásdscn8131.JPG

dscn8143.JPG

dscn8146.JPG

dscn8158.JPG

Barátlakás Tihanyban. Kicsit kalandos volt a feljutás, mert nem találtuk az ösvényt és a domboldalon másztunk fel. dscn8164_1.JPG

dscn8165.JPG

Ebéd a Víg molnárban Csopakondscn8173.JPG

dscn8174_1.JPG

Csónakázás és fürdés
dscn8178_1.JPG

Nem mindenki fürdöttdscn8189.JPG

dscn8190_1.JPG

Pizza ebédredscn8191.JPG

Út az arborétumbadscn8197.JPG

De be már nem tudtunk menni, mert a kutyák ki vannak tiltva.dscn8201.JPG

És ismét fürdés.dscn8239.JPG

Kert a víz felől nézve.dscn8241.JPG

A Balaton a kert végében volt, így nem kellett naponta strandra rohangálnunk. Betty ki is használt a lehetőséget és rendszeresen megmártózott. 

süti beállítások módosítása